Hopp til innhold

Terrortrusselen mot Norge: – Fryktet ekstremister skulle drepe tilfeldig familie hjemme

Norske sikkerhetsmyndigheter trodde at ekstremistene som truet Norge i sommer planla å ta seg inn i et privat hjem og drepe en tilfeldig familie. Det sier flere kilder til NRK. Terroren skulle filmes og legges ut på nettet.

Politi flyplass

TERRORALARM: Politiet slo i juli terroralarm i Norge. Nå forteller sentrale kilder til NRK at myndighetene fryktet at terrorister skulle ta seg inn i privathjem og drepe en tilfeldig familie.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Torsdag 24. juli varslet regjeringen at Norge sto overfor en terrortrussel.

PST og regjeringen var svært lite konkret på hva trusselen gikk ut på.

Nå sier flere kilder til NRK at myndighetene fryktet, basert på informasjon de hadde, at ekstremister planla å ta seg inn i huset til en tilfeldig familie. Der skulle de drepe beboerne. Flere kilder sier til NRK at de skulle bruke kniver. Alt skulle filmes og legges ut på internett.

Flere scenarier

Målet med aksjonen skulle være å spre så mye frykt som mulig i befolkningen.

Tidligere har VG meldt at PST fikk informasjon om at terroristene planla å gå til angrep med kniv på store folkemasser.

Sentralt plasserte kilder sier til NRK at dette var et av flere scenarier. Å ringe på døra til en tilfeldig familie var en annen.

NRK har også vært i kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet, men de ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger, og henviser til PST.

Seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, sier til NRK at PST heller ikke vil kommentere saken.

Etteretningstjenesten var også tungt involvert i etterforskningen av terrortrusselen i sommer, men Forsvaret vil ikke kommentere saken.

– Vi kan ikke kommentere denne saken, fordi en mulig terrortrussel på norsk jord er en politisak. Vi må henvise til Politiets sikkerhetstjeneste, sier oberstløytnant Eystein Kvarving, talsperson for forsvarssjefen og den militære etterretningstjenesten.

Sending om terrortrussel i Norge

Terrortrusselen mot Norge: Se hele ekstrasendingen her

– Ville drepe for åpent kamera

Terrorekspert Kjetil Stormark bekrefter at også han har fått opplysningene om at sikkerhetsmyndighetene trodde at et angrep av denne typen kunne bli utført i Norge.

– Flere uavhengige kilder fortalte meg at myndighetene la til grunn at det kunne skje et angrep mot et tilfeldig valgt privat hjem. Der ville angriperne drepe beboerne for åpent kamera og legge ut filmen på internett, sier han.

Stormark sier han fikk de første opplysningene om dette kort etter terrortrusselen i juli.

– På det tidspunktet var det naturlig å ikke gå offentlig ut med denne informasjonen for ikke å løpe terroristenes ærend. Nå som NRKs kilder bekrefter opplysningene, og IS har vist i praksis i Australia at de er villige til å ta i bruk slike metoder, er det viktig at allmenheten vet hvilken type trusler de kan stå overfor, sier han.

Minner om avverget aksjon i Australia

Aksjonen ekstremistene planla i Norge ligner på terroraksjonen som ifølge australsk politi ble avverget torsdag.

Ifølge australsk kringkasting planla terrorister å halshugge en tilfeldig person på åpen gate og for åpent kamera. Personen skulle bli svøpt i et svart IS-flagg.

Anundsen, Bjørnland og Refvik informerer om terrortrussel

PST varslet i en pressekonferanse torsdag 24. juli klokka 10 at det forelå en konkret og tidsavgrenset terrortrussel mot Norge.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Terroralarm i sommer

I sommer gikk norske myndigheter bredt ut og varslet om en mulig terroraksjon i Norge. Bevæpnet politi patruljerte gater og steder der mange folk var samlet.

Bakgrunnen for trusselen skal ha vært at flere personer med tilknytning til IS skal ha vært på vei mot Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ikke villet si konkret hva man fryktet kunne skje, men VG har skrevet at PST satt på opplysninger om at de antatte IS-terroristene som var på vei til Norge skulle drepe sivile ved bruk av kniver.

Sjef for etterretningstjenesten i Norge, Kjell Grandhagen, uttalte til NRK i slutten av august at framveksten av IS er noe av grunnen til at Norge må forberede seg på at det kan oppstå flere trusselsituasjoner fremover.

AKTUELT NÅ