Hopp til innhold

- EU-argument utgått på dato

- Et av nei-sidens viktigste argumenter, selvråderetten, er gått ut å dato, sa Erna Solberg på Europabevegelsens landsmøte.

Erna Solberg

Høyres leder Erna Solberg.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Høyreleder Erna Solberg fastholder at for Høyre er det fortsatt viktigere med norsk EU-medlemskap enn at Høyre kommer i regjeringsposisjon.

I dag talte Høyrelederen til Europabevegelsens landsmøte. Der sa Erna Solberg at et av nei-sidens viktigste argumenter mot et norsk EU-medlemskap foran folkeavstemningen i 1994, var at Norge som EU-medlem ville tape selvråderetten.

- Samråderetten viktigere

Erna Solberg sier at både klimakrisen og finanskrisen har vist at når viktige globale saker kommer opp, nytter det ikke å klynge seg til en nasjonal selvråderett. I slike situasjoner trenger vi selvråderetten i langt mindre grad. Da er samråderetten viktigere for å finne fram til løsninger som tjener alle.

Erna Solberg understreket at når hun er for et norsk EU-medlemskap skyldes det ikke at det er problematisk å stå utenfor. Hun vil ha EU-medlemskap fordi det er langt gunstigere for langt flere mennesker med medlemskap i en organisasjon som fungerer.

- EU er blitt langt viktigere

Solberg sier at mange er opptatt av problemer i EU. Hun mener vi heller bør være opptatt av at EU virkelig fungerer. EU har blitt noe langt mer og langt viktigere enn noen kunne forutse for femti år siden. Høyrelederen synes det er leit at Norge ikke kan være med i valget på EU-parlamentet som nå foregår.

Erna Solberg kan ikke si hvordan en eventuell regjering av Frp og Høyre vil stille seg til spørsmålet om EU-medlemskap, men understreker at Høyres holdning i alle fall er klar.

Folkeavstemming

Hun respekterer også at KrF og Venstre i en eventuell regjering med Høyre kan ha vansker med spørsmålet om EU-medlemskap. Hun understreker imidlertid at det er viktig uansett regjeringskonstellasjon at man ikke låser seg fullstendig for en lengre periode, men er åpne for de muligheter utviklingen kan gi.

Erna Solberg sier at Høyre om nødvendig gjerne kan være med på at det holdes en folkeavstemning før en eventuell medlemskapssøknad sendes og en når en avtale måtte foreligge. Høyre gjør ”hva som helst” dersom det bringer Norge nærmere målet, et EU-medlemskap.

AKTUELT NÅ