Hopp til innhold

– Minst 1.500 vil besøke Utøya til helgen

Om lag 1.500 personer ønsker å besøke Utøya når AUFs sommersted åpnes for overlevende og etterlatte til helgen.

Terror utøya

MANGE VIL TILBAKE: De pårørende og overlevende har et stort behov for å reise tilbake til Utøya når den åpnes førstkommende helg.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

I forbindelse med den nasjonale minneseremonien førstkommende søndag får etterlatte og overlevende mulighet til å besøke Utøya for første gang siden terrorangrepet 22. juli.

Interessen for de to besøksdagene fredag 19. og lørdag 20. august er svært stor, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NRK.

– Anslagsvis 1.000 personer har meldt sin interesse for å reise til øya lørdag. Fredag er antallet noe mer usikkert, men vi regner med om lag 500 personer, sier avdelingsdirektør i (DSB) og ansvarlig for markeringene, Per Kristen Brekke til NRK.no.

– Individuelle behov

Ifølge Brekke legges det stor vekt på individuelle behov når øya for første gang åpnes for pårørende til helgen.

I forkant av markeringene har politiet i Nordre Buskerud, Kripos samt mannskap fra Utrykningspolitiet (UP) jobbet på spreng for å rydde øya for gjenstander.

– Noe av utfordringen med arrangementene til helgen er hvordan vi kan gjøre dette på en verdig måte. Båttransport til og fra øya setter begrensninger på hvor mange som kan være med. De overlevende som skal besøke øya lørdag får kun ta med seg én person over, sier Brekke.

Han understreker at det vil bli flere anledninger til å reise til Utøya utover høsten.

Les også: Nytt rettsmøte i terrorsaken på fredag

Sikkerhet og verdighet

– Vi kan ikke på noen måte risikere at det skjer en ulykke, eller noe annet som ødelegger rammen rundt arrangementene førstkommende helg. Verdighet er svært viktig i den planleggingen vi gjør nå, sier Brekke.

I tillegg til den faste Utøya-fergen M/S Thorbjørn, vil en spesialbåt fra Forsvaret og en mindre cruisebåt som ferdes på fjorden til vanlig, frakte folk til og fra Utøya.

De som ønsker det får også tilbud om felles busstransport til og fra hotellene i Oslo og på Sundvollen.

Transporten til Utøya vil trolig skje fra området rundt Utvika camping på fastlandet. Båtene begynner å gå ved lunsjtider fredag, og noe tidligere lørdag morgen.

– Vi har fått tilrettelagt M/S Thorbjørn slik at den kan frakte flere passasjerer. Det er viktig å skjerme de som skal dit, derfor bruker vi ikke småbåter som fort vil gjøre folk mer sårbare. Mitt fokus er at dette er en sårbar gruppe som vi ber om forståelse for at må få være mest mulig i fred. Dette er også en anmodning vi håper pressen vil respektere, sier Brekke til NRK.

Behring Breivik tilbake på Utøya: – Ga ikke utrykk for anger

– Vi prøver å gjøre det slik at folk kan snakke med hverandre og komme sammen etter behov. Både helsepersonell og politi vil være tilgjengelige på øya hele tiden, og vil også være fleksible i forhold til hvor på øya de kan treffes, sier han.

Etter besøket på Utøya lørdag er det lagt opp til et møte mellom etterlatte og overlevende på Radisson Plaza Hotel i Oslo.

I tillegg inviterer statsminister Jens Stoltenberg (Ap) alle de etterlatte til en lunsjbuffé før minneseremonien søndag.

Møte i regjeringskvartalet

Bombekrateret utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet

SORGMØTE: Parallelt med Utøya-møtene får pårørende etter terroren i regjeringskvartalet anledning til å møtes førstkommende lørdag. Dette bildet viser krateret etter bomben utenfor Høyblokka 22. juli.

Foto: Johan Christian Tandberg (Stillbilde fra video)

Lørdag legger regjeringen også til rette for at etterlatte og overlevende etter angrepet i Regjeringskvartalet kan komme sammen på åstedet for å snakke og bearbeide sorgen.

Også under dette møtet vil det være helsepersonell til stede, opplyser regjeringen på sine hjemmesider.

Bortsett fra selve minneseremonien i Oslo spektrum søndag, er ingen av arrangementene til helgen åpne for pressen.

AKTUELT NÅ