Hopp til innhold

– Alvorlig hvis Wærsted har gått bak ryggen på styret

Dersom styreleder Gunn Wærsted har bedt konsernsjef Sigve Brekke i Telenor om å trekke seg, uten å ha ryggdekning fra eget styre, er det alvorlig, mener styreekspert. Men Wærsted avviser påstander om sololøp.

Gunn wærsted

Styreleder Gunn Wærsted skal ifølge DN ha bedt Sigve Brekke om å trekke seg som Telenors konsernsjef i høst. Men resten av styret ville beholde Brekke. Forholdet mellom styreleder og konsernsjef beskrives ifølge DN som ikke bærekraftig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Konsernsjefen i et selskap forholder seg formelt til styret som kollegium, og ikke til styrelederen. Det sier BI-professor og styreekspert Morten Huse til NRK.

– Dersom det er slik at Wærsted har gått bak styrets rygg og direkte bedt Sigve Brekke om å trekke seg som konsernsjef, er det alvorlig for henne, sier BI-professor og styreekspert Morten Huse.

Morten Huse, BI-professor

– Tillit er helt grunnleggende i styrearbeidet. Det er styret og ikke styreleder som avklarer tillitsforholdet til daglig leder, sier BI-professor Morten Huse.

Foto: Johan B. Sættem

– Kan en styreleder be en konsernsjef om å trekke seg hvis vedkommende ikke har snakket med styret om det først?

– Nei, sier Huse.

Telenor-styreleder Gunn Wærsted avviser overfor VG at hun har kjørt sololøp i styret mot Telenor-sjefen.

– Jeg har som prinsipp som styreleder å sørge for at jeg har forankring i styret, sa Wærsted til VG torsdag ettermiddag.

Styrelederen forholder seg på sin side formelt til selskapets generalforsamling, som består av representanter for eierne.

I Telenors generalforsamling er det staten, og næringsminister Monica Mæland, som i praksis bestemmer hva som skal skje.

Hun sitter med 54 prosent av aksjene.

– Hasteinnkalt til ekstraordinært styremøte

DN.no skriver (bak betalingsmur) at Telenors styreleder Gunn Wærsted i en samtale med Sigve Brekke i høst ga uttrykk for at han burde gå av som Telenorsjef. Det sier flere kilder Dn.no har snakket med.

Avisen skriver at i stedet for å trekke seg, gikk Brekke til styret i selskapet. Der fikk Wærsted ikke støtte for at Brekke skulle kastes.

I stedet skal konsernsjefen ha fått støtte fra de øvrige styremedlemmene, som etter sigende mener han er rette person til å styre Telenor-skuta fremover.

Torsdag kveld skriver DN (bak betalingsmur) at flere alvorlige saker i Brekkes tid i Telenor skal være årsaken til at hun ba ham trekke seg. Sentralt plasserte kilder sier til avisen at flere såkalte «compliance»-saker knyttet til samfunnsansvar har havnet på styrebordet i høst.

– Mitt klare inntrykk er at majoriteten i styret mener Brekke er den best kvalifiserte kandidaten og ønsker ikke at han skal gå av, sier en kilde til DN.

E24.no skriver i dag at det torsdag er det hasteinnkalt til et ekstraordinært styremøte i selskapet.

Lederen for næringskomiteen: – Uholdbar situasjon

– Næringsministeren må få klarhet i hvordan forholdet er mellom styret og styrelederen, og mellom styrelederen og konsernsjefen, sier Geir Pollestad (Sp), som leder næringskomiteen på Stortinget.

Situasjonen som er oppstått i Telenors styre og ledelse er uholdbar, mener Pollestad.

– Det som er uholdbart er hvis det ikke er full tillit mellom styreleder og konsernsjef. Det mener jeg det er en situasjon som er vanskelig for et selskap å leve med, sier han.

– Næringsminister Monica Mæland velger i dag å ikke si noe. Er det klokt?

– Det er et valg hun har, men det jeg forventer er at næringsministeren sørger for å få klarhet i de faktiske forhold, og hvordan tillitsforholdet er i Telenor i dag, sier Pollestad.

Han mener at Mæland bør være åpen om Brekkes stilling som konsernsjef er noe som næringsministeren har tatt opp i dialogen med Telenor og selskapets styreleder.

AKTUELT NÅ