– Dhuhulows vei mot terror må granskes

Jihadistene i martyrbrigaden Hassan Dhuhulow skal ha vært medlem i, er de mest ekstreme av de ekstreme, sier al-Shabaab-ekspert Stig Jarle Hansen. Han mener Dhuhulows vei mot ekstremisme må granskes.

Norsk terrorist døde i Kenya

FBI mener alle Westgate-terroristene ble drept. Norsk-somaliske Hassan Dhuhulow er utpekt som en av dem.

Stig Jarle Hansen

Stig Jarle Hansen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet mener Dhuhulows vei mot ekstremisme har fått for liten oppmerksomhet. – Dette er kanskje Norges nest verste terrorist gjennom tidene, sier Hansen.

Foto: Truls Alsens Antonsen / NRK

Norsk-somaliske Hassan Dhuhulow er utpekt som en av de fire terroristene som sto bak terrorangrepet mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi i Kenya i fjor høst.

Dhuhulow flyttet til Norge som 9-åring og reiste tilbake til Somalia ti år senere. Der knyttet han seg til al-Shabaab, og meldte seg frivillig inn i den såkalte martyrbrigaden, ifølge organisasjonen selv.

Al-Shabaab skriver at medlemmer i brigaden har som mål å skape mest mulig ødeleggelse før de blir drept av fienden.

– Dette er de mest ekstreme av de ekstreme, sier forsker Stig Jarle Hansen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Hassan Dhuhulow i Westgate

Ifølge al-Shabaab hadde terroristene på Westgate som mål å skape mest mulig ødeleggelse før de ble drept av fienden.

Foto: HO / AFP

Han forteller at martyrbrigaden er adskilt fra resten av al-Shabaab, og at jihadistene i avdelingen blir brukt til å utføre selvmordsangrep.

Avdelingen består av mange etniske somaliere som har flyttet tilbake til hjemlandet.

– Det kan godt hende at Dhuhulow har blitt geleidet inn i martyrbrigaden. Internasjonale jihadister har ikke den samme treningen som de somaliske troppene. Det betyr at de kan være mindre effektive.

De kan brukes til mer selvmordslignende aksjoner fordi de rett og slett ikke er så gode og verdifulle som de andre soldatene al-Shabaab sitter på. De er kanskje hardere og mer motivert til å gjøre mer drastiske operasjoner også, sier Hansen.

– Nest verste terrorist gjennom tidene

Dhuhulow gikk gjennom en radikaliseringsprosess i tenårene. Ifølge TV2 hyllet han al-Qaida på sosiale medier og var allerede som 16-åring klar på at han ville kjempe i al-Shabaab.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fanget opp Dhuhulow. Ved hjelp av bekymringssamtaler forsøkte de å forhindre at han reiste til Somalia, uten å lykkes.

Stig Jarle Hansen mener Dhuhulows vei mot ekstremisme har fått for liten oppmerksomhet.

Klassebilde Hassan Dhuhulow

PST hadde flere samtaler med Hassan Dhuhulow før han reiste til Somalia i 2009. Dette bildet er fra hans siste år på videregående skole i Larvik.

Foto: Privat

– Dette er kanskje Norges nest verste terrorist gjennom tidene. Det skal vi ikke glemme.

Han peker på at norske myndigheter fikk bekymringsmeldinger om Dhuhulow, og mener at saken hans bør granskes på lokalt nivå.

– Hva bidro den norske stat med, hva bidro nærmiljøet, kommunen og det somaliske miljøet i Larvik med i forhold til prosessen som ledet frem til terrorhandlingen?

– Myndighetene har gått inn, men har ikke greid å stoppe dette i det hele tatt. Man må se hva som gikk galt i denne saken for å forbedre det. Vi skal ikke godta at en norsk terrorist skaper store tap i utlandet. Det som skjedde med Dhuhulow var delvis et norsk problem, avslutter Hansen.

PST er i den avsluttende fasen av etterforskningen og vil ikke kommentere NRKs sak. Det vil heller ikke Dhuhulows familie.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT