Navarsete: – Stadige angrep fra ulikt hold svekket meg som leder

LILLESTRØM (NRK): Hele partiet må bakke opp en ny ledelse. Nå må vi heve blikket og se at vi er med på noe større enn enkeltpersoner. Slik begynte Liv Signe Navarsete sin siste tale som partileder i Sp.

Liv Signe forklarer hvorfor hun stilte plassen som parlamentarisk leder til disposisjon.

EXIT: Etter en lang og tro tjeneste er Liv Signe Navarsetes tid i Sp-ledelsen nå over. Men hun fortsetter som stortingsrepresentant.

– Dette er kansje en litt annen tale enn vanlig. Det blir ikke så mye fra stortingsgruppa. Det blir mer om hvordan jeg ser på ståa i dag og fremover.

Slik åpnet Navarsete sin siste landsmøtetale som leder for Sp før hun fortsatte:

– Det har vært krevende tider for partiet i det siste. Nå er det tid for å bygge opp. Fra nå må politikken stå i fokus. Men noen få kan rive ned det andre bruker tid på å bygge opp.

Hun sa også at hun i løpet av dagen sender brev til Sps stortingsgruppe med beskjed om at hun trekker seg også som parlamentarisk leder.

Følg direkte i tekst og levende bilder: Senterpartiets landsmøte i Lillestrøm

– Derfor trakk jeg meg

Så snakket hun om hvorfor hun følte at hun måtte trekke seg som leder for Sp.

– Det var ikke én enkelt hendelse som gjorde at jeg varslet min avgang. Det var summen av alt. Å skulle klamre meg fast til makten er ikke min stil. Jeg gjorde det av kjærlighet til partiet. Stadige angrep fra ulikt hold svekket meg som leder, sa Navarsete.

Så utdypet hun.

– Den siste tiden føltes det som en motbakke som aldri tok slutt.

I 13 år har Liv Signe Navarsete vært en del av Sp-ledelsen. Først som andre nestleder fra 2001 til 2008, og deretter som partileder i seks år.

– Jeg forstår at det finnes folk både i og utenfor Sp som synes jeg har vært for ærlig og for tydelig. Jeg har kanskje ikke vært flink nok i det politiske spillet. Men jeg vil heller være en ekte sogning som kaller en spade for en spade enn en som er en del av det politiske etablisementet med høye stetteglass som alltid sier de riktige tingene, sa Navarsete før hun fortsatte:

– Også har jeg temperament. Jeg er ikke feilfri og jeg har et forbedringspotensiale.

Nå er det over.

I dag gir hun stafettpinnen videre til Trygve Slagsvold Vedum. Men før det ekstraordinære landsmøtet stemmer ham inn, holdt Navarsete sin siste tale som leder av Senterpartiet.

– Det er rart. Jeg er fylt av mange følelser. Vemod? Ja. Men først og fremst takknemlighet, sa den avtroppende partilederen.

Nevnte ikke nestlederkandidatene

Liv Signe Navarsete avsluttet sin tale med å rose påtroppende leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Du kommer til å bli en glimrende leder, og jeg gleder meg til å jobbe sammen med deg på Stortinget.

Men verken Ola Borten Moe eller Anne Beathe Tvinnereim ble nevnt med et ord.
Navarsete hoppet elegant over nestlederstriden.

I ettermiddag skal spørsmålet om hvem som blir første nestleder avgjøres med kampvotering.

Siden februar har hun vært sykmeldt på grunn av virus på balansenerven. Det var lenge usikkert om hun ville bli frisk nok til å holde talen, men i helgen ble det klart at Navarsete var i form til å stille opp.

Etter et historisk dårlig stortingsvalg, en kritisk valgkampevaluering, intern maktkamp og gjentatte krav om at hun måtte gå, varslet hun sin avgang 11. januar i år.

Navarsete og Borten Moe, alvor 2013
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det har vært for mye uro, og jeg tror det kan være greit med nye koster nå, sa Navarsete til NRK da hun kunngjorde at hun ville gå av.

Borten Moe splitter partiet

Men uroen fortsatte. Bråket skyldes uenighet over hvilke koster som skulle over etter Navarsete.

Kort fortalt er Senterpartiet nå inndelt i to leire: For eller mot Ola Borten Moe.

Mens trønderen selv ønsker gjenvalg som første nestleder, hevder kritikerne at også han bør ta sin hatt og gå. Hovedanklagen er at han er en illojal solospiller som bevisst motarbeidet Navarsete gjennom flere år. Navarsetes støttespillere mener den tidligere partilederen blir sittende igjen med hele skylden alene dersom Borten Moe får fortsette i ledelsen.

Ola Borten Moe-leiren avviser kritikken. De mener Senterpartiet ikke har råd til å miste en så dyktig og erfaren politiker som Borten Moe. Ifølge dem har Navarsete seg selv å takke for at konfliktnivået i partiet har vært høyt.

Kampvotering

I mars kom valgkomiteen i partiet med en delt innstilling. Flertallet ville vrake Borten Moe, og innstilte Anne Beathe Tvinnereim som første nestleder og Janne Sjelmo Nordås som andre. Mindretallet ønsket gjenvalg for Borten Moe, og foreslo Tvinnereim som andre nestleder.

I ettermiddag skal de om lag 300 landsmøtedelegatene avgjøre nestlederkampen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger