I lytternes egen partilederutspørring i NRK tidligere i valgkampen fikk Åslaug Haga spørsmål om hva Senterpartiet gjør med kjøttproduksjon, som er både ressurskrevende og fører til CO2-utslipp.
Korrigerer seg selv
- Hvis folk vil være miljøvennlige, bør de spise noe annet enn rødt kjøtt, sa Haga da og advarte dermed mot mat som mange av hennes egne velgere produserer.
Bondelagsleder Bjarne Undheim reagerer på Hagas advarsel. – Hun retter skyts mot produksjonen av lam og storfekjøtt, og det blir helt feil, synes jeg.
Nå korrigerer Haga seg selv og peker ut hvitt kjøtt som miljøversting, mens hun forsvarer rødt kjøtt fra ku, okse og sau. - Det er helt opplagt at fra et miljømessig perspektiv, er det lurt at vi spiser mer rødt kjøtt.
- Haga tar feil
Både Naturvernforbundet og nettverket Grønn Hverdag viser til Framtiden i våre henders utregninger og går imot Hagas korrigering og varme anbefalinger av rødt kjøtt.
- Det Haga nå sier, er helt feil og baseres ikke på fakta. Tommelfingerregelen er at det er tre ganger så høye klimautslipp fra rødt kjøtt i forhold til hvitt kjøtt.