Reagerer på planer om politi i redningshelikoptre

Det er svært problematisk hvis redningshelikoptre skal kunne brukes til å frakte politifolk, mener overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Tromsø.

Redningshelikopter 2

Justisdepartementet har bedt antiterrorenheten i politiet, i samråd med Forsvarets spesialkommando, om å vurdere benyttelse av redningshelikoptre til antiterror-formål i fremtiden.

Foto: NRK

Mads Gilbert

– Hvis dette skillet er utydelig, vil folk kanskje la være å be om hjelp når de er i nød, sier overlege Mads Gilbert.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Gilbert reager kraftig på justisminister Knut Storberget, som i går varslet at bruk redningshelikoptre vil bli en del av vurderingen når det gjelder politiets fremtidige helikopterberedskap.

Gilbert mener det er svært problematisk å bruke de samme helikoptrene til å frakte politi og ambulansefolk og sier det vil viske ut det skarpe skillet som trengs mellom politi og helsevesen:

– Det må være helt klart for befolkningen at når de får et rednings- eller ambulansehelikopter, så kommer det som hjelp og ikke med en del av maktapparatet, sier Gilbert til NRK.

Uansett om man er kriminell eller en vanlig fotturist som har gått seg vill på fjellet, mener Gilbert det ikke skal være noen tvil om hvem som kommer med redningshelikopteret.

.– Hvis dette skillet er utydelig, vil folk kanskje la være å be om hjelp når de er i nød. Kanskje lar de være å ringe redningstjenesten.

Politimester uenig

Politimeister i Tromsø, Truls Fyhn.

Tromsøs politimester, Truls Fyhn, mener samfunnet må kunne dele på de helikoptrene vi har.

Foto: Bertinussen, Rune S. / SCANPIX

Norges eneste politihelikopter sto på bakken, og mannskapet var beordret på ferie, under terrorangrepene 22. juli.

Politimester i Oslo, Arnstein Gjengedal, har siden innrømmet at politiets helikopterberedskap har vært for dårlig. Politiet har siden igjen satt helikopteret på bakken.

Vet du noe om arbeidet med terrorberedskapen i Norge? Tips NRKs journalister som jobber med saken!

Tromsøs politimester, Truls Fyhn, mener samfunnet må kunne dele på de helikoptrene vi har.

– Hvis vi har en virkelig alvorlig situasjon og politiet virkelig trenger transportstøtte, og det eneste tilgjengelige alternativet er et redningshelikopter, er det meningsløst at man ikke skal kunne bruke det.

Kan bruke Forsvarets transporthelikoptre

Fyhn mener det er uøkonomisk hvis mange instanser i samfunnet skal bygge opp helt egne helikoptertjenester parallelt, og at det er viktig at politiet må kunne låne redningshelikoptere fra Forsvaret hvis det trengs.

Politiet kan allerede bruke Forsvarets transporthelioptere, hvis disse er tilgjengelig - men disse har stått mindre tilgjengelige de siste årene på grunn av mange oppdrag i Afghanistan .

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger