Hopp til innhold

- Norge diskriminerer HIV-positive

FN mener norsk rettspraksis diskriminerer HIV-positive. - Norge taler med to tunger, mener menneskeretts-jurist Gro Hillestad Thune.

Gro Hillestad Thune

Advokat og menneskerettighetsrådgiver Gro Hillestad Thune.

Foto: Miriam Wicklund / NRK

FNs organ for bekjempelse av HIV og aids, UNAIDS, ber medlemsland fjerne lover som kriminaliserer HIV-positive.

HIV-positive er den eneste gruppen i Norge som i praksis blir straffet for å smitte andre med sykdom.

- To tunger

Selv om norske toppolitikere deltar i styrearbeid i UNAIDS, er 14 HIV-positive dømt siden 1994 i Norge.

- Norske politikere taler med to tunger, én i utlandet og én her hjemme, mener menneskerettighetsjurist Gro Hillestad Thune.

UNAIDS anbefaler medlemslandene å fjerne lover som gjør HIV-smitte kriminelt. Erfaringen viser at straff ikke forebygger smitte, men fører til økt stigmatisering. Dessuten vil færre teste seg for HIV og aids når det blir straffbart å ha sex når de er positive.

- Undergraver rettigheter

I fjor sa utviklingsminister Erik Solheim til tidsskriftet Positiv at "lover som kriminaliserer HIV-smitte i utviklingsland undergraver menneskerettigheter og motarbeider folkehelsa". Men når det gjelder paragrafen her hjemme, ønsker han ikke å uttale seg.

Gro Hillestad Thune er tidligere medlem i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Hun reagerer på at norske toppolitikere reiser til andre land og snakker om menneskeverd - uten alltid å følge opp sitt ansvar hjemme.

- Jeg syns det er uaksteptabelt og på grensen til arroganse, sier Gro Hillestad Thune.

Videreføres

I desember foreslo Justisdepartementet å videreføre den såkalte HIV-paragrafen, som har en strafferamme på seks års fengsel, med følgende endringer:

Det skal bli lov for samboere og ektefeller å samtykke til seksuell omgang med en partner som er HIV-positiv. Og bruk av kondom skal frita for straff.

Men statssekretær i Justisdepartementet, Astrid Aas-Hansen, vil ikke fjerne paragrafen, slik FN ber om.

- Smitteoverføringsbestemmelsene er gitt for å verne samfunnet som sådan mot smitte av allmennfarlige sykdommer, sier Aas-Hansen.

AKTUELT NÅ