Hopp til innhold

Ny NRK-undersøkelse: 7 av 10 er positive til skjevfordeling av vaksiner

Et flertall av de spurte i en fersk undersøkelse mener det var en god beslutning å prioritere vaksiner i områder med høyt smittetrykk. Samtidig møter fordelingen protester i Nord-Norge.

Vaksinering av 18-åringer

8. juni startet vaksineringen av 18-åringer utenfor risikogrupper i Oslo. I Oslo mener de aller fleste det var riktig å skjevfordele vaksiner til steder med høyt smittetrykk.

Foto: Torstein Bøe / NTB

En fersk undersøkelse Norstat har gjort for NRK viser at 7 av 10 nordmenn mener det var en god vurdering av regjeringen å prioritere vaksinering i områder med høyt smittetrykk.

Selv om flertallet er enige i skjevfordelingen, er det likevel skiller i befolkningen:

Nær halvparten av respondentene i Nord-Norge oppgir at prioriteringen var en dårlig beslutning, mens i Oslo er de aller fleste godt fornøyde.

– Om vi for eksempel sammenligner Nord-Norge med Oslo, så ser vi svært tydelige forskjeller, forklarer Mads Motrøen, ansvarlig for politiske målinger i Norstat.

I undersøkelsen spurte Norstat respondentene hva de syns om at regjeringen har prioritert fordeling av vaksiner til områder med høyt smittetrykk.

  • 70 prosent svarer at det var «en god beslutning av regjeringen»
  • 19 prosent svarer at det var «en dårlig beslutning av regjeringen»
  • 11 prosent svarer «vet ikke»

Mener Nord-Norge er nedprioritert

Ordfører i Alta, Monica Nielsen (Ap) mener skjevfordelingen har vart for lenge.

– Nord-Norge betaler en for høy pris for regjeringens vaksinestrategi. Vi har vaksinert få innbyggere og går en usikker sommer i møte, sier Nielsen.

Monica Nielsen

Ordfører i Alta Monica Nielsen (Ap) sier Nord-Norge betaler en for høy pris for skjevfordelingen av koronavaksiner.

Foto: Mads Suhr Pettersen

Ordføreren sier regjeringen også må huske på kommunene i Nord-Norge med høyt smittetrykk.

– Kommunene i Nord-Norge er ikke prioritert. Man kan ikke fortsette med en skjevfordeling over en så lang periode.

Nielsen sier dette har store konsekvenser for kommunen.

– Vi har ikke fulgt den nasjonale gjenåpningsplanen og har hatt strengere tiltak enn resten av landet. Vi må ha en kontinuerlig høy beredskap for deltavariasjonen fordi vi har vaksinert for få.

Ønsker flere vaksiner

Det har vært flere store utbrudd i Nord-Norge de siste ukene, og skjevfordelingen har møtt stor motstand i nord. Alta, Tromsø og Hammerfest er blant byene som har vært rammet.

Gunnar Wilhelmsen

Ordfører i Tromsø Gunnar Wilhelmsen (Ap) mener det må sendes flere vaksinedoser til Nord-Norge.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) har tidligere uttalt han mener den geografiske skjevfordelingen bidro til smittesituasjonen i Tromsø.

– Det kommer flere tusen fra Gardermoen til Tromsø hver uke. Når ikke vi er vaksinerte, distribueres det ut til hele landsdelen, sa Wilhelmsen.

Helsearbeidere i Tromsø skulle hatt sommerferie, men flere av de må de bruke tid på smittesporing og testing.

Wilhelmsen mener regjeringen nå umiddelbart må sende flere vaksiner til Nord-Norge.

Har snart gitt alle første stikk

I Oslo er nesten alle innbyggerne fornøyde med skjevfordelingen av vaksiner.

Magnus Christian Larsen, leder for vaksinesenteret i Søndre Nordstrand, står foran inngangen til vaksinesenteret. Han har på seg blå genser og blå jeans.

Magnus Christian Larsen, leder for vaksinesenteret i bydel Søndre Nordstrand i Oslo, sier det går svært bra med vaksinering i bydelen.

Foto: Halldor Asvall / NRK

I bydel Søndre Nordstrand kan leder for vaksinesenteret, Magnus Christian Larsen, informere om at alle innbyggere over 18 år får tilbud om første dose innen 25. juli.

– Det går veldig bra med vaksinering i bydelen. Vi har vaksinert over 75 prosent av befolkningen. 47 prosent av dem er ferdigvaksinerte. Det går absolutt fremover, sier Larsen.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke (H), sier til NRK de har sett positive effekter av skjevfordelingen.

– Tidligere i år var nær 100 prosent av all smitte i landet fra Oslo eller omegn. Det er den ikke lenger. Regjeringens beslutning ble tatt på bakgrunn av faglige råd fra FHI, med et mål om å få landet raskere ut av pandemien.

Jahrmann Bjerke sier imidlertid at hun har forståelse for ordfører Monica Nielsens frustrasjon.

– Jeg forstår veldig godt at kommuner i Nord-Norge er skuffet over avgjørelsen. Samtidig ser vi heldigvis at kommunene er i stand til å slå ned de lokale utbruddene som kommer.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger