Hopp til innhold

– Hareide har ingen grunn til å føle seg lurt

En rasende KrF-leder Knut Arild Hareide anklager regjeringen for å ha kuttet i bistanden i det skjulte. Statsminister Erna Solberg sier at regjeringen gjør det samme som alle andre regjeringer har gjort før.

Debatt mellom Solberg og Støre i Politisk kvarter

Statsminister Erna Solberg har saldert budsjettet for 2015 på en måte som KrF mener er brudd på samarbeidsavtalen mellom KrF og regjeringen.

I avisen Dagens Næringsliv onsdag (bak betalingsmur), raser KrF-leder Knut Arild Hareide mot at regjeringen i det skjulte har kuttet i årets bistandsbudsjett, med 1,1 milliarder kroner.

– Det er ikke holdbart hvordan regjeringen har opptrådt i denne saken. Det kan se ut som om vi er blitt lurt. Vi opplever dette som et klart tillitsbrudd, sier Hareide til avisen.

Knut Arild Hareide

En rasende KrF-leder Knut Arild Hareide sier til Dagens Næringsliv at det kommer en sterk reaksjon fra KrF når budsjettstøvet har lagt seg.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Årsaken til den knallharde språkbruken er nysalderingen av 2015-budsjettet som ble lagt frem sist fredag.

– Også bistand å hjelpe flyktninger i Norge

Der kommer det frem at regjeringen vil bruke 1,1 milliarder av bistandsbudsjettet for 2015 på asylkostnader innenfor Norges grenser, noe som får KrF til å se rødt.

I Politisk kvarter onsdag, avviser statsminister Erna Solberg at regjeringen har ført partiet bak lyset.

– Vi kutter ikke i bistanden. Vi øker bistanden med nesten 700 millioner kroner. Det er ett av de områdene som vokser mest innenfor den salderingen, sier Solberg.

Hun kaller det et dilemma, men sier at situasjonen i fjor var den motsatte.

Da ble den langsiktige bistandspotten i salderingen økt med nesten en halv milliard kroner, fordi flykningeutgiftene da var på vei nedover.

– KrF gjør et forsøk på å et bilde av at det å hjelpe flyktninger i Norge ikke er bistand, mens det å hjelpe flyktninger i andre land er bistand. Men det første året er begge deler bistand, sier Solberg

– Ikke grunnlag for å føle seg lurt

– Har Hareide rett i at regjeringen tar 1,1 milliarder kroner av den u-hjelpen som skulle gått til utlandet?

– Vi bruker mer penger på bistand totalt sett. Av de dekkes 1,1 milliarder kroner innenfor bistandsbudsjettet til de utgiftene vi har i Norge, sier Solberg

Skjønner du at han blir sint?

– Ja, men dette er et prinsipp som alle regjeringen har brukt. Vi har ikke tatt alle utgiftene innenfor, men to tredeler, sier statsministeren.

– Han sier det er avtalebrudd og at han føler seg lurt?

– Jeg mener at dette er et prinsipp som har ligget i norsk politikk i lang tid. Det er ikke noe grunnlag for å føle seg lurt gjennom det vi har gjort i salderingen. Vi øker den totale mengden til bistand, sier Solberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger