Hopp til innhold

- Velferden gjør oss usolidariske

Den norske velferdsstaten gjør oss usolidariske og kravstore, mener Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

Christian Tybring-Gjedde (Frp)
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Tybring-Gjedde gikk i dag til frontalangrep på det norske velferdssamfunnet i Politisk kvarter på P2.

- Når man har klokkertro på at det offentlige vil ta seg av hver enkelt av oss, blir solidariteten mellom menneskene mindre viktig, sier han.

Tybring-Gjedde mener også at familierelasjoner blir dårligere, fordi det offentlige erstatter familiens rolle ved å fremme en selvstendighetsfølelse.

- Stempler folk som svake

Tybring-Gjedde, som er medlem av Finanskomiteen, hevder at velferdsstaten stempler folk som svake og gjør dem tiltaksløse.

- Hva er det som har skjedd med samfunnet etter at vi bygget opp denne enorme velferdsstaten? Vi har definert stadig flere mennesker som svake. I andre land hvor man ikke har en velferdsstat, har man ikke behov for å definere grupper som svake, sier han.

- Må ta ansvar selv

Tybring-Gjedde mener folk må ta mer ansvar, og ikke bare være passive mottakere av trygd.

- Vi må tenke grunnleggende motsatt. Jeg tror ikke Norge reddes av å innføre enda en ny velferdsordning. Vi må lære folk fra de er unge at de må ha karakterer, disiplin i skolen, man må stå til ansvar for det man gjør. Du kan ikke forvente at en stadig esende velferdsstat skal ta vare på deg og dine, sier Tybring-Gjedde.

Han viser til eksempler fra USA, der myndighetene tenker motsatt.

- Der reduserer de bedriftsbeskatningen slik at det er mulig å skape arbeidsplasser. Da kan folk få seg arbeid, sin egen inntekt, og ta vare på sitt eget liv. Der tenker Norge motsatt. Vi skjerper skatten, og gir passive overføringer til de som er så uheldige å ikke ha jobb. Det er en gal måte å tenke på, sier Tybring-Gjedde.

Har velferdssamfunnet gjort oss usolidariske? Si din mening!

AKTUELT NÅ