Hopp til innhold

– Advokatlønnen er så lav at det er fare for rettssikkerheten

Denne måneden går Advokatforeningen til aksjon for høyere lønn: de boikotter fengslingsmøter i både Bergen og Oslo tingrett.

 Mette Yvonne Larsen

TIL AKSJON: Mette Yvonne Larsen krever mer betaling for oppdragene der staten betaler.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det er betalingen som de får av staten de vi gjøre noe med.

I mange saker, blant annet straffesaker, betaler staten for gratis advokat, såkalt fri rettshjelp. Betalingen følger faste satser. I dag er den 970 kroner timen.

Mette Yvonne Larsen, som deltar i Advokatforeningens aksjon, mener dette er altfor lite.

– Det skjer oftere og oftere at folk ikke vil ta på seg forsvareroppdrag fordi satsene er så lave, sier den erfarne forsvarsadvokaten.

Aksjonerer i tingretten

Siste uken i august kommer Advokatforeningens medlemmer til å nekte å møte opp til fengslingsmøter i både Bergen og Oslo tingrett som en protest mot betalingen.

– Satsen er nå så lav at det er en fare for rettssikkerheten. Saker med fri rettshjelp er saker med stor betydning for enkeltpersoner, sier Larsen.

– Men er 970 kroner timen så lite da?

– Det er ganske lite når man skal betale halvparten i skatt, ansette folk og betale utgifter til å drive et advokatfirma. En vanlig advokat pleier å ta mellom 2500 og 4000 kroner i timen, svarer Larsen.

Les også: – En rettsskandale

– Robin Hood-virksomhet

Hun mener at flere av forsvarerjobbene hun selv tar på seg er «Robin Hood-virksomhet».

– Jeg tar mange oppdrag med fri rettshjelp. Men det skyldes at jeg også har mange godt betalte oppdrag.

– Mange av oss er ildsjeler som gjerne jobber gratis, men denne satsen har stått stille i mange år, sier Larsen.

Gjennomfører likevel

Oslo og Bergen tingrett har planer om å gjennomføre fengslingsmøtene selv om forsvarsadvokatene ikke er til stede.

– Vi skal bruke en unntaksbestemmelse som gjør det mulig å gjennomføre fengslinger uten forsvarer når det ikke er mulig å skaffe forsvarer, sier Geir Engebretsen, sorenskriver i Oslo tingrett.

Det setter Advokatforeningen liten pris på. De mener det vil være i strid med menneskerettighetene.

– Det vil være rettsstridig. Forsvarer er en helt sentralt rettsgarantist, sier advokat Frode Sulland, som også deltar i aksjonsgruppen.

Skal kompensere

Geir Engebretsen i Oslo tingrett mener imidlertid det er opp til hver enkelt dommer i hver enkelt sak om fengslingsmøtet kan gjennomføres. Han forteller også at de skal kompensere for forsvarerfraværet.

– Vi skal bruke mer ressurser og ha flere dommere. Vi kalkulerer å bruke omtrent 50 prosent mer tid på hvert fengslingsmøte slik at saken skal bli tilstrekkelig opplyst også når forsvarer ikke er til stede.

Ikke bekymret

Heller ikke Justisdepartementet er bekymret for at personer skal dømmes til varetektsfengsling uten å ha forsvarer til å hjelpe dem.

– Jeg er helt sikker på at domstolene både i Oslo og i Bergen kommer til å ivareta rettssikkerheten på en god måte også denne uken, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) til NRK.

Les også:

AKTUELT NÅ