Hopp til innhold

Kaluza: – Det viser at det nytter å engasjere seg

– Dette er helt fantastisk, nå er jeg glad, jubler bloggeren Susanne Kaluza på telefon til NRK. Hun er en av dem som har markert seg sterkest som motstander av forslaget om reservasjonsrett.

Susanne Kaluza

Susanne Kaluza er glad over at regjeringen har snudd.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Bloggeren og redaktøren for Foreldre.no sier hun er utrolig glad over at regjeringen nå snur i denne saken.

Under regjeringssonderingene i fjor høst inngikk Høyre og Frp en spesialavtale med KrF om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort.

Fredag morgen holdt helseminister Bent Høie en pressekonferanse der han opplyste at han har kommet fram til en ny løsning, men han vil imidlertid ikke gå i detalj om hva den nye løsningen innebærer.

KrF: – Leger skal ikke presses til å handle mot sin samvittighet

Nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, sier hun mener det er mulig å komme fram til en løsning som er til det beste både for pasienter og leger.

– Det er viktig at leger ikke skal måtte handle i strid med sin samvittighet. Så er det også viktig at pasienter skal møtes med respekt og verdighet. En legetime skal ikke være en belastning. Nå jobber videre med at fastleger ikke skal være nødt til å handle i strid med sin samvittighet. Vi er i gang med å finne en løsning, sier nestleder Dagrun Eriksen.

– Jeg syns det er flott at KrF og Høyre ikke har latt det gå prestisje i denne saken, men har tatt til vettet og snudd i tide, sier Susanne Kaluza.

Selv om Høie dropper den omstridte reservasjonsordningen, jobber han med det han omtaler som alternativer. Hva disse alternativene er, vil han ikke svare på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), Torgeir Michalsen (Ap), Gro Nylander og Susanne Kaluza

Susanne Kaluza i samtale med helseminister Bent Høie etter en spørretime i oktober i fjor.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Vil følge med med haukeblikk

– Det viktigste for meg er at ikke en eneste kvinne skal oppleve å bli avvist når hun kommer til legen sin med et vanskelig spørsmål. det er det jeg er mest opptatt av og jeg kommer til å følge med med haukeblikk, sier Kaluza.

Mens NRK snakker med henne ringer mobilen stadig og sms'ene tikker inn. Den engasjerte reservasjonsrettsmotstanderen får ros for innsatsen sin.

– Jeg er gravid i niende måned, så dette var en veldig hyggelig barselgave å få. Men dette er noe mange har gjort sammen. Det hadde aldri gått hvis ikke folk hadde gått ut i gatene på kvinnedagen, hvis ikke folk hadde skrevet kronikker og høringssvar, hvis man ikke hadde engasjert seg i sine lokale foreninger.

Hun mener dette viser at dette viser at beskyldninger om at hennes generasjon er late og uengasjerte ikke stemmer.

– Dette viser at når viktige prinsipper står på spill, så sier vi ifra. Alle som har hevet stemmen sin kan klappe seg selv på skulderen i dag. Dette er en lagseier.

Legeforeningen er fornøyd

Hege Gjessing

Presidenten i Den norske legeforening, Hege Gjessing.

Foto: Thomas Barstad Eckhoff / DNL

Presidenten i Den norske legeforening, Hege Gjessing, sier til NRK at de håper politikerne finner en løsning raskt.

– Vi er glad for at helseministeren sier han skal komme med en løsning som både ivaretar kvinnen bedre enn i dag og som ivaretar samvittighetsspørsmålet for legene.

Legeforeningen var i et møte med helseministeren i går, og synes det er bra at han går for en ny ordning. Gjessing sier hun ikke kan gå i detalj om hva hun mener at den nye løsningen bør inneholde, men sier både kvinner og leger må ivaretas her.

– Vi forstår at man trenger litt tid på dette, men vi skal diskutere saken på landsstyremøtet vårt i slutten av mai, sier Gjessing.

Også fra Høyres egne rekker er det mange som glade for regjeringen snuoperasjon. Jordmor og Høyre-politiker Kjersti Irgens sier dette er veldig gledelig for kvinner i store og små kommuner over hele landet.

Bergens Høyre-ordfører Trude Drevland har vært mot forslaget siden debatten startet.

– Jeg er veldig takknemlig for at demokratiet viser at det lever. Jeg er også takknemlig på vegne av alle kvinner. I dag er jeg svært lettet, sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ