Hopp til innhold

17.000 avganger innstilt

Ifølge Eurocontrol er 17.000 flyavganger i Europa innstilt på grunn av asken fra vulkanutbruddet på Island som brer seg over kontinentet. I kveld melder Avinor om positiv utvikling i Finnmark.

Oppdatert grafikk

Grafikken viser de siste prognosene for hvordan askeskyen fra vulkanutbruddet vil legge seg over Nord-Europa fra klokken 06 fredag og fram til midnatt. Flyforbudssonen er markert med rødt.

Etter klokken 21 opplyses det om at alle lufthavner sør for Mo i Rana holdes stengt.

Innen klokken 02 i natt tar Avinor sikte på å åpne lufthavnene nordover fra Tromsø til og med Alta.

Ambulanseflygninger vil bli prioritert.

En ny oppdatering fra Avinor ventes lørdag morgen klokken 09.

Vurderer situasjonen fortløpende

Luftrommet over Norge ble stengt torsdag formiddag.

Norske Avinor vurderer situasjonen fortløpende, og opplyser om at de vil åpne luftrommet der det er mulig. Passasjerer bes følge med på deres hjemmesider.

Luftrommet i nord åpnet

Like før klokken 17 meldte Avinor at luftrommet var åpnet i nord, fra Namsos til Tromsø, noe som omfattet disse stasjonene:

Namsos, Rørvik, Brønnøysund, Mosjøen, Sandnessjøen, Mo i Rana, Bodø, Røst, Værøy, Leknes, Svolvær, Stokmarknes, Andøya, Harstad-Narvik, Narvik, Bardufoss og Tromsø.

Det kunne også avvikles helikoptertrafikk til og fra Heidrunfeltet.

Tidligere var også Trondheim lufthavn Værnes åpnet for trafikk, men nye vurderinger av meteorologiske data gjør at flyplassen igjen er stengt.

– Må være stabilt

– Det må være en stabil situasjon over en viss tid før det vil ha noen hensikt å åpne større deler av luftrommet igjen, sier konsernsjef Sverre Quale på Avinors hjemmeside.

– Vindretningen er den samme som i går, slik at asken fra vulkanen på Island vil fortsette å komme inn over Norge og resten av Nord-Europa, sier meteorolog Inger-Lise Aasen ved Meteorologisk institutt.

Ifølge Eurocontrol kan flytrafikken over Europa bli berørt i enda 48 timer på grunn av vulkanutbruddet.

Innstilte flyavganger

Norwegian opplyser på sin hjemmeside at alle flygninger til og fra Norge i dag er innstilt.

SAS vil ifølge sine hjemmesider foreta noen få flygninger nord i Norge. En flygning vil gå fra Bodø til Trondheim, mens en annen flygning går fra Longyearbyen til Trondheim. Siden alle hovedflyplassene i Skandinavia vil forbli stengt i hele dag, vil ingen SAS-flygninger operere i Sverige og Danmark.

Ryanair har innstilt alle avganger til og fra Norge, Sverige og Danmark før klokken 13. I tillegg er alle flygninger til og fra Storbritannia, Irland, Belgia og Bremen i Tyskland innstilt.

Alle flygninger til og fra Schipol i Amsterdam før klokken 14 med KLM er innstilt. I tillegg er flygningene til Amsterdam fra Mexico City, Lima i Peru, Osaka Kansai i Japan og Panama City innstilt.

Flygningene til og fra Paris-flyplassene Charles de Gaulle og Orly før klokken 14 med Air France er innstilt.

Begge flyplassene vil holde stengt til 8 lørdag morgen, opplyser AFP fredag kveld.

Stengte flyplasser

Flyplassen i Frankfurt, som er blant Europas aller travleste flyplasser, ble stengt like etter klokken 08. Belgia og Nederland har også stengt flyplassene

København Lufthavn Kastrup vil holde stengt hele fredag, og kommer tidligst til å åpne klokken 02 natt til lørdag. Det ble opplyst over høytaleranlegget på flyplassen fredag morgen.

Finnair opplyser at flyplassen i Helsingfors holder stengt til lørdag ettermiddag. Alle flygninger fram til klokken 14 lørdag er innstilt.

Halvparten av de 600 avgangene mellom Nord-Amerika og Europa er innstilt fredag.

Stenger luftrommene

Store deler av det polske luftrommet ble stengt fredag, og hele luftrommet ble stengt fredag morgen. De eneste fungerende flyplassen i Polen er nå Rzeszow.

Innstilte flyavganger på flyplassen Charles de Gaulle i Paris

Innstilte avganger på flyplassen Charles de Gaulle i Paris møtte de reisende fredag.

Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS

Luftrommet over Østerrike ble fredag stengt for all flytrafikk. Flyplassene i Wien, Salzburg og Linz stenges i løpet av ettermiddagen, opplyser Austro Control. Det er usikkert hvor lenge luftrommet kommer til å være stengt.

I tillegg stenger Tsjekkia deler av luftrommet over landet på grunn av askeskyen som kommer inn over Europa fra Island.

Ved flyplassen i Sofia i Bulgaria er alle fly til Vest-Europa kansellert.

Luftrommet i Estland og Litauen er også stengt.

Åpner delvis i Sverige

Luftrommet over Sverige åpnes delvis igjen fredag. Åpningen foregår trinnvis med start nord i landet.

Den svenske luftfartsmyndigheten LFV skriver på sine nettsider at luftrommet åpner i deler av Norrland fredag, men at restriksjonene i det øvrige luftrommet fortsatt oppretholdes.

Luftrommet over Danmark holdes stengt til i ettermiddag, opplyser de danske luftfartsmyndighetene Naviair.

– Prognosene er ikke spesielt positive, så luftrommet kan i alle fall ikke åpnes klokken 12, som vi først antydet. Det kommer ikke på tale, sier en talsmann for Naviair.

Storbritannia forlenger forbud

Solen går ned over Gatwick flyplass i London, mens flyene står på bakken

Solen gikk ned over Gatwick flyplass i London torsdag kveld. Flyforbudet over store deler av Storbritannia er utvidet til klokken 01 natt til lørdag.

Foto: Carl Court / AFP

Torsdag formiddag ble luftrommet over hele Norge stengt på grunn av at asken fra vulkanutbruddet under isbreen Eyjafjallajökull.

Den nasjonale luftfartstjenesten i Storbritannia (NATS) har besluttet at flyforbudet over det meste av øyriket blir forlenget til klokken 01 natt til lørdag.

Fra før hadde NATS forlenget stengningen av luftrommet over Storbritannia med seks timer, til klokken 19 i kveld.

Irland gjenåpnet sitt luftrom i dag etter at askeskyen beveget seg bort fra landet. Flyplassen i Dublin fungerer derfor som normalt igjen. Et lite området utenfor sørkysten av Irland er fortsatt stengt på grunn av aske i luften.

Alle flyplasser i Norge, Danmark, Sverige, Finland, Storbritannia, Belgia og Nederland er stengt, og det samme er 24 flyplasser i det nordlige Frankrike, inkludert Charles de Gaulle i Paris.

Flyplassen i Nederland vil foreløping være stengt fram til lørdag klokken 04.00, mens luftrommet over Belgia vil være stengt til lørdag klokken 08.00.

Tretten av Tysklands 16 internasjonale flyplasser er stengt. Det er kun mulig å fly til og fra flyplassen München sør i Tyskland, men også der er over 500 flygninger kansellert så langt.

Utbruddet intensivert

Det er usikkert hvor lenge vulkanutbruddet vil vare.

Fra Island meldes det at utbruddet i vulkanen Eyjafjalljökull har intensivert seg torsdag kveld, og at askeskyen kan spre seg rundt hele den nordlige halvkule, med store konsekvenser for flytrafikken i hele verden.

Tomt på Gardermoen etter at luftrommet over Norge ble stengt

Oslo Lufthavn Gardermoen og alle de andre flyplassene i Norge ble stengt torsdag formiddag.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

AKTUELT NÅ