I minst seks år har en person terrorisert norske kvinner på internett.

Personen har kommet i kontakt med flere hundre kvinner gjennom et spindelvev av falske e‑post­adresser, nettsteder og jobb­annonser. Så har maktspillet begynt.

Maiken (25) er et av ofrene. Hun opplevde hvor forsvarsløs man kan bli når noen med peiling på internett er ute etter deg.

«Edderkoppen»

Del 1: Nakenbildene

Denne saken ble først publisert 22.04.2018. Saken er oppdatert 27.08.2019 på grunn av utvikling i saken.

Det er august 2016. Maiken Skoie Brustad står i en vintagebutikk i London og skravler med personalet idet Face­book-meldingen dukker opp på mobil­skjermen. Allerede før hun åpner den, er det noe som får henne til å stusse. Meldingen er fra en bekjent, men ikke en hun pleier å chatte med.

Det regner og Maiken har ikke paraply. Det er bare noen uker siden hun flyttet hit med kjæresten, så hun er ikke vant til de uforutsigbare London-bygene ennå. Hun åpner meldingen på vei ut av butikken.

Det som står i den gjør henne kvalm: Noen har funnet naken­bilder av henne på et forum.

fre. 19. aug., 13:26

Bekjent (Anonymisert Red.anm):
B
Bekjent (Anonymisert Red.anm)Jeg vet ikke om du vet det, eller er klar over dette, men ville si i fra til deg 💕
Bekjent:
B

Maiken kjenner igjen bildene med en gang. De er hennes.

Maiken:
M
MaikenÅ herregud!!!
Tusen takk for at du sa ifra!!
Hvilken side er dette??
Står det navnet mitt der??

Det første hun gjør når hun kommer tilbake til leiligheten sin, et kvarter senere, er å logge inn på laptopen. Hun går inn på nett­siden, et slags forum med naken­bilder.

Det hun får se er uvirkelig. Det er mange bilder, kanskje 20. Brukere på forumet kommenterer den nakne kroppen hennes, de diskuterer hva de har lyst til å gjøre med den. Noen ber om flere bilder.

Hun stusser over at bildene er fra flere forskjellige perioder i livet hennes. Noen har hun sendt til eksen, andre til sin nåværende samboer. Men Maiken er overbevist om at ingen av disse har noe med ugjerningen å gjøre - enkelte av bildene som er spredt, har hun heller aldri sendt til noen andre. Det er altså ingen andre enn Maiken som har hatt tilgang til alle disse bildene – har hun blitt hacket?

Maiken vet hvordan internett fungerer, og i hvilket tempo ting spres.

Gråtende ringer hun moren hjemme i Norge. Så ringer hun samboeren, som haster hjem fra jobb. Han sier de skal komme seg gjennom dette sammen.

Portrettbilde av Maiken
Foto: Patrick Da Silva Sæther

Maiken sender en e‑post til Slettmeg.no, en rådgivningstjeneste for personer som føler seg krenket på nett. Hun får et auto­matisk svar: De har stor pågang, og skal ta kontakt når de kan.

Maiken er knust, redd og desperat. Tiden er knapp.

Sent på kvelden samme dag tikker det inn en e‑post fra en som skriver at han jobber i svenske Slettmeg.no. Han kaller seg «Oscar Persson», og frem­står som hyggelig og hjelpsom.

Fra: Oscar Persson
Til: Maiken
Sendt: 19.08.2016, 23:11

Hei

Jeg jobber i den svenske delen av det statlige foretaket www.slettmeg.no (NorSIS) som jobber med å slette uønskede bilder av mennesker på internett. På flere nettsteder har vi funnet svært mange nakenbilder av deg.

Vennligst ta kontakt med oss snarest, for fremgangsmåte for å få disse slettet (kostnadsfritt) og eventuelt bistand til politianmeldelse. Dette forutsatt at det ikke er deg selv som har lastet disse opp.

Oscar Persson
Seniorkonsulent

Maiken ser e‑posten først i titiden dagen etter, og kaster seg over tastaturet.

Fra: Maiken
Til: Oscar Persson
Sendt: 20.08.2016, 10:27

Takk for svar. Jeg er veldig fortvilet som du sikkert forstår og mitt største ønske er at disse bilde blir fjernet snarest.
Jeg har på ingen måte lagt ut disse bildene noe sted, annet enn at jeg har sendt dem til kjæresten min. Så jeg ser på dette som grov hacking.

Hvordan skal vi gå frem nå?

Maiken.

Et lite håp tennes i henne.

Det er bare en ting Maiken ikke vet.

Svensk Slettmeg.no eksisterer ikke.

Illustrasjon av hånd som manipulerer en person

«Oscar» gir Maiken mange råd. Hun bør skifte passord på alle kontoer: Facebook, Instagram, Snapchat, Dropbox og e‑post. Hun bør også gjøre Instagram privat og slette nakenbildene fra sin egen mobil og PC. Maiken følger rådene til punkt og prikke – dette virker som en fyr med peiling.

«Oscar» skriver at Maiken bør være for­be­redt på at den som har lagt ut bildene kan være en som står henne nær. En god venn­inne, eller kanskje til og med kjære­sten. Derfor er det viktig at hun ikke snakker med noen om kontakten hun har med «Oscar». I tillegg skriver han om til­knyt­ningen han har til norske Slettmeg.no:

Fra: Oscar Persson
Til: Maiken
Sendt: 20.08.2016, 12:46

Jeg er ansatt som konsulent i den svenske delen, og jobber aktivt med sletting av sidene, mens slettmeg.no hvor du henvendte deg, ikke har myndighet eller mulighet til å slette noe.

(…)

Prosessen videre er derfor at du: forholder deg til slettmeg.no når de sender deg en generell tilbake­melding, og forteller hva du skal og kan gjøre. Samtidig jobber vi parallelt i kulissene med å faktisk også få det fjernet. For å få fjernet det fra nett (som er fullt mulig), og å spore hvem som har lastet det ned (fullt mulig) bruker jeg metoder som ikke er lovlige i Norge, men i Sverige. Derfor vil ikke slettmeg.no offisielt kunne henvise deg til meg

(…)

(Utdrag fra e-post Red.anm.)

«Oscar» hevder han jobber på det han kaller «det mørke nettet», og bruker avanserte metoder. Samarbeids­partnere i andre land jobber uavhengig ved siden av, slik at de hjelper han å verifisere det han finner, skriver han. «Oscar» skal dokumentere alt de finner slik at Maiken kan sende en grundig anmeld­else til politiet – da vil det nemlig bli langt vanskeligere for dem å henlegge saken. Maiken er optimist.

Fra: Maiken
Til: Oscar Persson
Sendt: 20.08.2016, 13:55

Dette høres virkelig kjempe bra ut. Og jeg er utrolig takknemlig for den hjelpen du tilbyr med. Og jeg skal gjøre akkurat det du sier, slik at denne prosessen blir best mulig håndtert.

(Utdrag fra e-post Red.anm.)

Maiken og «Oscar» sender e‑poster til hverandre i flere uker. De chatter også på Hipchat, som er en kryptert chattetjeneste. Som regel skriver de til hverandre etter arbeidstid og på kvelden. Noen ganger holder de på til langt ut på natta. Mye på grunn av tids­forskjellen til samarbeids­partneren i USA, hevder «Oscar» .

«Oscar» stiller mange spørsmål. Som for eksempel hvor hun har hatt bildene lagret, og hvem som har lånt telefonen hennes – om det så bare har vært for å sende en melding eller ta en rask telefon. Han spør om Maiken vet om noen som misliker henne, om hun noen gang har hatt black­out. Og om hun er helt, helt sikker på at det ikke er kjæresten som har delt bildene.

Han skriver at han skjønner at det er vanskelig for henne, og spør om hun har venner og støttespillere rundt seg i London. Men Maiken har akkurat pakket ut det siste fra flyttelasset, og begynte i ny jobb som personlig trener for bare et par uker siden.

«Oscar» forteller heldigvis at de nærmer seg å finne ut hvem som lastet opp naken­bildene.

Maiken i sofa
Foto: Patrick Da Silva Sæther

Sent en kveld tar imidlertid saken en ny vending: «Oscar» skriver at han har funnet noe som er enda verre.

Han hever det er en flere år gammel video – av at Maiken blir voldtatt mens hun er veldig beruset.

Hun får ikke se videoen, «Oscar» vil skåne henne. Heldigvis ligger den ikke ute på nett ennå, skriver han.

Maiken sliter med å skille virkelighet fra fantasi. Mye av det «Oscar» sier gir mening, og når han forklarer ting, virker det logisk. Hun antar derfor at videoen eksisterer – selv om det betyr at hun har levd flere år uten å vite at hun har blitt voldtatt.

Og hvem kan hun egentlig stole på? «Oscar» oppgir et vanlig norsk jente­navn, og sier det er navnet på en av dem han mistenker har delt bildene. Maiken lager en liste over alle hun kjenner med det for­navnet. Hun begynner å mistenke flere av sine nærmeste venner.

På jobb smiler og ler hun, men idet hun krysser dørstokken til leiligheten kommer tårene. Snart blir det trolig også rettssak mot gjernings­personen, sier «Oscar». Maiken vurderer å avbestille ferien til Australia om noen måneder, men av­venter litt.

I slutten av august avtaler «Oscar» og Maiken at de skal møtes.

Illustrasjon av fly

Møtet skal finne sted i Norge, nærmere bestemt på flyplassen Torp i Sandefjord. Det er mest praktisk for begge, fordi Maiken skal fly tilbake til London samme dag. Hun skal få se videoen, og de skal starte forberedelsene til rettssaken.

Maiken vil gjerne ha med moren, og det får hun lov til. «Oscar» skal ta med en advokat som skal bistå dem. Han reserverer møte­rom på Torp flyplass.

Det er i hvert fall det han sier til Maiken.

Det er mange folk på Torp denne septemberdagen i høstferien i 2016. Ankomst­hallen er full av lyd: Summing, latter og trillekofferter som humper over riller i gulvet. Maiken og moren sitter ved et bord. De har kjørt fra foreldre­nes hjem i Bærum i god tid.

Torp
Illustrasjonsfoto: John-Andre Samuelsen

Maiken er nervøs for det hun skal få se. Samtidig er hun glad – endelig skal hun få møte hjelperen sin. Hver gang en mann går inn døra eller kommer mot dem, tror hun det er «Oscar». Er det han? Eller kanskje han? Hun prøver å huske hvordan han ser ut på profilbildet på Facebook.

De venter og venter, men ingen «Oscar» er å se. Maiken blir utålmodig, men nå er det plutselig ikke mulig å sende Face­book-meldinger til ham.

Hun sender en mail.

Fra: Maiken
Til: Oscar Persson

Hei!

Det funker ikke å sende deg melding på Facebook, men vi er her nå. Hvor er dere?

Sent from my iPhone

Det går en halvtime. Ikke noe svar. Ny mail.

Fra: Maiken
Til: Oscar Persson

Hei..

Nå er det snart 45minutter siden møtet skulle ha startet...Håper du svarer snart.

Sent from my iPhone

Maiken går bort til informasjonsskranken på flyplassen. Hun spør om det stemmer at en som heter «Oscar Persson» har bestilt møte­rom der. «Nei», svarer damen i skranken. Maiken og moren veksler blikk.

Tankene begynner å svirre. Nesten en måned har gått. Hun har snakket med «Oscar» så å si hver dag. Han vet mye om henne.

Hun bestemmer seg for å ringe norske Slettmeg.no, kanskje de vet noe.

«Nå må du bare slappe helt av», sier mannen som svarer hos Slettmeg.no.

Han fortsetter:

«Det finnes ingen svensk Slettmeg.no. Den du har snakket med har nok lurt deg.»

Maiken slipper mobilen. Hun knekker sammen.

Hun må ut av flyplassen. Nå.

Del 2: Truslene

Flyet som letter fra Torp og setter kursen mot London mangler en passasjer den ettermiddagen. Maiken er ikke i stand til å bli med. Hun og foreldrene drar på hytta, og blir der hele helgen.

Tilbake i London blir høsten tung. Maiken prøver å glemme bildene og «Oscar». Men etter hendelsen på Torp flyplass har spørsmålene blitt flere, fortvilelsen vokst, og bildene spredt seg. På trening, under en middag eller mens hun er ute med venner kommer det Face­book-meldinger fra kjente og ukjente som vil gjøre Maiken opp­merk­som på bildene. Meldingene er sendt i beste mening, men blir bare påminnelser på hvor mange som har sett henne naken.

Noen dager kommer ikke Maiken seg på jobb. Hun går gjennom de tyngste måned­ene i sitt 23 år lange liv. Hun sover dårlig, sliter med å spise og er utslitt. Men marerittet skal faktisk bli enda verre.

I oktober dukker denne e‑posten opp i Maikens innboks, fra en som kaller seg Kristian Hansen:

Fra: Kristian Hansen
Til: Maiken

Hei Maiken!

Jeg driver et lite trykkeri, og stusser litt over en bestilling i ditt navn, av 5 bilder av deg, som du vil ha sendt til en adresse i England. Det lykkes meg ikke å få kontakt med deg på oppgitt nr.

Er denne ordren korrekt?

Kristian Hansen

«Adressen i England», hvor bildene skal sendes, er adressen til Maikens arbeids­giver.

Det dukker opp flere e‑poster som Maiken tolker som trusler. En avsender ber Maiken svare på noen spørsmål, og skriver at uheldig informasjon kommer på avveie dersom hun ikke gjør det. En annen skriver at bildene hennes har generert så mange visninger på en pornoside at hun kan hente ut en stor pengegevinst. En annen tar kontakt for å høre om det stemmer at bilder av henne skal henges opp i resepsjonen på et Radisson Blu-hotell.

E‑postene fortsetter. Maiken begynner å gå til psykolog. Hun innser at hun trenger profesjonell hjelp, selv om truslene viser seg å være tomme.

Etter hvert begynner hun å se likheter og sammenhenger mellom e‑postene. Hun konkluderer med at alle e-postene har samme avsender.

Hennes «gode hjelper» har skiftet taktikk.

Del 3: Jakten begynner

Maiken får en henvendelse fra meg også, i november 2017. Jeg skriver at jeg er journalist i NRK, har blitt tipset om naken­bildene og skal lage sak om temaet. Jeg har på det tidspunktet ingen anelse om «Oscar» og truslene.

På telefon forteller Maiken om alt som har skjedd, om fortvilelsen og følelsen av at ingen vil hjelpe henne. Hun har ikke hørt noe mer fra Slettmeg.no etter at hun sendte den første henvendelsen og fikk et auto­matisk svar. Hun prøver å lære seg å leve med bildene, som nå, halvannet år senere, har spredt seg i stort omfang. Vi snakker hundrevis av bildekopier med hennes navn – på et ukjent antall nett­sider.

Hun anmeldte bildespredningen og «Oscar» til politiet, men saken ble henlagt etter noen uker på grunn av mangel på bevis. Hun aner ikke hvem han er, eller hva han ville. Han presset henne aldri for penger, men ba bare om mye privat informasjon. Hun sliter med å forstå hva som var motiva­sjonen hans for å kontakte henne og lure henne så lenge som han gjorde.

Maiken vil stille i en sak med fullt navn, selv om det kan bety mer blest om nakenbildene. Det er på tide at noen som henne tør å stå frem med historier om naken­bilder, mener hun. Og kanskje er det flere som har blitt lurt av «Oscar» – eller enda verre, fortsatt blir lurt akkurat nå.

Sammen med noen kollegaer begynner jeg å lese gjennom korre­spondan­sen mellom Maiken og «Oscar», til sammen mer enn 90 e‑poster. Det er for mye til å gjengi alt, men helhetsinntrykket er at det er utspekulert og fantasifullt. E‑postene inneholder navn, detaljer og fag­uttrykk. «Oscar» viser til tidligere saker han har «løst» og tilbyr å sende dokumentasjon. Språket er proft. Han virker vennlig, seriøs og viktigst av alt, forståelsesfull.

Det er vanskelig å tro at noen skulle bruke så mye tid og krefter på bare én person. Kan Maiken virkelig være alene? Hvem er denne såkalte «Oscar Persson», og hvorfor gjør han dette?

Kollega Henrik Lied og jeg møter Maiken i desember 2017. Henrik er data­journalist i NRKBeta. Han går gjennom Mac-en og kontoene hennes og leter etter digitale spor.

Jakten på «Oscar» er i gang.

Bilde av Maiken og Henrik Lied som går igjennom Mac-en.
Foto: Einar Kleveland

Undersøkelsene den dagen blir starten på måneder med leting, blindspor, frustra­sjon – og etter hvert, sjokkerende funn. For Maiken er på ingen måte alene.

Etter noen dager med enkle under­søkel­ser på nett og en søknad til et svensk register får Henrik ut litt informasjon om den registrerte eieren av både nettsiden slettamig.se og e‑posten oscar@slettamig.se.

Allerede her kan vi – i hvert fall i teorien – finne «Oscar». Men det gjør vi ikke, for informasjonen er falsk.

Navnet vi får tilhører en person som etter alt å dømme ikke har noe med saken å gjøre. Mobilnummeret er ikke i bruk. Og e‑post­adressen inne­holder ingen navn eller andre ledetråder.

Det er helt tydelig at «Oscar» ikke vil at noen skal finne han. Det trigger oss bare mer til å fortsette letingen.

Illustrasjon av fotspor

Informasjonen var falsk, men ikke nytteløs. Den leder til nye spor.

Vi begynner å søke i et offentlig register på nett, Domaintools, som har samlet over 10 milliarder opplysninger om hvem som eier ulike nettsider. Telefonnummer, e‑post­adresser, navn og adresser er tilgjengelige i deres system. Det viser seg at «Oscar» har brukt den samme falske informa­sjonen flere ganger.

Søk med den falske informasjonen leder oss videre. Nye e‑poster leder oss til nye nettsider, som igjen leder oss til nye opplysninger. Vi får bekreftet informasjon og sammen­henger fra anonyme kilder. Og slik vokser det.

Vi oppdager også noe nytt: En rekke jobb­annonser knyttet til flere av e‑post­ene – annonser for jobber som ikke finnes. Noen av dem er fra helt tilbake fra 2012.

Det som til slutt tar form, er et innviklet og omfattende system av e‑poster, falske mobilnumre, nettsider, falske Facebook-profiler, fiktive jobbannonser og misbrukte navn og firmaer.

Det fremstår som et spindelvev – et system spesialdesignet for å komme i kontakt med kvinner, lure dem, og i noen tilfeller presse og true dem for informasjon og bilder. Alt kan ledes tilbake til den som står bak oscar@slettamig.se.

«Edderkoppen» bak spindelvevet har herjet med norske kvinner på nettet i minst seks år. Og NRK har indikasjoner på at han fortsatt er aktiv.

Underveis har han misbrukt navnet og merkevaren til Justin Bieber og aktører som HBO Nordic, Unicef, Finn.no, NAV og NRK – bare for å nevne noen. Han har også opprettet en Face­book-profil hvor han har utgitt seg for å være en kjent norsk samfunnstopp.

«Edderkoppen» har blant annet lurt unge jenter til å melde seg på en fiktiv Skam-audition. I flere år har vedkommende lagt ut falske stillings­annonser for bartendere, reiseledere og hjelpepleiere på NAV og Finn.no. Vedkommende har lurt kvinner med tilbud om konsertbilletter og eksklu­sive premierer, og lokket jenter på russe­buss med fiktive dugnader til inntekt for bussen.

I tillegg har personen, som har gått under flere titalls ulike navn, lagt ut falske tilbud om ferier til familier som sliter økonomisk. NRK sitter på opplysninger som gjør at vi har grunn til å tro at det er én person som står bak, og at det er en mann.

Personer som svarer på til­syne­latende profesjonelle stillings­annonser og idealistiske tilbud blir gradvis møtt med ønsker om informasjon av mer privat karakter. Mønsteret ser ut til å være å samle inn kompromitterende opplysninger, som senere brukes mot ofrene hvis de ikke lenger gjør som de blir bedt om.

Hvor mange som har vært i kontakt med ham de siste årene, vet vi ikke. Men vi har snakket med en rekke ofre og har skriftlig dokumentasjon. Flere beskriver en person som er mester i å manipulere og som over lengre tid bygger opp tillit. Flere har delt sensitiv informasjon de normalt ikke ville delt med fremmede – i den tro at de søkte på en jobb, eller var i kontakt med en person som ønsket å hjelpe dem. I tilfeller hvor vedkommende har blitt avslørt eller konfrontert med kritiske spørsmål, svarer vedkommende med trusler om å dele svært privat informasjon eller intime bilder han har manipulert til seg.

To kofferter

Det har blitt så mange historier fra ofre at vi ikke kan fortelle alle. Men vi møter en kvinne fra Østlandet, som etter alt å dømme ble offer for «Edderkoppen». Hun ønsker ikke å bli navngitt i saken, så vi kaller henne Lise.

Tobarnsmoren trodde hun søkte på et tilbud om en ferie til familien sin på nettstedet «Feriesentralen». Det er en side drevet av Unicef, hvor frivillige kan tilby reiser og opplevelser til familier som ikke har råd. Lises yngste barn har aldri vært på ferietur før.

– Det krever en del å gå inn på en sånn side. Men man vil jo gjerne gi barna gode minner og opplevelser, og det klarer jeg ikke på egenhånd, sier Lise.

Hun fant annonsen til en som kalte seg «Hallvard». Firmaet hans skulle dekke reise og opphold, og Lise sendte en e‑post. NRK har grunn til å tro at hun i realiteten kontaktet «Edderkoppen».

Foto: Truls A. Antonsen

De skrev e‑poster til hverandre i halvannen ukes tid – om praktiske ting som hvor de kunne tenke seg å dra og hvilke datoer som kunne passe. Hun oppga en del personlig informa­sjon, ting hun ikke ville delt med hvem som helst.

– Han ville at jeg skulle fortelle om situa­sjonen barna og jeg var i, for å være sikre på at de ga ferien til en familie som trengte det, sier Lise.

Så fikk hun e‑posten som gjorde at hun fattet mistanke.

Fra: Hallvard
Til: Lise (Anonymisert Red.anm.)

Dersom du får 60.000 på forskudd til fri bruk. hva bytter du eventuelt tilbake etterpå?

Skuffelsen traff Lise umiddelbart. Han var tydeligvis ute etter noe helt annet enn å gi henne en gratis ferie, selv om det ikke var helt tydelig hva han ville ha i bytte.

Hun ringte politiet og kontaktet Unicef. Lise var sint og lei seg, men mest av alt var hun redd for at hun kunne ha satt barna i fare.

– Det var som å bli slått i veggen. Du føler du har sviktet som mor. Jeg gråt mye den dagen, sier hun.

Lise lukta lunta i tide. Men NRK vet at mange flere har svart på annonser fra det som etter alt å dømme er samme person, og at andre har gått lenger enn Lise. Noen har langt på vei planlagt avreise og pakket før de har forstått at hverken pengene eller billettene de har blitt lovet, kommer til å dukke opp.

– I mine øyne er det ren ondskap. Han går på utkikk etter de svakeste og bruker det såreste i livet ditt, som er barna dine og at du er i en vanskelig økonomisk situasjon. Det er veldig, veldig stygt, sier Lise.

Tobarnsmoren fikk senere tilbud om å låne en hytte fra en annen person på Ferie­sentralen, men turte ikke å ta imot tilbudet. Det ble ingen tur i fjor sommer.

– Jeg håper noen kan finne ut hvem denne personen er, slik at vi får stoppet ham.

Ulike politidistrikt har mottatt tips og anmeldelser om personen.

Men politiet har aldri sett den store sammenhengen mellom sakene som NRK nå presenterer, og anmeldelsene har blitt henlagt.

Del 4: Maikens oppgjør

Det har gått tre måneder siden vi sist møtte Maiken, og det eneste hun har fått vite underveis er at det finnes flere som har blitt lurt av «Oscar». Nå skal hun få vite mer.

I begynnelsen av mars 2018 drar vi til London, hvor hun fortsatt bor med sam­boeren. Vi setter oss i stua i Maikens leilighet – rommet hvor hun første gang så naken­bildene sine på nett.

Hun får se bilder av prosjektrommet vi har jobbet fra, og får vite at de fargerike post-it-lappene på veggene er e‑poster, navn på personer og firmaer. Hun får høre at det er mange andre ofre, at «Oscar» har holdt på i flere år, og om metodene han bruker.

Maiken blir blank i øynene.

– Herregud, sier hun.

Hun blir stille i et par sekunder, før hun fortsetter:

– Jeg blir bare så satt ut … Jeg skjønte at han var en skikkelig kriminell, og at det kunne være noe mer. Men det var ingen som trodde på meg, i hvert fall ikke politiet.

Vi har fulgt spor i flere måneder. Noen ganger har vi følt oss nær å finne ut hvem «Oscar» er, men endt med feil person. «Oscar» sine digitale spor leder nemlig stadig mot personer og firmaer som ikke har noe med saken å gjøre. Som om det er forsøkt å bevisst rette mistanken mot andre.

Vi sitter likevel med en god del informasjon om vedkommende, men har på nåværende tidspunkt ikke nok opplysninger til å slå fast hvem som står bak. Vi tror at vedkommende i løpet av de siste seks årene har lagt igjen et eller annet spor som er nok til at hans identitet avsløres. Vi har bare ikke funnet det ennå.

Foto: Patrick Da Silva Sæther

Vi har heller ikke et sikkert svar på hvordan Maikens nakenbilder først kom på avveie, eller om det var tilfeldig at «Oscar» kontaktet Maiken samme dag som hun selv sendte e‑post til Slettmeg.no.

– Er du skuffa over at vi ikke har funnet ham?

– Nei, jeg er ikke spesielt skuffa eller redd. Jeg er ferdig med å være redd for ham. Jeg er mer bekymret for andre, fordi det viser seg å være så mye mer innviklet enn jeg trodde.

– Hva tenker du om at han har holdt på i seks år uten å bli tatt?

– Det er grusomt, det burde jo ikke være mulig. Det bør være mye vanskeligere å opprette profiler – at man for eksempel må koble til BankID flere steder, sier Maiken.

– Det viser også at det er altfor lett å slippe unna med det man gjør på nett. Å spre nakenbilder er ulovlig, men folk er ikke redde nok til å ikke gjøre det – de blir jo ikke tatt. Det må bli like skummelt som å rane en bank, sier Maiken.

46 prosent av unge oppgir at de har sendt nakenbilder eller annet seksuelt innhold av seg selv på mobil, ifølge en under­søk­else gjort av Norstat for NRK i 2017. De siste årene har Konflikt­rådet merket en økning i hen­vendelser og saker om spredning av krenkende og intime bilder på nett.

Historien til Maiken viser hvordan slike personlige katastrofer kan bli enda verre ved at uvedkommende utnytter seg av situasjonen. Noen av «Edderkoppens» ofre er kvinner som har fått nakenbilder spredt på nett.

Noen saker havner i rettssystemet. I Høyesterett ble en 22 år gammel mann, i 2016, dømt til fem måneders fengsel etter å ha ulovlig lastet ned og delt over 36.000 filer – mange av dem intime bilder av unge kvinner fra Snapchat.

Likevel føler Maiken saker om nakenbilder ikke har høy prioritet hos politiet eller andre myndigheter. Hun føler også at det er forskjellsbehandling – for eksempel at kjendiser eller andre med mye penger får mer hjelp enn helt «vanlige folk».

– Det er like jævlig uansett hvem man er, og dette skjer med mange som er mye yngre enn meg. Hadde dette skjedd med en 19 år gammel Maiken, vet jeg ikke hva jeg hadde gjort. Noen velger kanskje den ut­veien å ta sitt eget liv. Det er øde­legg­ende dette er.

Hun vil ha strengere straffer for ulovlig bildespredning, og et politi med bedre kompetanse på nett.

– Politiet sa jo bare «det går helt fint, han er ikke noe skummel, han her».

Oslo Politidistrikt, som mottok Maikens anmeldelse, ønsker ikke å stille til intervju med NRK, men skriver i en SMS:

«Vi er ikke kjent med de opplysningene du beskriver i mailen eller andre saker og kan ikke uttale oss om det. For øvrig vet vi ikke hva som kom fram da hun henvendte seg til oss i og med at det er såpass lenge siden. Men hvis hun har opplevd det sånn, beklager vi det».

Politidirektoratet avviser at politiet ikke prioriterer saker om nakenbilder og ikke klarer å stoppe de som deler nakenbilder.

– Jeg tror at vi er i ferd med å få mindre mørketall og en mer reell oversikt over dette problemet. Og jeg tror det også er med på å bedre vår kompetanse, sier seksjonssjef i Politidirektoratet, Harald Bøhler.

Til Maikens kommentar om at hun opplever forskjellsbehandling, svarer Bøhler:

– Vi forutsetter at alle får lik behandling i straffesakssystemet, uavhengig av hvem de er.

Flere av ofrene NRK har vært i kontakt med i denne saken, ønsker kun å uttale seg anonymt – usikkerheten, skammen og belastningen har allerede vært stor. Enkelte av ofrene opplever at de ikke blir kvitt personen, og at han stadig tar kontakt, gjerne under nye navn og e‑poster.

Selv om Maiken er kritisk til hvordan politiet har håndtert saken, oppfordrer hun likevel andre til å alltid kontakte politiet.

– Man kommer i hvert fall ingen vei ved å ikke anmelde.

Foto: Patrick Da Silva Sæther

Maiken er også misfornøyd med hvordan Slettmeg.no har håndtert saken.

– Som den tjenesten de er, burde de gi bedre oppfølging i en så alvorlig sak, sier Maiken.

Administrerende direktør Peggy Heie i Norsis, som driver Slettmeg.no, svarer:

– Jeg blir veldig lei meg når jeg hører at hun opplever å ikke ha fått den hjelpen hun trengte. Vi føler at vi har gjort det vi kunne i saken.

– Dere leverte ikke en anmeldelse på vegne av Slettmeg.no i 2016. Hvorfor ikke?

– Vi rapporterte direkte til Kripos, fordi vi vet at der er det stor kompetanse på å etterforske slik datakriminalitet. Nå i ettertid har det kommet nye opplysninger i saken om at vedkommende har sagt at han jobber for Norsis, sier Heie. Hun opplyser at Norsis nå har anmeldt misbruket til lokalt politidistrikt.

Kripos svarer i en generell kommentar til NRK at de hver dag får inn informasjon og tips som vurderes og eventuelt berikes før det sendes videre til ansvarlig politidistrikt.

Maiken sier personene hun har hatt rundt seg har vært helt avgjørende: En mor og familie hun kunne snakke åpent med, gode venner og en støttende kjæreste. I tillegg til en jobb som gir hverdagen mye glede og mening.

– Men etter alt jeg har vært gjennom, vil jeg ikke råde andre til å ta et sånt bilde. Alt for få forstår hva konsekvensene kan bli, sier hun.

Hun presiserer at hun selvfølgelig ikke mener at det er offerets skyld om bilder havner på avveie.

– Noen vil sikkert mene at det er din egen feil at du havnet i denne situasjonen, fordi du tok bildene. Hva har du å si til dem?

– Det får de bare mene. Hvis de hører denne historien og fortsatt tenker at det er min egen feil, har jeg ikke lyst til å bruke energi på dem.

Maiken er fast bestemt på å stå frem med fullt navn i denne saken. Hun vil sette sine egne ord på det som har skjedd – én gang for alle.

– Jeg er fullt klar over at det med bildene sikkert blir verre av at jeg står fram med navn, men jeg har allerede sett det verste, og hvor jævlige folk kan være. Jeg tror vi trenger flere som snakker åpent om dette temaet for at noe skal skje. Andre har gjort det før, men vi trenger enda flere som tør. Jeg tør, sier Maiken.

Bilde av Maiken i treningssalen med armene i kryss.
Foto: Patrick Da Silva Sæther

Del 5: Avsløringen

Etter at Maiken stod frem med sin historie fortsatte vi arbeidet med å komme til bunns i hvem «Edderkoppen» er.

Vi fikk en rekke tips etter publisering av saken. Det var flere som hadde vært i kontakt med mannen.

En person hadde kontakt med mannen for flere år siden. I deres samtaler begikk «Edderkoppen» en feil.

Feilen skulle bli avgjørende i jakten på hans identitet. «Edderkoppen» hadde sendt fra seg informasjon hvor hans ekte navn lå begravd.

Nordmannen gikk med på å møte oss for et intervju, mot at han fikk være anonym.

Les intervjuet med «Edderkoppen» her.

I oktober 2018 ble mannen siktet av politiet for hensynsløs atferd.

26. august 2019 ble mannen dømt til 90 dagers fengsel for hensynsløs adferd, etter at han kontaktet Maiken Skoie Brustad og to andre kvinner med falsk navn på nett. «Edderkoppen» ble dømt til 90 dager fengsel, hvorav 45 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år. Mannens forsvarer, Håkon Velde Nordstrøm, sier til NRK at mannen ikke kommer til å anke dommen.