Hopp til innhold

– Ap har spilt offer etter 22. juli

Flere Ap-representanter begynte å gråte da Frp-nestleder Per Sandberg anklaget Arbeiderpartiet for å ha «spilt offer» etter terrorangrepene 22. juli. Nå legger han seg flat og sier unnskyld.

Video Per Sandberg i spørretimen på Stortinget

Per Sandberg i spørretimen på Stortinget.

Det var sterke følelser i sving da debattklimaet etter 22. juli ble diskutert på Stortinget i formiddag.

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg uttalte blant annet at Ap har en bevisst strategi der de bruker terrorangrepene for å svartmale Frp.

– Vår juvel ble angrepet

– La meg først bare slå fast at det ikke er noen som prøver å spille offer her. Hvis det er noen som har spilt offer etter 22. juli, så er det til de grader Arbeiderpartiet. Det bør de også gjøre, for de var et av de store ofrene, sa Sandberg.

Det gikk et gisp gjennom forsamlingen da ordene falt, og utenriksminister Jonas Gahr Støre ble tydelig forbannet.

– Jeg reagerer på at representaten sier at «Arbeiderpartiet har spilt ofre» etter 22. juli. Arbeiderpartiet var ofre etter 22. juli. Arbeiderpartiets juvel, ungdommen, ble forsvarsløst angrepet, sa han opprørt.

Måtte samle seg

Han var langt fra den eneste som reagerte.

KrFs Dagfinn Høybråten uttalte i Stortinget i dag at debatten ga han en følelse av at «noe var i ferd med å gå i stykker».

– Noe av det store etter den dype tragedien, var vår felles evne til å stå sammen. Ikke om alle meninger, ikke om alle forklaringer, men om viljen til å se framover. Til å vende hat og revansjelyst til kjærlighet, sa Høybråten.

På mikrobloggtjenesten Twitter fikk han støtte fra KrF-kollega Dagrun Eriksen:

«Seansen i dagens #spørretime var en uverdig og trist seanse for vår nasjonalforsamling!»

Fiskeriminister Helga Pedersen.

Helga Pedersen, Ap.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Men sterkest var følelsene blant Arbeiderpartiets egne stortingsrepresentanter.

Flere tok til tårene, og mange gikk rett på kontoret for å samle seg før spørretimen var over.

– Det som gjorde våre folk så opprørte, er beskyldningene om at vi spiller offer. Det gjør vi ikke. Vi har mista mange av våre, men vi er opptatt av at vi fortsatt skal ha en åpen debatt om vanskelige spørsmål, sier Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen til NRK.

Sandberg sier unnskyld

Bakgrunnen for dagens følelsesladete debatt var AUF-leder Eskil Pedersens uttalelser i går, der han anklaget Frp for å misbruke ytringsfriheten og bidra til en hatsk innvandringsdebatt.

Sandberg ba om unnskyldning da han innså at uttalelsene vakte svært sterke reaksjoner.

– Mine tanker bak det jeg sa i salen var knyttet opp mot uttalelser som kom fra AUF-lederen i går. Men så forstår jeg nå at jeg hadde formuleringer som gikk i retning av at Ap hadde spilt offer etter 22. juli, og hvis det kan forstås dithen ber jeg selvfølgelig ydmykt om unnskyldning for det, sier Sandberg til NRK.

Video AUF-leder: Frp misbruker ytringsfriheten

Bakteppet for dagens debatt var AUF-lederens uttalelser om at Frp misbruker ytringsfriheten.

Reagerer på sammenblanding

Dagens heftige debatt om hvem som er de politiske ofrene etter 22. juli startet da Siv Jensen uttalte at Arbeiderpartiet indirekte anklager Frp for å dele Anders Behring Breiviks holdninger.

I spørretimen krevde hun svar fra Jonas Gahr Støre om han delte AUFs karakteristikker av Frp.

I sitt svar understreket Jonas Gahr Støre at «ingen har holdt Frp ansvarlig for hendelsene 22. juli».

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Støre gjentok imidlertid at Frp har kommet med en rekke kritikkverdige uttalelser i innvandringsdebatten, og trakk fram Carl I Hagens påstand om at «ikke alle muslimer er terrorister, men de fleste terrorister er muslimer».

Frp-lederen svarte med å påpeke at det fortsatt er store utfordringer i innvandringspolitikken, noe Støre reagerte sterkt på.

– Det er som om spørsmål rundt det som skjedde i juli blandes sammen med det at vi fortsatt har store utfordringer i integreringspolitikken. Det er en problematisk sammensetning av argumenter, som nærmest skulle tilsi at fordi vi har de problemene, så kan vi forklare det som skjedde 22. juli. Og da er vi snublende nær slutninger som jeg synes virker betenkelige, sa utenriksministeren.

Også SV-leder Kristin Halvorsen har latt seg provosere av Sandbergs uttalelser. På sin Facebook-side skriver hun:

«Etter at Per Sandberg har sagt fra Stortingets talerstol i dag at «AP har til de grader spilt et offer etter 22 juli» er jeg mindre opptatt av om de har buksene på og mer opptatt av at de holder kjeft når de er helt usmakelige.»

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger