Hopp til innhold

– Erna Lyver om klimamuligheter i Norge

Statsminister Erna Solberg mener Norge er et dårlig sted å gjøre viktige klimakutt. Det er ren og skjær løgn, sier Bellona.

Erna Solberg på Stortinget
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,14 °C
Les mer  om klima

Under onsdagens spørretime på Stortinget uttrykte en tvilende statsminister skepsis til en satsing på karbonfangst og -lagring (CCS) i Norge.

– Her har vi veldig få punktutslipp der karbonfangst er aktuelt. Da er det heller ikke unaturlig å bruke prosjektpenger til fangst og lagring av klimagasser i utlandet der det trengs, sier Solberg.

Solberg forklarer at Norge ikke nødvendigvis er det beste stedet å foreta kutt for å nå målet om 40 prosent i 2030 sammen med resten av EU.

Angriper skeptiker-Erna

Nå beskylder miljøstiftelsen Bellona Solberg for å feilinformere Stortinget.

– Erna lyver om klimamuligheter i Norge. Dessuten har hun forpliktet seg til å etablere et fullskala renseanlegg innen 2020 gjennom klimaforliket og regjeringserklæringen. Dette blir et regelrett løftebrudd hvis vi ikke kommer til å rense i Norge, sier Sirin Engen, CCS-rådgiver i Bellona.

Rådgiver i Bellona, Sirin Engen.

Sirin Engen er CCS-rådgiver i Bellona.

Foto: Bellona

Bellona viser til flere eksempler som strider mot Solbergs påstander:

  • På Norcems fabrikk utenfor Porsgrunn har man startet et pilotprosjekt for fangst av CO2, hvor det er gode muligheter for å utvide til fullskala renseanlegg.
  • Selskapet Aker har tilgjengelig teknologi, som de skulle levere til det mislykkede renseanlegget på Mongstad.
  • Nordsjøen har plass nok til lagring av CO2 for hele EUs energi- og industriproduksjon helt frem til 2050.

– Regjeringen sier også i den nye klimameldingen at det er helt avgjørende å utvikle CCS for å nå klimamålene. Men de viser overhodet ingen vilje til innsats, sier Engen.

– Tilby lagringsplass til EU

Også Arbeiderpartiet, Venstre og SV uttalte i dag at de er trøtte av vage uttalelser om klimakutt og om de skal tas nasjonalt eller i utlandet.

Bellona mener Solberg må lytte til industrien som allerede sitter på løsningene. Stiftelsen er samtidig godt fornøyd med Norges klimasamarbeid med EU.

– Nå må Erna bevilge penger til fullskalaprosjekter som vil bidra til utslippsreduksjon og utvikle lagringsområder som kan tilbys i EU, sier Engen.

AKTUELT NÅ