NRK Meny
Normal

– Ingen mål om hva elevene skal kunne

Høyres ordførerkandidat i Trondheim mener de rødgrønne som styrer byen ikke er opptatte av læring i skolen.

Yngve Brox

SLAKTER SKOLESTYRET: – I Trondheim er det ingen klare mål om hva elevene skal kunne, sier Høyres ordførerkandidat i byen, Yngve Brox. Det får leder av Oppvekstkomiteen i kommunen til å reagere.

Foto: Ole Petter Klepp

Valglogo

– I Trondheim er det ingen klare mål om hva elevene skal kunne. Det står faktisk ingenting i målene til trondheimsskolen om hvilke forventninger vi har til elevenes læring i skolen. Det sier litt om at vi har en ledelse som ikke er opptatt av læring og læringsresultater i trondheimsskolen, sier Yngve Brox, Høyres ordførerkandidat i Trondheim.

Uttalelsen kommer etter at NRK i dag presenterte en sammenligning mellom skolene i Bergen og Trondheim.

Skoleforsker Thomas Nordahl ved Høgskolen i Hedmark, som har sammenlignet de to kommunene, peker på at elevene i Bergen gjør det litt bedre enn trondheimselevene.

Krav til resultater

Nordahl mener det burde være motsatt.

– På grunnskolepoeng, som er den viktigste indikatoren på læringsutbyttet i skolen, scorer Trondheim dårligere enn Bergen. Om det er mye eller lite kan diskuteres, men de skulle ut fra foreldrenes utdanningsnivå, som vi vet betyr mye, ha scoret litt bedre enn Bergen, og det gjør de ikke. Dessuten bruker de litt mer ressurser, som også kanskje skulle indikere at vi kunne forvente at de hadde bedre resultater. Så Bergen står på mange måter frem som vinneren på skolesektoren av de to kommunene, sier Nordahl.

Ingen kan si sikkert hvorfor elevene i Bergen scorer litt bedre til tross for færre ressurser. Flere peker imidlertid på at en mer aktiv skoleledelse, med krav til resultater, kan være en viktig årsak.

Det vil Brox ha inn i trondheimsskolene også.

– Vi vil ha klare mål for hva elevene skal kunne. Vi vil selvsagt også ha klare krav til hva lærerne skal kunne for å kunne lære det godt bort til elevene, sier Brox.

– Merkelig at en politiker kan si noe sånt

Marte Løvik (Senterpartiet), som leder Oppvekstkomiteen i Trondheim, er overrasket over skytset fra Brox og kjenner seg ikke igjen i hans virkelighetsbeskrivelse.

– Det er jo helt merkelig at en politiker kan si noe sånt når man er med og vedtar at alle elevene skal kunne grunnleggende ferdigheter, sier hun.

Løvik sier det er krav til læring i Trondheim og peker på at elevene i kommunen gjør det bedre år for år og har større fremgang på læring enn elevene i Bergen.

– Så da er det allerede vedtatt, men det er jo hyggelig om Brox vil vedta det enda en gang. Men det er å slå opp en dør som allerede står åpen, sier hun.

Søk etter din kommune

Her kan du se hvor mye penger som blir brukt per elev i din kommune, og annen utdanningsstatistikk sammenlignet med nabokommunene:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger