– Vi skal huske at Jens dolket Lars i ryggen

Trine Skei Grande og Venstre åpner døren for Frp-samarbeid ved et eventuelt regjeringsskifte i 2013. Det ble klart på Venstres landsmøte i dag.

Trine Skei Grande
Foto: Holm, Morten / Scanpix

Under forrige stortingsvalg i 2009 var strategien til daværende partileder i Venstre Lars Sponheim at han heller ville samarbeide med Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet enn Siv Jensen og Fremskrittspartiet.

– Vi skal huske at Jens dolket Lars i ryggen da Jens gikk ut og sa at han ikke stolte på ham, sa Skei Grande da hun skulle redegjøre overfor Venstres landsmøte for hvorfor ledelsen i partiet ønsker å samarbeide mot høyre.

Åpner for Frp

Da landsmøtet til Venstre skulle debattere mulig samarbeid foran neste stortingsvalg i 2013, foreslo landsstyret at man skulle formulere seg på en måte som ikke ekskluderte samarbeid med Frp.

I forslaget fra partiets redaksjonsnemnd het det at Venstre skal jobbe for regjeringsskifte med utgangspunkt i dagens opposisjonspartier.

Forslaget sa blant annet:

«Graden av gjennomslag vil være avgjørende for Venstres deltakelse i en ny regjering.»

Det ble vedtatt av landsmøtet.

– Det som må være avgjørende er ikke hvem vi samarbeider med, men hva vi samarbeider om. Hvis Frp vil selge seg ut av en del av sin politikk for å sikre statsrådsposter i en ny regjering, så skal de får være med, sa delegat Hans Martin Storø fra Nord-Trøndelag.

Erna fornøyd

Høyre-leder Erna Solberg er glad for at Venstre så tydelig ønsker et regjeringsskifte.

– Dette er et veldig bra vedtak. Det betyr at vi er et steg nærmere et tydelig borgerlig alternativ til valget i 2013. Det vi nå venter på er hva KrF konkluderer med i sin egen prosess, sier Solberg.

Hun mener dette viser at Venstre med tydelighet er åpne for ulike regjeringsmodeller på borgerlig side.

Drømmer om sentrum og Høyre

Drømmen for Venstre inkluderer imidlertid ikke Frp. I forslaget het det også at partiet i utgangspunktet ønsker en regjering bestående av KrF, Venstre og Høyre.

Flere av delegatene gikk på talerstolen for å fraråde samarbeid med Frp.

– Regjeringsskifte er nødvendig for å få til en dyptgripende endring på flere områder. I dagens politiske virkelighet er imidlertid avstanden for stor til å kunne samarbeide med Frp i regjering, sa delegat Sjur Skjævesland fra Hedmark.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger