Hopp til innhold

– Dette kunne de ha spart seg

– 5000 arbeidsplasser har blitt satt i fare og det har kostet sinnssykt mye penger, når analytikere altså kunne forutsi dette utfallet, sier luftfartsekspert Espen Andersen til NRK.

Norwegian-sjefen Bjørn Kjos og leder i Parat Hans-Erik Skjæggerud

Begge partene i konflikten kunne ha spart seg bryderiet, kronene og smerten streiken har påført både dem og passasjerene, mener luftfartsekspert. Bildet viser Norwegian-sjef Bjørn Kjos (t.v) og Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud (t.h.).

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg synes ikke streiken har vært verdt det for noen av partene, sier Andersen.

Han mener det er forkastelig at det har gått så mye penger ut i en konflikt som analytikere forutså utfallet av da streiken begynte for 11 dager siden.

Smertefullt

– Det er et dyrt skuespill. Begge parter står der og sier ting de ikke mener, og så ender man omtrent der alle mente de kom til å ende opp før streiken begynte, sier Andersen.

Espen Andersen, førsteamenuensis BI

Luftfartsekspert Espen Andersen mener streiken har vært et unødvendig og dyrt skuespill med stor belastning for alle parter.

Foto: Alexander Hagstadius

Allerede i de første dagene av streiken var luftfartseksperten tydelig på at dette ikke handlet om arbeidsplasser og om lønn, men om tilknytning til moderselskapet. Han mente de kom til å havne et sted midt imellom, og fikk rett.

– Det må da finnes billigere måter å kommunisere på, sier Andersen.

Han synes partene absolutt kunne ha spart seg bryderiet, kronene og smerten det hele har påført både dem og passasjerene.

– Svekket

Akkurat hvor mye streiken har kostet flyselskapet kan verken han, eller andre vite før i ettertid. Men at det har kostet unødvendig mye, er han ikke i tvil om.

– Det er helt klart at Norwegian kommer svekket ut av dette, sier Andersen.

Bjørn Kjos sier at Norwegiankonflikten er over og gleder seg med det

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier at han har hatt søvnløse netter og er glad for at konflikten er over. Men hvor mye har den egentlig kostet?

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Han viser til 2012 der kun en person ble tatt ut i kabinstreik og alle flyene var i lufta. Likevel skal det ha påført selskapet et tap på 100 millioner kroner.

– Derfor tror jeg ikke at en halv milliard i tap er noe vågalt anslag, sier Andersen om regnestykket til en dansk luftfartsekspert, som uttalte seg til Danmarks Radio i dag.

– Glemt om to uker

Også professor Frode Steen mener at begge parter i konflikten har måttet gi mer enn de hadde tenkt, slik det ofte er i en streik.

– Jeg tror de som er mest fornøyde er alle som nå kan få fly igjen. Streiken har vært en enorm belastning for passasjerene, sier Steen.

Andersen tror likevel ikke at streiken har skremt passasjerene bort fra Norwegian, så lenge selskapet selger de billigste billettene.

– Om to uker er streiken glemt av forbrukerne, sier Andersen.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud

– Det er ikke en tariffavtale, men en juridisk bindende avtale som kommer til å fungere helt greit, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud om hva pilotene har oppnådd.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

AKTUELT NÅ