Hopp til innhold

– En klar prioritering av olje foran fisk

Kristelig Folkeparti mener Arbeiderpartiet prioriterer olje foran fisk i Lofoten. Venstre er også skuffet over forslaget fra Aps programkomité om å konsekvensutrede oljeleting i havområdene.

Kjell Ingolf Ropstad og Ola Elvestuen

KRITISKE: KrFs Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) og Venstres Ola Elvestuen (t.h.) er kritiske til innstillingen fra Aps programkomité.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Ned Alley / NTB scanpix

Forslaget fra Arbeiderpartiets programkomité ble kjent onsdag kveld.

– Det er dristig av Arbeiderpartiet å nå gå til krig mot fiskerne i det mest sårbare og omstridte området utenfor Lofoten, sier Kjell Ingolf Ropstad, medlem av energi- og miljøkomiteen på Stortinget for KrF, til NRK.

Han mener programkomiteen bekrefter mistanken om at regjeringen synes å ha avklart det Olje- og energiminister Ola Borten Moe uttalte tidligere i januar: Moe ønsker å starte oljeboring utenfor Lofoten allerede i høst.

– Dette er en klar prioritering av olje foran fisk, fossile foran fornybare ressurser, fastslår Ropstad.

Venstre-skuffelse

Miljøbevegelsen har allerede varslet kamp og opprør om olje i nord før Aps landsmøte. Venstre er svært skuffet over Aps programkomité.

– Hvis ikke vi skal verne disse sårbare havområdene som blant annet er viktige gyteområder for torsk. Hva skal man da verne? sier Venstres nestleder Ola Elvestuen til NRK.

Venstre vil ha varig vern av de sårbare havområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja, påpeker nestlederen. Skulle det bli et regjeringsskifte, lover han at partiet står fast ved det standpunktet.

– Venstre har i regjering tidligere fått på plass vern av disse havområdene i regjering med KrF og Høyre. Det har vi tenkt å få til igjen, sier Elvestuen.

– Råd til å vente

Ropstad i KrF viser til at det i dag er over 6500 arbeidsplasser innenfor fiskeri- og reiselivsnæringen i Lofoten, Vesterålen og Senja. Til sammenligning vil petroleumsaktivitet i områdene bare føre med seg mellom 400 og 1100 arbeidsplasser, viser kunnskapsinnhentingen om oljevirksomhet.

– En slik gambling med evigvarende ressurser for kortsiktig økonomisk vinning er uansvarlig, mener Ropstad.

KrF-representanten mener også at Norge har råd til å vente med å åpne Lofoten og Vesterålen nå, fordi det allerede er påvist enorme petroleumsressurser i Nordsjøen og Barentshavet.

– Ressursene kan vise seg å være vel så mye verdt liggende under havbunnen som de er plassert i et usikkert aksjemarked verden rundt, påpeker Ropstad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ