NRK Meny
Normal

– Hun la kokainbagene i kofferten selv

Stina Brendemo Hagen (21) sier at den tiltalte Lillesand-kvinnen (22) selv la sportsbagene med kokain i kofferten sin før avreise til flyplassen i Cochabamba.

Stina Brendemo Hagen

Stina Brendemo Hagen (21) vitnet i Borgarting lagmannsrett i ankesaken mot Lillesand-kvinnen som ble frikjent i november.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Hagen vitnet tirsdag i ankesaken i Borgarting lagmannsrett mot Lillesand-kvinnen, som i november ble frikjent i Oslo tingrett for å ha forsøkt å smugle kokain til Norge fra Bolivia. Hagen forklarte seg for første gang i en norsk rettssal.

Hagen, som er Lillesand-kvinnens ekskjæreste, ble dømt til ti år og fire måneders fengsel i Bolivia for forsøk på å smugle kokain. I juli i fjor slapp hun fri fra fengselet mot en kausjon på 350.000 norske kroner, meldeplikt og vilkår om å blant annet holde seg i byen.

I august 2011 rømte hun likevel fra Bolivia til Brasil, og etter nesten tre måneder på flukt kom Stina Brendemo Hagen seg hjem til Norge i oktober. I dag sitter en tredje person, Madeleine Rodriguez, i boliviansk fengsel.

– Ingen tvil om Bolivia

Den 22 år gamle Lillesand-kvinnen har hele tiden hevdet at hun trodde at hun og Hagen skulle på kjærestetur til Spania – og at det kom som et sjokk på henne at de plutselig dro til Bolivia. Hennes forsvarer Carl Bore har sagt at malerklærne hun hadde med i kofferten viser at hun trodde de skulle male hus i Spania – og ante ikke om noen tur til Bolivia.

Dette benektet Stina Brendemo Hagen i retten i dag.

– Madeleine hadde lyst til å ha meg med til Bolivia sammen med datteren sin, men jeg ville ikke dra fra henne (Lillesand-kvinnen). Da foreslo Madeleine at vi kanskje kunne dra alle tre, og at faren hennes kunne dekke reisen for oss begge.

– Det var ingen tvil om at vi skulle til Bolivia, sa Hagen, og la til at Lillesand-kvinnen ble veldig glad.

Så ikke malerklær

Hagen fortalte at ingen av dem regnet med at de fikk lov av sine foreldre til å reise til Bolivia. Derfor løy de og sa – på hver sin kant – at de skulle besøke den andres besteforeldre i Spania.

– Vi løy og sa til foreldrene våre at vi skulle til Spania, men vi sa til alle andre vi kjente at vi skulle til Bolivia. Vi ble enige sammen om å si det, sa Hagen, som var 17 år da de dro.

– Så du noe malerklær i kofferten til Lillesand-kvinnen?, spurte aktor Petter Mandt.

– Nei, det gjorde jeg ikke, sa Hagen.

(Artikkelen fortsetter)

Koffertene og Adidas-bagene der kokainen ble funnet i Cochabamba

Koffertene og Adidas-bagene der kokainen ble funnet i Cochabamba. Dette bildet er fra rettssaken i Bolivia i 2010.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Hagen forklarte i retten hva som skjedde den dagen de i 2008 ble pågrepet på flyplassen i Cochabamba med flere kilo kokain gjemt i sportsbager.

Det er usikkerhet rundt hvor mye kokain som ble funnet i bagene. To av jentene ble dømt i Bolivia for å ha forsøkt å smugle 22,3 kilo, men dette ble nedjustert til 11 kilo da saken var oppe i Oslo tingrett i fjor. Lillesand-kvinnens forsvarer Carl Bore hevder det ikke er bevist at det dreier seg om mer enn tre kilo.

Under oppholdet i Bolivia hadde Madeleine Rodriguez alles pass, var reiseleder og kunne språket, sa Hagen i retten.

Hun fortalte at den dagen de skulle dra hjem til Norge, kom Rodriguez inn på hotellrommet til henne og Lillesand-kvinnen. De hadde pakket ferdig da hun kom inn med en blå koffert – en koffert Hagen ikke hadde sett før. Det var Adidas-bager inni den kofferten, sa hun.

Madeleine Rodriguez

Madeleine Rodriguez har hevdet at alle tre visste at det var kokain i bagene som ble forsøkt smuglet ut av landet.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Bagene var gaver

Hun sa at Rodriguez ba dem om å pakke bagene oppi koffertene sine.

– Jeg hadde akkurat låst kofferten min, og sa at hun fikk ordne det sjøl. Hun åpna kofferten min, tok ut klærne mine, la inn Adidas-bager og låste den igjen. Hun sa at de måtte ligge i koffertene for å beskyttes.

Hagen sa at Lillesand-kvinnen for eget initiativ åpna sin koffert, og la bagene oppi sin egen koffert.

– Tenkte du at det var noe spesielt i bagene?, spurte aktor Petter Mandt.

– Nei. Jeg koblet det til at Madeleine drev mye med fitnesstrening.

Under rettssaken i tingretten mot Lillesand-kvinnen i oktober, sa Madeleine Rodriguez via videolink at alle visste at det var noe ulovlig i bagene, men ikke at det var ren kokain. Lillesand-kvinnen har nektet straffskyld i saken.

– Madeleine sa at bagene bare var gaver og at hun ikke hadde plass til dem selv, sa Hagen.

Hun fortalte i lagmannsretten at koffertene ble lukket igjen, overlevert til pikkoloen, og tatt med i taxien til flyplassen.

Da de skulle sjekke inn, spurte politiet på flyplassen i Cochabamba om å få åpne bagen til Lillesand-kvinnen. De tok ut klærne, dro ut bagene, tok dem ut av plastikken, og skar hull i dem.

– De sa bare «kokain», sa Hagen.

(Artikkelen fortsetter)

bore

Advokat Carl Bore (t.h.) er forsvarer for den 22 år gamle Lillesand-kvinnen i den såkalte Bolivia-saken i Borgarting lagmannsrett. Helt til venstre politiadvokat Joakim Staff. I midten: Statsadvokat Petter Mandt.

Foto: NTB Scanpix

– Ba oss si at bagene var kjøpt på markedet

De ble så sendt inn på et rom med masse uniformerte personer. Her inne ble alle koffertene åpnet, bagene tatt ut, og det ble funnet kokain i alle.

Hagen fortalte at hun og Lillesand-kvinnen bare satt og gråt, mens Madeleine satt og var veldig stressa og trykket på mobilen.

– «Hva skjer nå?», tenkte jeg.

– Snakket dere noe om bagene?

– Jeg spurte «hva er dette for noe»? Det var første gangen jeg så kokain.

Hun sa at Rodriguez instruerte de andre om å si at bagene var kjøpt på markedet i Cochabamba.

De satt tre-fire dager i fengsel før de fikk ringe ambassaden, og senere ble de plassert i et kvinnefengsel. Stemningen mellom dem var på ingen måte god i fengselet.

– Madeleine hakket på oss begge og fortalte oss hva vi måtte gjøre. Vi ble kommandert og dominert. Blant annet fikk vi beskjed om å fortelle en historie om at bagene var kjøpt på markedet i Cochabamba. Vi begge ble presset til å si det, sa Hagen.

Hun brast i gråt da hun snakket om tiden i fengselet, og sa at hun har forsøkt å fortrenge det hele. Hun ble spurt hvorfor Rodriguez hevdet at alle tre visste at det var noe ulovlig i bagene.

– Det er veldig spesielt. Jeg skjønner ikke helt hvor det kommer fra.

Ble presset på Bolivia-avhør

Lillesandkvinnens forsvarer Carl Bore brukte mye tid på å påpeke det han mener er manglende match mellom Hagens forklaring og hva hun sa i avhør i Bolivia.

For eksempel skal Hagen ha sagt i avhør at det var med malertøy i kofferten til Lillesand-kvinnen, mens hun sa det motsatte i dag. Hagen viste til språkproblemer, og at alle detaljene fra avhøret ikke stemmer.

Et annet viktig punkt var hvorvidt jentene ble truet av Rodriguez til å lyve.

I lagmannsretten kunne ikke Hagen huske om Rodriguez hadde truet Lillesand-kvinnen.

Men Bore viste til at hun i avhør skal ha sagt at Rodriguez truet lillesandkvinnen med at hun skulle elimineres dersom hun snakket. I et annet avhør skal Hagen ha sagt «at det har vært trusler, det tviler jeg ikke på».

– Når du i retten begynner å trekke på om Madeleine har truet henne, så lurer jeg på om sympatien din ligger hos Madeleine. Det er nemlig ikke lenge siden disse avhørene, så det er rart at du ikke husker det, sa Bore.

Hagen ba om forståelse for at hun ikke klarte å huske alle detaljene fra en sak hun har forsøkt å fortrenge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger