– Beklagelsen er bra for omdømmet

Lederen for politiets fagforening, Arne Johannesen, mener det var bra at politidirektøren turte å beklage. Samtidig mener han det er viktig å følge opp alt som nå forbedres.

Arne Johannessen

Leder i Politiets fellesforbund Arne Johannessen mener beklagelsen var riktig, men understreker at forbedringspunktene nå må følges opp.

Foto: Stig Jarvik / NRK

Johannessen var selv til stede i salen da politidirektør Øystein Mæland kom med den uforbeholdne beklagelsen for at politiet ikke klarte å stoppe terroristen tidligere og dermed redde flere liv.

Les mer: Politidirektøren beklager at Breivik ikke ble pågrepet før

Øystein Mæland

Politidirektør Øystein Mæland beklaget at de ikke klarte å pågripe Breivik tidligere.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Fagforeningslederen var svært kritisk sist politiet hadde pressekonferanse om sine evalueringer, blant annet fordi det ikke var noen vilje til selvkritikk. Nå er han derimot mer fornøyd med framtoningen.

Se beklagelsen: – Jeg beklager på vegne av politiet

Les også: Justisministeren beklager også

– Jeg tror denne beklagelsen er med på å styrke politiets omdømme. At politidirektøren kan bruke slike ord og vise ydmykhet, evne og vilje til læring er bra for omdømmet, sier leder Arne Johannessen i Politiets fellesforbund til NRK.

Politiets interne evaluering med fokus på læring kunne under torsdagens presentasjon fortelle at de hadde pekt ut 54 forbedringspunkter.

Les hele rapporten her.

De så kalte læringspunktene skal nå danne grunnlaget for å rette opp og gjøre politiet bedre i framtida. Johannessen er klar på at denne evalueringen ikke bare må bli en rapport som går i skrivebordskuffer.

– Ikke godt nok uten betydning i andre enden

Arne Johannessen forteller journalistene på pressekonferansen at norsk politi har hatt altfor mange evalueringer som ikke faktisk har ført til noe. Derfor har han nå tydelige forventninger.

– Det er ikke godt nok med en kritisk evaluering hvis den ikke får noen betydning i andre enden, sier Johannessen.

Lederen av Politiets fellesforbund er fornøyd med dokumentasjonen som nå er framlagt, og selv synes han det er veldig viktig med den åpenheten som vises ved at dokumenter legges ut på politiets nettsider.

– Politidirektøren var ydmyk i forhold til hva som kan forbedres, men nå er det viktig at alle disse læringspunktene følges opp. Det gjelder både innad i politiet og politisk, sier Arne Johannesen.

Politiet på veg til Utøya i gummibåt

Politiets båt havarerte på vei ut til Utøya.

Større krav til politikerne

Som fagforeningsleder ønsker han nå et større press mot politikerne for å realisere endringer i politiet. Målet må etter hans mening være å ha et større fokus på forbedring og utvikling.

– Vi må stille større krav og forventninger til politikerne. For mange av disse punktene som må bli bedre handler om rammevilkårene som politiet jobber under, sier Johannessen.

Han mener både politiledelsen og politikerne nå må ta innover seg den kritikken som har kommet etter 22. juli.

– Det er en forventing fra samfunnet at politiet skal klare å håndtere kriser. Det ser vi jo i kritikken som er kommet i etterkant. Den viser at vi ikke er dimensjonert i forhold til forventningene, sier Johannessen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger