– Han huskes for de blodige dukkene

I gammeldags prestekjole sto Børre Knudsen utenfor sykehusene og protesterte. Mange kjenner ikke til at den engasjerte presten også skrev salmer med erotisk innhold.

Børre Knudsen og Ludvig Nessa

Børre Knudsen og Ludvig Nessa brukte små dukker i sin kamp mot abortloven.

Foto: Hval, Morten / NTB scanpix

Nessa og Knudsen

Politiet fjernet flere ganger Knudsen og Nessa etter de hadde aksjonert utenfor kvinneklinikken i Josefines gate i Oslo.

Foto: Laurvik, Henrik / NTB scanpix

Det er de blodige dukkene han huskes for. I gammeldags prestekjole sto han utenfor sykehusene og protesterte mot at liv gikk tapt ved abortinngrepene. Han understreket alltid at han protesterte mot loven, ikke mot kvinnene. Men slik ble det ikke oppfattet.

Gikk den smale vei

Hans brennende øyne og svarte kappe ga mange frysninger, men han tok konsekvensen av et steilt standpunkt. Han nektet å innordne seg etter statskirkens direktiver, og måtte gå av.

Han søkte ingen mellomvei, og måtte selv bære belastningene ved å stå for sine meninger. Det rammet også hans familie. Det var ikke enkelt å være barn av Børre Knudsen. Det ble et magert liv.

En gløgg teolog

Han tok sin utdannelse ved teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo, og ble spådd en lysende karriere. Han var en gløgg teolog. I en periode etter den annen verdenskrig arbeidet han for Kirkens Nødhjelp i Tyskland. Abortmotstanden ble hans viktigste kamp da han var sokneprest i Balsfjord i Troms.

Der skrev han også en rekke salmer, mange av dem med et erotisk innhold. Det overrasket den som bare kjente ham som en mørkemann. De møtte aldri hans humor.

Den ble det riktignok mindre av med årene, særlig etter at han ble rammet av sykdom. Han døde i sitt hjem i Meistervik i formiddag, 76 år gammel.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger