Hopp til innhold

– Et titall medlemmer av vår organisasjon i Syria

Ubaydullah Hussain hevder majoriteten av nordmennene som er i Syria tilhører den radikale gruppen Profetens Ummah. – Det er flere som er klare til å reise ut, sier Hussain.

Ubaydullah Hussain hevder majoriteten av nordmennene som er i Syria tilhører den radikale gruppen Profetens Ummah. – Det er flere som er klare til å reise ut, sier Hussain.

SE VIDEO: - Flere er klare til å reise ut, sier Ubaydullah Hussain.

Ubaydullah Hussain er leder for den radikale islamistiske gruppen, som blant annet stod bak demonstrasjonen mot Muhammed-filmen utenfor den amerikanske ambassaden i september.

Hussain hevder majoriteten av de norske muslimene i Syria er tilknyttet Profetens Ummah.

– Jeg kjenner ikke det eksakte antallet, men fra Profetens Ummah er det et titall medlemmer. De er der for å beskytte og forsvare sivilbefolkningen, sier Hussain.

Hussain har tidligere bekreftet at 21-åringen som skal ha blitt drept i Syria er en del av hans organisasjon, men sier det har kommet motstridende meldinger om han faktisk er drept.

Han tror uansett at den siste tidens hendelser kan føre til at enda flere reiser til såkalt «jihad», eller hellig krig.

– Det er flere som er på vei ut, og det er mange som har blitt motivert av disse brødrene som er ute i felten, sier Hussain til NRK.

– Beskytter sivile

Hussain avviser at norske muslimer drar til Syria for å få terrortrening, men sier det er obligatorisk for alle muslimer å beskytte muslimer under angrep.

– Jeg synes det er rart at Norge har fokus på at muslimer reiser til Norge for å beskytte sivilbefolkningen, i steder for å ha fokus på regimet til Assad som driver med tortur og drap på flere ti tusen kvinner, menn og barn, sier Hussain.

Han sier gruppens medlemmer ikke er opptatt av hva PST og norske myndigheter mener om at norske muslimer drar til konfliktområder.

– Selv om den menneskelagde norske loven sier noe annet, kommer vi til å følge Guds lover.

Hussain sier han ikke kjenner til at noen nordmenn skal være tilknyttet Al Qaida-relaterte organisasjoner.

– Ikke overrasket over angrep mot Norge

PST mener man kan bli inspirert til å begå terror i Norge etter å ha vært i Syria. Hva er din kommentar til det?

– På generell basis må man huske at Norge er i krig, Norge har vært i krig, mot Irak, mot Afghanistan, samt involvert i våpen – og bombesalg til land som Israel og USA, sier Hussain, og fortsetter:

– Så jeg vil ikke bli overrasket hvis det kommer et angrep i Norge, det har jeg sagt tidligere også, men jeg sier ikke at de spesifikke personene som nå befinner seg i Syria kommer til å delta i et angrep i Norge.

– Vil et slikt angrep være legitimt, slik du ser det?

– Jeg vil ha forståelse for det, med bakgrunn i de opplysningene jeg nettopp nevnte om Norges krigføring mot muslimer i verden.

Artikkelen fortsetter under video.

Generalsekretær Shoaib Sultan i Islamsk Råd er redd for at ungdom skal bli hjernevasket av å oppholde seg i konfliktområder.

SE VIDEO: Generalsekretær Shoaib Sultan i antirasistisk senter er redd for at ungdom skal bli hjernevasket av å oppholde seg i konfliktområder.

– Viktig at man følger med

Rådgiver Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter tror mange av dem som reiser til konfliktområder gjør det med et genuint ønske om hjelpe.

– Det at ungdommer føler på en urettferdighet er lett å forstå, og man skal være forsiktig med å overdrive dette, sier Sultan, som likevel er redd for hva som kan skje med dem som reiser.

– Problemet er at de kan havne i grupperinger der de blir utnyttet og hjernevasket.

Han deler dermed PST og Etteretningstjenestens ønske om å følge nøye med på grupperingene.

–Dette er folk som får en kapasitet som kan bli brukt til å planlegge ting, også her i Norge. Det er viktig at dette er miljøer man følger med på. Det er små miljøer, men man vet av erfaring at man ikke trenger mange med ekstreme tanker for å skape store aksjoner, sier Sultan.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger