Hopp til innhold

– Boligprisene i Oslo er for lave

Selv med en stigning i boligprisene på 60 prosent i Oslo siden 2005, mener flere store entreprenører at boligene må bli omkring 20 prosent dyrere om det skal bli mer fart i boligbyggingen i hovedstaden.

Boligbygging

Det blir stadig dyrere for utbyggerne å bygge små leiligheter i Oslo. Unge boligkjøpere og innvandrere som skal etablere seg på boligmarkedet ender opp med regningen, sier byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen i Oslo.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen i Oslo er enig og mener staten må endre de strenge reglene for bygging av nye boliger. Reglene krever blant annet at alle nye boliger, store og små, skal tilfredsstille strenge energikrav og må tilrettelegges for funksjonshemmede.

Stiger for hver ny blokk som bygges

Selv i perifere bydeler i Oslo har boligprisene steget kraftig de siste årene, og totalt har prisene på hus og leiligheter i Oslo steget med 60 prosent siden 2005.

Administrerende direktør i Selvaag, Baard Schumann forteller at i neste blokkrekke som skal bygges i bydelen Mortensrud i Oslo har prisene igjen steget fra 32 000 til 38 000 kroner kvadratmeteren.

En leilighet på beskjedne 60 kvadratmeter koster dermed 360 000 kroner mer enn før.

– Situasjonen er at det har blitt vesentlig dyrere å bygge de siste to årene. Det gjør at prisene må opp i bydeler der prisene tidligere har vært lavere for at vi skal ha muligheter til å levere prosjekter. Det er en utfordring, og noen må betale for dette. Det er kjøperen som ender opp med regningen. De som lider for dette er førstegangsetablerere, ungdom og mange innvandrere, sier Baard Schumann i Selvaag til NRK.

NRK.no har den siste tiden skrevet om andre regler som gjør det vanskelig for folk som skal etablere seg på boligmarkedet. Nye regler krever nemlig at kjøper kan stille med minst 15 prosent i egenkapital for å få lån til ny bolig. Politikere og andre aktører i eiendomsbransjen krever at boligbyggingen skyter fart for å temme prisgalloppen.

Uenig i kravene

Stadig nye krav har gjort byggingen dyrere. Blant annet skal alle nye boliger, store og små, nå tilfredsstille strenge energikrav og ha nok snuplasser for rullestol.

Schumann får støtte fra flere store entreprenører om at prisene må opp med ti til 30 prosent slik at utbyggerne får dekket kostnadene sine.

Samtidig stiller han spørsmål ved kravet om at alle, også mindre boliger, må bygges for funksjonshemmede.

– Jeg skulle gjerne sett at innføringen av alle disse reglene skjedde litt saktere. For eksempel litt og litt over fem år, sier han.

– En del av endringene er jeg også uenig i. Må vi bygge boliger som er tilgjengelige for alle i 100 prosent av det vi bygger? Kanskje vi heller kunne klart oss med å bygge slik i 30–40 prosent av det vi bygger, sier Schumann.

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H)

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H).

Foto: Andrea Melby/NRK

– Staten må endre reglene

Høyres byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen i Oslo mener staten må ta grep, og se på reglene på nytt.

– Regjeringen har innrømmet at det er blitt for dyrt å bygge de minste boligene. Derfor har de gitt dispensasjon fra hundreprosents-kravet om universell utforming for studentboliger. Det kravet bør også leiligheter under 50 kvadratmeter få slippe. For det er jo særlig de små boligene som blir dyre, ikke bare studentboliger, sier Fredriksen.

– Staten må revurdere noen av disse kravene. Ellers blir det umulig å bygge rimelige boliger for dem som ønsker en liten bolig, legger han til.

– Hva har du å si til dem som synes det er altfor dyrt å skaffe seg bolig i Oslo?

– Jeg skjønner at det er blitt veldig dyrt, særlig for førstegangsetablerende. Men så har jeg lyst til å si at folk må ta hele byen i bruk. Det er ingen menneskerett å bo innenfor ring 2. Det er for eksempel bare 14 minutter med T-banen til Linderud. Der finner man et tilbud på gode boliger til en helt annen pris, sier byutviklingsbyråden.

AKTUELT NÅ