30 døde etter bruk av syntetisk rusmiddel i Norge

Rundt 30 personer har mistet livet i Norge etter å ha brukt det syntetiske amfetaminlignende stoffet PMMA. Dette er ett av flere syntetiske rusmidler som er i omløp.

ILLUSTRASJONSFOTO:

ILLUSTRASJONSFOTO: Bruk av syntetiske rusmidler vil føre til mange dødsfall i fremtiden, mener overlege.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB Scanpix

På det stoffet har Norge en trist verdensrekord, sier overlege Andreas Westin ved St. Olavs hospital til Aftenposten.

Syntetisk cannabis er blant de andre kunstig framstilt rusmidlene som finnes her i landet. Søndag uttalte Westin til Trønder-Avisa at det første dødsfallet med syntetisk hasj som
dødsårsak er bekreftet i Norge. Det var en mann i 20-årene som døde av stoffet tidligere i år.

– Men det kan hende at andre nordmenn også har dødd av å ha brukt syntetisk hasj tidligere, men at dødsårsaken ikke har blitt oppdaget, forteller Westin.

Dette er stoffer som er vanskelig å finne ved obduksjoner. I tillegg er det mange syntetiske rusmidler i omløp som vi enda ikke kjenner til, sier overlegen. Han advarer på det sterkeste
mot å bruke syntetisk dop.

– Det har vært mye debatt i det siste om legalisering av rusmidler, men i dette tilfellet er det veldig lett å være kategorisk. Syntetiske rusmidler er svært farlige, sier han.

Slike rusmidler er lett tilgjengelig via nettet og kan værevanskelige å fange opp på rusmiddeltesting. Mange syntetiske rusmidler er dessuten i en juridisk gråsone.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger