NRK Meny
Normal

- Ikke bindende avtale

Politiet kan ikke være bundet av en avtale de har gjort med kriminelle for å få tilbake tyvegods, sier professor i strafferett Ståle Eskeland.

Ståle Eskeland
Foto: Gunnar Lier / Scanpix

Flere aviser skrev i går at det var David Toskas advokat som førte politiet til de stjålne Munch-maleriene.

Samtidig skal han ha blitt lovet at de som leverte maleriene tilbake, ikke kunne straffes for grovt heleri.

En slik avtale må politiet kunne bryte, mener Eskeland.

- Kan ikke begrense deres plikter

- De kan ikke inngå bindende avtaler som begrenser deres plikter etter loven, og de kan heller ikke inngå avtaler som begrenser domstolenes uavhengighet, sier han.

Ifølge Eskeland kan ikke politiet la være å straffeforfølge noen på grunn av en avtale. - Disse avtalene kan ikke påtalemyndigheten føle seg bundet av, det har de ikke adgang til etter loven. Det betyr imidlertid ikke at de ikke kan inngå avalen som et ledd i å få maleriene tilbake.

 

Knut Storberget
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Mulig med avtaler

Justisminister Knut Storberget (Ap) gjorde det i går klart at han ikke kjenner til noen slik avtale mellom politiet og Toskas forsvarer. Men han utelukker ikke at det kan ha blitt inngått en avtale.

- Både den forrige og den nåværende regjeringen har arbeidet under lovregler og regimer hvor det har vært mulig å inngå avtaler også med kriminelle for å oppklare alvorlig kriminalitet. 

- Rettsstaten har tapt

Andrè Dahl (H) mener reagerer på dette og mener norsk lov kan ha blitt brutt.

- Hvis det har skjedd, vil det kunne få konsekvenser både for riksadvokat, statsadvokat, ansvarlige i politiet og justisministeren i forhold til Stortinget.

Men Storberget stiller seg undrende til kritikken. - Det som har vært viktig for min del å fastslå, er at man ikke kan inngå avtaler som krenker domstolenes suverenitet, eller avtaler som gjør soningsforholdene lettere, understreker Storberget.

Jan Arild Ellingsen, justispolitisk talsmann for Frp, reagerer på at politiet kan han forhandlet med kriminelle for å få tilbake Munch-maleriene. - Det betyr at man har gitt opp ordinært politiarbeid og spiller på de kriminelles premisser. Da har rettsstaten tapt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger