NRK Meny
Normal

- Ingen økt boligskatt

Partilederne Åslaug Haga (Sp) og Kristin Halvorsen (SV) avviser enhver spekulasjon om at de vil øke boligbeskatningen.

Åslaug Haga og Kristin Halvorsen informerte pressen om finanspolitikken
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Det er ikke samarbeidsproblemer om regjeringens skattepolitikk. Det måtte de to slå fast mandag.

 De to er helt enige om regjeringens økonomiske mål, men forbeholder seg retten til å ha interne diskusjoner om virkemidlene, sier de.

De møttes for å rydde opp i skattedebatten som nylig ble satt i gang av Sps Per Olaf Lundteigen.

Finansminister Kristin Halvorsen sier at det ikke er aktuelt å skjerpe skatten for folk med egen bolig, slik talsmenn for Senterpartiet har foreslått.

 – Det blir ikke aktuelt for denne regjeringen å beskatte bolig på samme måte som andre typer kapital.

 Det er et faktum at de fleste eier sin egen bolig i dette landet, og utformingen av boligskatten er innrettet etter dette, sier SV-leder og finansminister Halvorsen.

Når det gjelder bekymringene til Lundteigen om følgene av den enorme økningen i privat forbruk, sier hun at alle de tre regjeringspartiene vil kanalisere flest mulig ressurser til fellesskapet.

- Forbruket vil flate ut

Hun tror også det private forbruket til hytte og bolig vil  flate ut, ikke minst fordi vi står overfor forsiktige renteøkninger. Og vi skal også huske mye av økningen i privat forbruk er resultat av en ønsket politikk, sier Halvorsen.

Haga vil avdramatisere det at Halvorsen har deltatt på et sentralstyremøte i Sp, et møte som skulle ha vært holdt i juni, men som ble utsatt. Hun sier det viktig å møtes på tvers av partigrensene og at  ønsker dette vil bli mer vanlig framover.

Skatteøkning som lovet

Regjeringen er i innspurten av arbeidet med neste års statsbudsjett, det første som de tre rødgrønne kan si er deres eget. Det forrige ble i all hovedsak arvet fra Bondevik-regjeringen.

Datoen er 6. oktober, og da vil ikke bare målsettingene bli presentert, men også virkemidlene – hvilke konkrete grep regjeringen vil ta for å sette sin nye politiske kurs ut i livet.

– Alle svar kommer 6. oktober, men vi bekrefter at blir en netto skatteskjerpelse på til sammen 2 milliarder kroner. Dette er helt i tråd med det som står i Soria Moria-erklæringen, sa Halvorsen og Haga  til pressen.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger