Hopp til innhold

– Dette er en påminnelse om at man har valgt et risikoyrke

POLITIHØGSKOLEN (NRK): Den nye terrortrusselen mot myndighetspersoner har vært samtaletema blant studentene på Politihøgskolen i dag.

Even Bentz Sollie

Trusselen har til en viss grad skapt bekymring, sier studenttillitsvalgt Even Bentz Sollie.

Onsdag gikk Politiets sikkerhetstjeneste ut med en advarsel om at et terrorangrep kan bli forsøkt utført i Norge i løpet av de neste 12 månedene.

Mens sommerens terrortrussel var rettet mot sivile, er trusselbildet nå konsentrert inn mot beslutningstakere og myndighetspersoner som militæret og politiet.

Truer myndighetspersoner

Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen innledet konferansen om radikalisering og ekstremisme på Politihøgskolen i formiddag.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

I dag var Politihøgskolen i Oslo vertskap for den årlige konferansen om radikalisering og voldelig ekstremisme.

Justisminister Anders Anundsen åpnet konferansen med å legge vekt på at temaet i dag var usedvanlig tidsaktuelt i lys av den nye trusselvurderingen.

– Gårsdagen var en viktig påminnelse om hvilken verden vi lever i, sa Anundsen til fagpersonene og samfunnsaktørene som deltok på konferansen.

Anundsen sier han synes det er synd at de som er ansatt for å skape trygghet i samfunnet utsettes for trusler.

– Samtidig er det en utvikling vi har sett i andre land, og derfor er det også viktig at vi tar det innover oss.

– Må gjøre jobben

Samtidig som det dagsaktuelle temaet ble diskutert i skolens auditorium, gikk skolehverdagen som normalt for fremtidens politifolk.

Flere av studentene NRK snakket med i gangene hadde fått med seg det nye trusselbildet.

– Jeg har ikke fått utlevert uniform ennå, så jeg har ikke tenkt så mye på det. Men jeg tenker jo på de av oss som nå er ute i praksis, sier en kvinne som ikke ønsker å stå fram til NRK.

– Men det kan alltid skje noe, man kan ikke gå rundt og være redd hele tiden. Da får man ikke gjort jobben sin, sier en klassekamerat.

– Skaper bekymring

Nina Skarpenes

Rektor Nina Skarpenes sier studentene tar terrortrusselen med fatning.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Tillitsvalgt for studentene Even Bentz Sollie bekrefter at trusselen har vært samtaletema blant studentene i dag.

– Det har til en viss grad skapt bekymring, men vi stoler på at skolen iverksetter de tiltakene som er nødvendig, sier Sollie til NRK.

Forsvaret bestemte torsdag at vernepliktige soldater skal slippe å reise i uniform når de er på reise som følge av trusselen. Politidirektør Odd Reidar Humlegård sa i går til NRK at det er opp til hver politimester å ta slike vurderinger for sine ansatte.

– Vi bruker kun uniformen på skolens område, så jeg tror ikke det vil ha så stor innvirkning på oss, sier Sollie.

Han legger vekt på at studentene ved skolen er bevisst på at de har valgt å utdanne seg til et risikoyrke.

– Som politi vil man være utsatt for trusler hele tida. Enten det er fra psykisk syke eller kriminelle. Denne trusselen er en påminnelse om at man har valgt et risikoyrke, sier tredjeårsstudenten.

Minner om rutiner

Sollie som går tredjeåret på høgskolen sier de dette året har hatt forebygging av radikalisering som en del av pensum.

– Det har blitt et større fokus på dette den siste tiden, men denne formen for radikalisering er fortsatt et relativt nytt tema for skolen, sier Sollie.

Rektor ved Politihøgskolen Nina Skarpenes sier til NRK høgskolen i dag har sendt ut en e-post til studentene hvor de minner dem på å følge skolens ordinære sikkerhetsrutiner som følge av gårsdagens trusselvurdering.

– Våre studenter utdanner seg til å bli politi og vet hvilket trusselbilde det innebærer. De tar dette med fatning, sier Skarpenes til NRK.

AKTUELT NÅ