Hopp til innhold

704 nye koronasmittede i Norge

Norge har registrert den høyeste økningen i antall koronasmittet på ett døgn under pandemien så langt. Men det var langt flere faktisk syke i mars, ifølge Helsedirektoratet.

Korona teststasjon i Bergen

Det pågår intens koronatesting og smittesporing landet rundt.

Foto: Leif Rune Løland

Siste døgn ble 704 nye koronasmittede registrert i Norge. 101 i Oslo siden mandag. Det er tre færre enn på samme dag forrige uke, ifølge oppdaterte smittetall fra Oslo kommune.

De siste to dagene er økningen på 1008 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Totalt har Norge registrert 21.338 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall.

– Tallene bekrefter trenden vi har sett siden sommerferien, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK.

  • I august lå Norge på rundt 30 registrerte, nye smittetilfeller per dag.
  • September steg tallet til rundt 100 nye per dag
  • I slutten av oktober rundt 500 nye per dag

– Det er en trend vi ikke liker. Det er ganske likt det vi ser i Europa, selv om det ikke stiger like raskt hos oss, sier Nakstad.

61 innlagt på sykehus

Den assisterende helsedirektøren er opptatt av at Norge skal klare å snu trenden før det blir for sent.

– Dette er en situasjon som kan lede oss inn mot det vi så i mars. Vi er ikke så veldig mange uker unna det. Når smitten sprer seg til eldre aldersgrupper, vil det komme flere innleggelser på sykehus.

Tirsdag er 61 pasienter innlagt med covid-19 ved norske sykehus.

282 personer er så langt døde av covid-19 i Norge.

Trolig fire ganger flere smittede i mars

Selv om smittetallene nå er høyere enn de som ble registrert i mars, var det trolig flere smittede i Norge i vinter. Årsaken er at vi testet veldig få i begynnelsen av pandemien.

– I mars hadde vi ikke den testkapasiteten noe sted i verden. Man testet bare de aller sykeste, som ble lagt inn på sykehus, sier Nakstad.

Ifølge folkehelseinstiutttet fanget vi trolig bare opp ti prosent av de som faktisk var syke i mars.

– Så smittesituasjonen i tall var nok fire ganger høyere på sitt verste i mars enn den er nå. Også sykehusinnleggelsene var fire, fem ganger høyere, sier Nakstad.

I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra et prøvesvar foreligger til det blir registrert i MSIS. Tallene kan dermed gi et misvisende bilde av smittesituasjonen de siste dagene, siden det ikke framkommer når prøven er tatt – bare når den er registrert.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger