Hopp til innhold

- Nektes behandling som virker

- Tvang er nedverdigende, sier Junn Sandvik (26) som har anoreksi. Hennes ønske er å komme tilbake til et privat behandlingssted, det eneste som har hjulpet.

Junn Sandik

Lille julaften ble Junn Sandvik lagt inn på Aker sykehus med en vekt på 23 kilo.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

- Dødelig syke anorektiske pasienter får ikke den hjelpen de trenger, mener Vigdis Giltun (Frp) i Helse- og omsorgskomiteen.

Det anslås at rundt 50.000 norske kvinner lider av spiseforstyrrelser. Anoreksi er den psykiske lidelsen med høyest dødelighet, likevel er det svært tilfeldig - og avhengig av bosted - hvor god oppfølging pasienter får. Dette provoserer Giltun.

23 kilo

Junn Sandvik har lidd av spisevegring i 12 år. Nå er hun svært avmagret og tvangsplassert på Psykiatrisk akuttavdeling på Aker Sykehus i Oslo.

Avmagrede anoreksi-pasienter i Norge plasseres på lukket psykiatrisk avdeling uten skikkelig oppfølging for å bli kvitt tvangstankene sine.

Og samtidig som det offentlige helsevesenet ofte mislykkes i å kurere dødelig syke anorektikere, kvier flere helseforetak seg for å ta i bruk private tilbud som kan vise til gode resultater.

60 prosent blir kurert

Monika Fagerli, virksomhetssjef ved Capio Anoreksisenter i Fredrikstad, viser frem sine lyse og trivelige lokaler hvor det er plass til totalt 17 pasienter med spiseforstyrrelser. Og koselige omgivelser og atmosfære er grunnleggende i filosofien ved Capio forteller psykiater Grete Hartviksen.

- Det skal være godt og trygt å være her. Vi tenker at medmenneskelighet skal stå høyt. Vi tenker at vennlighet skal stå høyt, sier Hartviksen.

Vi tror at hvis personer skal forandre seg, så trengs det en vennlighet og trygghet rundt, .

Grete Hartviksen, psykiater ved Capio Anoreksisenter i Fredrikstad

Capio mottar ofte svært syke og avmagrede anreksi pasienter. Gjennom terapi får senteret de fleste opp i vekt, ca 60 prosent blir fullstendig kurert.

Junn Sandvik

Junn Sandvik har vært innlagt over 20 ganger.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

Likevel er det sjelden fullt på Capio, for de offentlige helseforetakene kvier seg for å betale for privat behandling for pasienter med spisevegring.

Fengsel

- Det ser ut som en blanding av fengsel og hestegård, sier Sandvik.

26-åringen ser ut av vinduet sitt på den lukkede psykiatriske avdelingen på Aker Sykhus.

Den avmagrede jenta har vært innlagt over 20 ganger på forskjellige sykehus og institusjoner, ofte med dårlig resultat, og flere ganger døden nær. Unntaket var et Capiosenter i Sverige. Der trivdes hun og gikk opp 10 kilo.

Mitt ønske hele tiden har vært å komme tilbake til Capio. Det er de som har gitt meg nøkkelen til å kunne bli frisk.

Junn Sandvik

Tok opp 200.000 i lån

Men Helse Sør-Øst vil ikke betale for ytterligere privat behandling for Junn, verken i Sverige eller i Fredrikstad.

Vigdis Giltun, Stortingsrepresentant for Frp

Vigdis Giltun, Stortingsrepresentant for Frp.

Foto: Stortinget

I høst tok Junns familie derfor opp 200. 000 kroner i lån. Det holdt til seks ukers behandling, etterpå gikk det nedoverbakke, Junn føler hun går i ring.

- Det er nedverdigende, det er tvang og det er det siste du bruker i behandling mot anoreksi, sier Sandvik.

En samlet opposisjon i Helse-og omsorgskomiteen går nå inn for at Capio anoreksisenter i Fredrikstad skal bli en del av fritt sykehusvalg. Vigdis Giltun fra Fremskrittpartiet er forkjemperen for dette.

Jeg synes det er trist at ikke disse får benytte seg av et godt behandlingstilbud som har vist seg å være effektivt, og hvor de ønsker å få behandling.

Vigdis Giltun, i Helse- og omsorgskomiteen for Frp

- Jeg håper jeg får hjelp, slik at jeg kan få en fremtid i hvertfall, sier Sandvik.

AKTUELT NÅ