- Norge ikke attraktivt nok

Norge er ikke godt nok tilrettelagt for faglært arbeidsinnvandring som kommer fra land utenfor EU. Det innrømmer UDI som nå vil endre sin egen saksbehandling.

Indias ambassadør i Norge, Mahesh Kumar Sachdev.

Indias ambassadør i Norge, Mahesh Sachdev.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Indiske IT-arbeidere er attraktive på det norske markedet, men lang visumbehandling, manglende skoletilbud for barna og dårlige pensjonsordninger gjør at mange heller reiser til andre land.

Det forteller Indias ambassadør Mahesh Sachdev til NRK.

Populære arbeidere

Indias ambassadør vet at han representerer en populær arbeidsstokk. Vestlige land konkurrerer om å tiltrekke seg de beste av Indias IT-ingeniører. Det gjør også Norge som har et stort behov for faglærte arbeidere fra utlandet. Likevel har bare nær 300 indere funnet veien til Norge hittil i år.

Men det er ikke bare det tøffe klimaet og få mennesker som gjør Norge mindre attraktivt.

- Flere forhold kan bli bedre tilrettelagt, sier ambassadør Mahesh Sachdev diplomatisk.

Velger andre land

For det er mange skjær i sjøen for en indisk IT-ingeniør med jobb i Norge. Lang behandlingstid for å få visum, dårlig pensjonsordning og manglende skoletilbud for barna gjør at mange kanskje velger å jobbe i andre land.

- Vi har foreslått en ny avtale for sosialordninger, sier Sachdev.

I dag mister indiske arbeidere opptjente pensjonspoeng dersom de jobber mindre enn fem år i Norge. Slik er det ikke i Finland og Danmark.

Vil korte ned ventetiden

- Behovet for faglærte til Norge er etter de tallene vi har fått, økende, sier fungerende direktør i UDI, Morten Hansen.

Hansen innrømmer at det tar unødvendig lang tid å få arbeidsvisum til Norge.

Nå vil UDI korte ned ventetiden ved å gjøre det mulig å søke om visum elektronisk på internett.

- Det tar unødvendig lang tid ettersom vi bruker papirformen, og det går forsendelser mellom de forskjellige distansene. Det er helt opplagt at en elektronisk sakshåndtering vil være overlegent mye bedre enn dagens noe tungvinte papirsaker, sier Hansen.

Fortsatt langt igjen

Hittil i år har rundt 1200 faglærte kommet fra land utenfor EU-området. Det er fortsatt langt igjen til den såkalte kvoten på 5000 fylles opp.

- Hvis man vil ha kvalitet, må man konkurrere med andre arbeidsmarkeder som f. eks. USA, sier Sachdev.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger