Hopp til innhold

– Du er ikke dum fordi du sender nakenbilder til kjæresten din

Ekspertene svarte NRK-leserne om netthets og spredning av nakenbilder på nett.

SE VIDEO: Det er helt normalt å sende nakenbilder og man skal ikke føle seg dum, sier Mia Landsem.

NRK skrev saken om «Edderkoppen», som har plaget flere norske kvinner på internett de siste årene. Han har også misbrukt flere store merkenavn i svindelen sin.

Han har benyttet seg av anonyme e-postkontoer, falske identiteter og domener, og hverken politiet eller NRK har klart å fastslå hvem denne personen er.

I kveld var Mia Landsem og Stine Solli gjester i nettmøte her på NRK.

  • Mia Landsem kalles ofte «den digitale detektiven» ,og går aktivt inn for å hjelpe de som opplever at nakenbilder er på avveie.
  • Stine Solli er sykepleier og jobber i Sex og samfunn. De underviser alle 9.-klassinger i Oslo kommune. Spredning av nakenbilder en vanlig problemstilling underviserne kommer bort i.

Ekspertene fikk blant annet spørsmål om hva man skal gjøre dersom man blir utsatt for hets, hvorfor folk sender nakenbilder til hverandre og om det i det hele tatt går an å få fjernet bildene når de først har havnet på nettet.

SE VIDEO: Ekspertene gir deg råd om hvordan du kan bidra til å spore opp dem som hetser deg på nettet.

Flere forteller at de opplever at det ikke nytter å anmelde netthets til politiet.

– Hvis man opplever at man ikke får hjelp av politiet, kan man klage. Og selv om det føles demotiverende kan man prøve på nytt. Men man kan også skjerme seg selv ved å blokkere profiler eller ikke åpne meldinger. Og selv om man ikke får hjelp av politiet, finnes det andre som kan hjelpe en med å håndtere følelser, sier Solli.

SE VIDEO: Derfor tar mange nakenbilder av seg selv.

Mange problematiserer hvorfor ungdommer i det hele tatt tar sjansen på å sende nakenbilder av seg selv.

– Man ser ofte en tendens i kommentarfeltene til at voksne mener at de som får spredd bildene fortjener det, sier Landsem.

Begge er enige om at det ikke er «feil» å sende nakenbilder så lenge det er ønsket, og at man må akseptere at seksualiteten, som så mye annet i samfunnet, har flyttet seg til nettet.

Du kan se hele sendingen under:

NRK skrev saken om «Edderkoppen», som har plaget flere norske kvinner på internett de siste årene.
Hva lurer du på? Send ditt spørsmål til NRKs ekspertpanel. Send inn spørsmål på NRK.no eller på www.facebook.com/nrknyheter

SE VIDEO: Mia Landsem og Stine Solli svarte på spørsmål om nettrakassering på NRK.no.

AKTUELT NÅ