Hopp til innhold

79 helsearbeidere har sex-utnyttet pasienter

79 ansatte i helsevesenet har mistet autorisasjonen på grunn av saker knyttet til seksuell utnyttelse av pasienter mellom 2001 og 2011. – Dette er misbruk, sier fagsjef i Helsetilsynet.

Det viser en gjennomgang VG har gjort av tall fra Statens helsetilsyn.

25 er blitt fratatt retten til å jobbe som lege etter å ha skaffet seg sex med pasienter, mens 11 sykepleiere har mistet autorisasjonen på bakgrunn av samme årsak.

I tillegg omfatter tallene hjelpepleiere og andre yrker i helsevesenet.

Sårbare pasienter

Anne Myhr

Fagsjef Anne Myhr i Statens helsetilsyn betegner sakene som alvorlige overtramp.

Foto: Terje Christiansen / NRK
Pasientombud Knut Fredrik Thorne

Pasientombud Knut Fredrik Thorne tror det er store mørketall fordi mange pasienter ikke tør å si fra.

Foto: NRK

– Å skaffe seg sex med en pasient er et svært alvorlig overtramp og kan fort føre til tap av autorisasjon. Dette er misbruk, og det er streng praksis hos oss. Det er pasientsikkerheten som er det viktigste for oss, sier fagsjef Anne Myhr i Statens helsetilsyn til VG.

Pasientombud i Akershus, Knut Fredrik Thorne, påpeker at pasienter er i en sårbar situasjon.

– De råtne eggene må lukes ut. Pasienter er sårbare og i en underlegen posisjon i forhold til helsepersonellet. Dessverre viser statistikken at noen utnytter denne situasjonen, sier Knut Fredrik Thorne, pasientombud i Akershus.

Han mener tallene fra helsetilsynet burde vært høyere, siden temaet er tabubelagt og mange pasienter ikke tør si fra.

Legeforeningen mener leger generelt har gode holdninger og at statistikken ikke gir grunnlag for å trekke konklusjoner om hele yrkesgruppen.

Flest leger

Også tidligere er det lagt frem tall som viser at de aller fleste overgrepssakene som meldes inn til Statens helsetilsyn, gjelder leger.

– Leger kommer i nær personlig kontakt med pasientene og er overrepresentert i saker som gjelder rollesammenblanding i helsevesenet, sa seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Statens helsetilsyn til Vårt Land i fjor.

Overrepresentert er også menn i 40-60-årsalderen.

Størst problem innen psykiatri og rusomsorg

Hovedårsaken til at helsepersonell mister autorisasjonen, er rusproblemer.

Etablering av seksuelle forbindelser til pasienter er den nest hyppigste årsaken til tilbakekalling av autorisasjonen, og størst er problemet innen psykiatri og rusomsorg, ifølge Vårt Land.

AKTUELT NÅ