338 døde på sjøen på ti år

De siste ti årene har 338 mennesker omkommet i fritidsbåtulykker i Norge. I år kan over 30 menneskeliv gå tapt på sjøen. Nå advares det mot nok en ulykkessommer.

Båtkrasj på Hanøytangen

I fjor var erstatningsutbetalingene på nesten 480 millioner kroner og det var nesten 11.000 materielle skader. Denne båten gikk rett i steinene på Hanøytangen i Askøy i fjor sommer.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Sommeren er høysesong for å nyte båtlivet. Det er også den tiden på året hvor flest mister livet på sjøen.

Dag Inge Aarhus

Kommunikasjonsdirektør i Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet sier at storparten av de omkomne er godt voksne menn som ikke brukte flytevest.

Foto: Sjøfartsdirektoratet

I gjennomsnitt går over 33 menneskeliv tapt hvert år i forbindelse med bruk av fritidsbåt, ifølge tall fra Sjøfartsdirektoratet.

– Båtlivet skal være sikkert og gledelig, men det har en skyggeside. De siste ti årene har 338 mennesker omkommet i fritidsbåtulykker, og tallene for 2015 er ikke med i denne statistikken, sier kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet, Dag Inge Aarhus, til NRK.

70 prosent brukte ikke flytevest

Minst en tredjedel av de omkomne hadde drukket alkohol, og 70 prosent brukte ikke flytevest. Dette er også bakgrunnen for det ferske påbudet om bruk av flytevest for alle som oppholder seg i åpne båter under åtte meter og i fart.

Flertallet av ulykkene har skjedd med åpen motorbåt. Det er ikke ungdommen som er uforsiktig på sjøen. 60 prosent av de omkomne i båtulykkene de siste ti årene er menn over 40 år - de som slipper og stort sett unnlater å ta båtførerprøven.

I 2014 mistet 28 mennesker livet i ulykker med fritidsbåt. 27 av dem var menn. 16 av disse hadde ikke på seg flytevest, som er enkelttiltaket med størst livreddende effekt.

Båtulykke i Kragerø

I 2013 mistet to mennesker livet i en tragisk båtulykke i Kragerø. Ingen av personene som satt i fritidsbåten brukte redningsvest.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

480 millioner kroner

I fjor ble det utbetalt rekordhøye erstatninger etter båtskader og ulykker, viser tall fra forsikringsselskapene.

I 2014 var erstatningsutbetalingene etter båtulykker på nesten 480 millioner kroner og det var nesten 11.000 materielle skader. Været var riktignok fint i fjor sommer og mange valgte derfor å bruke mye tid på sjøen.

Havari er den største posten når det gjelder skader på fritidsbåter. Rundt halvparten av erstatningssakene har med havari å gjøre.

Frykter ulykkessommer

Stine Neverdal Finans Norge

Kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge sier at en del båtførere mangler tilstrekkelige kunnskaper om navigasjon og kjører for fort.

Foto: CF Wesenberg

Kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge sier at de er bekymret over utviklingen de siste årene, og frykter alvorlige båtulykker i sommer.

– De alvorligste ulykkene skjer om sommeren. Ofte skyldes ulykkene den livsfarlige kombinasjonen med uaktsom mørkekjøring i høy fart og promille. Det er viktig å ta sine forholdsregler nå som båtsesongen er i gang for fullt, sier Neverdal til NRK.

Etter første kvartal i år er det meldt om svært mange båtskader. Erstatningene er allerede på rundt 100 millioner kroner.

SISTE NYTT

Siste meldinger