– Irriterende og urettferdig at Ap tar æren for velferdsstaten

Høyre mener Arbeiderpartiet feilaktig tar æren for alt som er godt med Norge. – De kan ikke omskrive historien, svarer Ap.

Bent Høie

Bent Høie leder programkomiteen i Høyre. Tirsdag la han fram partiets visjoner for framtida.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Frontene tilspisser seg foran stortingsvalget i 2013, og Høyre forbereder seg på at slaget står om velferdsstatens framtid.

– Den norske modellen er ikke en sosialdemokratisk oppfinnelse, sa Bent Høie da han lanserte Høyres framtidsvisjoner tirsdag formiddag.

Med hjelp av fargerike grafer, skjemaer og bilder av blide mennesker lanserte han Høyres mål for hvordan Norge skal se ut i 2030.

– Ap eier ikke den norske modellen

Høyre har lenge passet på å snakke mer om mennesker enn om milliarder. Nå priser de private velferdsløsninger som en garantist, for at alle – uansett lommebok – skal få det beste tilbudet.

– Arbeiderpartiet forsvarer det Norge som var, mens Høyre vil forandre slik den norske modellen overlever, sier Høie til NRK.no.

Høyres definisjon av den norske modellen innebærer at «befolkningen har rettigheter til viktige ytelser» og at «det forventes at det offentlige opprettholder og leverer også til framtidige generasjoner».

Høie legger ikke skjul på at Høyre lenge har irritert seg over Arbeiderpartiets eierskap til hvordan det norske samfunnet er organisert.

– Det er irriterende, og ikke minst urettferdig for dem som har vært med å utvikle den norske modellen, sier Høie.

Ifølge ham er nemlig ikke «den norske modellen» Arbeiderpartiets fortjeneste, men et resultat av brede politiske kompromisser på den ene siden, og frivillige ildsjeler som limer samfunnet sammen på den andre.

Mener Høyre har dårlig hukommelse

Stortingsrepresentant Hadia Tajik, som leder et internt Ap-utvalg som skal se på «Den norske velferdsmodellen i en ny tid», mener Høyre bare kan glemme å slå Ap på velferdspolitikk.

Hun sier Høyre har kjempet mot mange viktige seire for velferdsstaten, og mener deres forsvar av den norske modellen er et fåfengt forsøk på å skrive om historien.

Hadia Tajik

Hadia Tajik. Ap.

Foto: Veslemøy Hvidsteen / NRK

– Vi må minne om at dette er samme parti som ble stiftet i kampen mot allmenn stemmerett, sier Tajik til NRK.no.

– De var imot åtte timer arbeidsdag, mot skattefinansiert alderstrygd, mot arbeidsledighetstrygd, de hadde store problemer med å akseptere selvbestemt abort og var skeptiske til både Husbanken og Lånekassen, sier Tajik.

– Historisk handlingsrom

Men mye har skjedd med norsk politikk siden Høyre stemte mot allmenn stemmerett i 1898, eller mot alderstrygd i 1936.

I dag er de ikke opptatt av å svartmale velferdsstaten. De vil heller male den blå.

Hovedbudskapet er ikke at ting nødvendigvis er så ille nå. I stedet advarer Høyre mot at den norske modellen kan rakne dersom de rødgrønne fortsetter i regjering.

Visjonene som ble lagt fram i dag bærer navnet «Norge 2030 – Hvor vil vi?» og årstallet er ikke tilfeldig valgt.

– I 2025 slår eldrebølgen inn, samtidig som petroleumsinntektene flater ut, derfor har vi et historisk handlingsrom nå, sa Høie med stort alvor.

Hvordan handlingsrommet skal brukes og hvordan politikken skal føres blir ikke klart før på Høyres landsmøte til våren.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger