NRK Meny
Normal

- Jeg må ha vært fargeblind

Senterparti-leder Åslaug Haga angrer seg etter uttalelser om rødt kjøtt. - Jeg var tydeligvis fargeblind på det tidspunktet av døgnet. Jeg sa rødt, men mente hvitt.

 Åslaug Haga
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I lytternes egen partilederutspørring i NRK  tidligere i valgkampen fikk Åslaug Haga spørsmål om hva Senterpartiet gjør med kjøttproduksjon, som er både ressurskrevende og fører til CO2-utslipp.

Politisk redaktør i NRK kommenterer Hagas uttalelser.

Korrigerer seg selv

- Hvis folk vil være miljøvennlige, bør de spise noe annet enn rødt kjøtt, sa Haga da og advarte dermed mot mat som mange av hennes egne velgere produserer.

Det var et par av rådgiverne mine som holdt på å besvime, for de skjønte at jeg hadde sagt det motsatte av det jeg skulle.

Senterparti-leder Åslaug Haga

Bondelagsleder Bjarne Undheim reagerer på Hagas advarsel. – Hun retter skyts mot produksjonen av lam og storfekjøtt, og det blir helt feil, synes jeg.

Nå korrigerer Haga seg selv og peker ut hvitt kjøtt som miljøversting, mens hun forsvarer rødt kjøtt fra ku, okse og sau. - Det er helt opplagt at fra et miljømessig perspektiv, er det lurt at vi spiser mer rødt kjøtt.

- Haga tar feil

Både Naturvernforbundet og nettverket Grønn Hverdag viser til Framtiden i våre henders utregninger og går imot Hagas korrigering og varme anbefalinger av rødt kjøtt.

Oversikt over klimagassutslipp fra ulike matvarer

- Det Haga nå sier, er helt feil og baseres ikke på fakta. Tommelfingerregelen er at det er tre ganger så høye klimautslipp fra rødt kjøtt i forhold til hvitt kjøtt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger