– Flyktningene bør kartlegges på mottakene

De av flyktningene som man regner med vil få bli i Norge bør få kartlagt sin kompetanse på mottakene og sendes ut i arbeidslivet så fort som mulig. Det mener NHO, LO og YS.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund og LO-leder Gerd Kristiansen

NHO-direktør Kristin Skogen Lund og LO-leder Gerd Kristiansen tok torsdag ettermiddag siste finpuss på rådene som de i går kveld ha til regjeringen for å bidra til å få flere flyktninger i arbeid.

Foto: NRK

Flyktninger som trolig får innvilget sin asylsøknad bør bli kartlagt for hva de kan allerede på mottaket.

Brev til regjeringen fra NHO og LO

- Vi ser alvorlig på situasjonen og ønsker å bidra til at flere kan delta i arbeidslivet, sier NHO og LO i et felles brev til regjeringen torsdag kveld.

Foto: Hilde M. Rønneberg

Det mener LO-leder Gerd Kristiansen.

– Det er en veldig god ide, fordi det gir NAV muligheten til å starte sin jobb mye tidligere enn de normalt kunne gjort, sier Kristiansen.

Også NHO-sjef Kristin Skogen Lund synes det er et fornuftig tiltak.

– Det er en god ide fordi når de skal inn i en introduksjonsfase så kan de starte den ute i arbeidslivet i stedet for å sitte passiv på et mottak, sier Skogen Lund.

De to arbeidslivstoppene sendte torsdag kveld et brev til regjeringen, som inneholder det som er ment å være gode råd for å få flere flyktninger raskt ut i jobb.

UDI oplyser til NRK at 99 prosent av syriske asylsøkere får opphold i Norge.

– Kan sette i gang umiddelbart

Det nasjonale organet for kvalitet i utdanningen (NOKUT) er klar til å sette i gang, forteller direktør Terje Mørland.

– Vi har skissert et opplegg som kan settes i gang egentlig umiddelbart, så vi er klar for å gjøre det fra tidlig i 2016, slik det er satt av midler til, sier Mørland.

Terje Mørland i NOKUT.

- Vi er klare fra tidlig i 2016, sier Terje Mørland i NOKUT.

Foto: NOKUT

Han sier at det som skal kartlegges er høyeste nivå på utdanningen deres, og om det er høyskoleutdanning, fagskoleutdanning eller videregående utdanning.

Målet er å gi integreringsmyndighetene informasjon om fagfelt, arbeidslivserfaring og språk.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er den som har det politiske ansvaret. Han blir intervjuet om saken fredag morgen på NRK P2.

– Skjønner ikke hva vi venter på

YS-leder Jorunn Berland mener det er viktig å få kompetansen kartlagt så raskt som mulig.

– Det som er viktig er at kompetansen deres blir kartlagt så tidlig som mulig, raskest mulig etter at de er kommet hit, sier hun.

Hun sier ingen gode grunner til å vente med kartleggingen.

– Hvis NOKUT sier de er i stand til, og har ressurser og systemer til å begynne kartleggingen, så skjønner jeg ikke hva vi venter på, avslutter Berland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger