Hopp til innhold

– Syv personer kjemper med Al Qaida i Syria

Et titalls norske muslimer skal for tiden være i Syria for å delta i væpnet krigføring. Ifølge Etteretningstjenesten opererer minst syv norske statsborgere sammen med Al Qaida.

Kjell Grandhagen Etteretningstjenesten

Kjell Grandhagen i Etteretningstjenesten er svært bekymret over hvilke erfaringer nordmenn som verver seg til hellig krig tar med tilbake til Norge.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Den siste tiden har en ny problemstilling knyttet til radikal islam og Norge fått mer oppmerksomhet: Ytterliggående islamister fra Norge som drar til utlandet for å føre såkalt «jihad», også kjent som hellig krig.

Både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Etteretningstjenesten har advart mot konsekvensene av at nordmenn får trening i bruk av våpen og eksplosiver av militære grupperinger i konfliktområder som Somalia, Syria, Jemen og Pakistan.

– Flere enn syv i Syria

Etteretningstjenestens bekymring vokser nå i takt med antallet norske statsborgere som reiser til konfliktområder.

– Når det gjelder Syria, mener vi i dag at det er minst syv nordmenn som deltar i denne typen operasjoner, sammen med Al Qaida-relaterte grupper, sier sjef for Etteretningstjenesten, general Kjell Grandhagen, til NRK.

Etter det NRK erfarer skal det totale antallet norske statsborgere som deltar i kamphandlinger i Syria være over 20.

Grandhagen ønsker ikke å gå inn på antallet som har fått opptrening i andre land, men bekrefter samtidig at personer bosatt i Norge har reist til Somalia, Jemen og Pakistan.

Generalen innrømmer samtidig at Etteretningstjenesten mangler en fullstendig oversikt når over de man mener er et «økende fenomen».

– Vi tror ikke vi har full oversikt over dette fenomenet. Her er det nok i realiteten et høyere tall, sier Grandhagen, som kaller dette svært bekymringsfullt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Syria Aleppo

Syriske opprørere i Aleppos gater. Minst én nordmann er lang bekreftet drept i området.

Foto: TAUSEEF MUSTAFA / Afp

Et titall på vei ut

I slutten av forrige uke ble det meldt at en 21 år gammel nordmann som har reist til Syria for å kjempe mot Assad-regimet, har blitt drept i Aleppo-området. Grandhagen sier til NRK at det kan være snakk om flere.

Samtidig sier han at man har informasjon som tilsier at flere nordmenn er på vei for å delta i hellig krig i landet.

– Vi har informasjon som tyder på at kanskje så mye som et titall personer ønsker å dra ut for å delta i opprøret i Syria, sier Grandhagen, som mener dette er bekymringsfullt.

– Hovedbekymringen knytter seg til det at disse menneskene kommer tilbake til Norge, og vi er bekymret for den trening og den erfaring fra kamphandlinger som de da har fått med seg.

(Artikkelen fortsetter)

Et titalls norske muslimer skal for tiden være i Syria for å delta i væpnet krigføring. Ifølge Etteretningstjenesten opererer minst syv norske statsborgere sammen med Al Qaida.

SE VIDEO: – Syv personer kjemper med Al Qaida i Syria

Vanskeligere med flere

Etterretningstjenesten legger ikke skjul på at det økende antallet gir flere utfordringer, både for dem og PST.

– Det sier seg selv at et lite antall er lettere å ha oversikt over. Med flere blir det vanskeligere å holde oversikt. Både når de er ute, og når de kommer tilbake, som er den jobben PST skal gjøre. Det er svært bekymringsfullt, sier Grandhagen.

Det har tidligere blitt meldt at PST ikke har tatt endelig standpunkt til om opprøret i Syria er legitimt eller ikke.

– Hva tenker dere om at disse personene hevder de reiser for å kjempe for frihet?

– Det kan godt hende det er edle motiver knyttet til det at noen av disse reiser ut, men det bekymringsfulle er altså at de systematisk velger å tilknytte seg Al Qaida-organisasjoner. Det reiser bekymringen rundt internasjonal terrorisme, sier Grandhagen i Etteretningstjenesten.

PST hadde ikke anledning til å kommentere denne saken i dag, men sier man deler Etteretningstjenestens bekymring.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger