NRK Meny
Normal

- Skyt mot piratene

Somaliske pirater har forsøkt å kapre nesten 100 skip hittil i år. 39 ganger har de lykkes. Denne uka tok de en av verdens største oljetankere, med et mannskap på 25 ombord. Ingen av båtene er bevæpnet.

Pirater utenfor Somalia forlater det ukrainske skipet "Faina" i oktober i år.

Pirater utenfor Somalia forlater det ukrainske skipet 'Faina' i oktober i år.

Foto: Petty Officer 2nd Class Jason R. Zalasky / AP

Jordomseiler Eyvind C. Krogh, som selv har blitt skutt på av pirater, er ikke i tvil om hva sjøfolk som møter pirater bør gjøre.

- Jeg er helt overbevist om at hvis båtene har våpen om bord og skyter varselskudd så hadde i hvert fall 90 prosent ikke blitt kapret, sier Krogh.

I radioprogrammet Ukeslutt klokken 12.30 på P1 møter han motstand.

Les også: Islamister mot pirater

Ble beskutt av pirater

I 2005 ble Krogh overrasket av pirater utenfor Brasil, men med mye sjømannskunnskap og litt hell klarte han å utmanøvrere dem. Det hele skjedde ikke uten dramatikk kan han fortelle.

- Jeg så en blå fiskebåt, med fem mann på dekk. Da skjønte jeg med engang hva dette var. Jeg var helt sikker på at jeg var i en piratsituasjon. Jeg forsøkte å gi tegn, men de flyttet seg ikke. De fortsatte å stå på dekk, og kom bare nærmere og nærmere.

Krogh seilte med vindror akkurat da, det vil si at han hadde låst roret i en spesiell posisjon slik at det var vinden som styrte båten.

- Når de ikke ville flytte seg, så skjønte jeg at jeg var i dødsfare og handlet helt mekanisk. Jeg koblet ut vindroret, og rett før de var i ferd med å skulle bore meg så greide jeg å få vridd båten over og kjørt inn i siden på dem. Båten min er en veldig sterk aluminiumsbåt som kjørte en halv meter inn i siden på dem. Dette hadde de ikke regnet med og det ble noen voldsomme tumulter om bord. Noen fikk huket seg fast i rekka, som heldigvis røyk, og jeg kom meg til slutt løs.

Det var stor sjø da det skjedde og båten til Krogh hadde stor fart og fikk fortsatt, men piratene ga ikke opp.

- Etter 15-20 meter smalt det første skuddet. Det gikk rett forbi venstre øret. Det var så nærme at jeg kunne kjenne lufttrykket. Så smalt det flere skudd, og jeg har ennå merker i båten etter det, men jeg var heldig og ble ikke truffet.

Etter hvert fikk Krogh start på begge maskinene om bord i båten og med vind og to maskiner klarte han å holde 10-11 knops fart.

- Piratene fulgte etter, men greide ikke ta meg igjen. Jeg var redd, men var temmelig sikker på at de var såpass skadet at båten deres ville gå ned. Og et par minutter etter så jeg at de sendte de opp en nødrakett. Og da var jeg sikker på at de har gått ned.

Klart råd

Krogh hadde ikke våpen om bord da, men er helt sikker på hva han ville gjort annerledes i dag.

- Hvis jeg skulle seile i disse farvannene igjen er jeg ikke i tvil om at jeg vil være bevæpnet, sier Krogh.

Hans råd til norske sjøfolk er klart.

- Skyt varselskudd, og jeg er sikker på at i 9 av 10 tilfeller vil piratene forsvinne.

Et av verdens mest krevende seilaser, Volvo Ocean Race, er akkurat nå på vei gjennom farvannene i nærheten av Somalia på sin vei til India. Ingen av disse båtene er bevæpnet, men vi er forberedt sier sjefen for racet, Knut Frostad.

Hør han og leder for beredskapsavdelingen i Rederiforbundet, Arild Wenger argumentere mot Krogh i Ukeslutt klokken 12.30.

Hva mener du? Bør norske sjøfolk gripe til våpen?

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger