Hopp til innhold

– Hun har blitt en hakkekylling

To utskjellinger, slakt i intern evalueringsrapport og spørsmål knyttet til habilitet. I løpet av perioden som Sp-leder har Liv Signe Navarsete stadig blitt bedt «om å gå».

Liv Signe Navarsete

OMSTRIDT: Liv Signe Navarsete har aldri fått være i fred som partileder. Skandalene, og krav om å trekke seg, har stått i kø.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Lørdag kunngjorde Sp-leder Liv Signe Navarsete at hun er innstilt på å gi stafettpinnen videre.

I dag vedtar partiet at det skal holdes et ekstraordinært landsmøte der en ny ledelse skal velges.

Men allerede før Navarsete varslet at hun er villig til å trekke seg, gikk flere ordførere offentlig ut og krevde at hun måtte gå i løpet av året.

Det var langt fra første gang noen krevde at den omstridte partilederen måtte trekke seg.

Et søk i Atekst gir 89 treff på artikler som inneholder «Navarsete må gå». Enda flere artikler og kommentarer finnes på nett om at partilederen må/skal/kan, eller bør vurdere, å trekke seg.

Ifølge partilederen selv har hun blitt rammet av lekkasjer og skittent spill siden hun ble partileder for Senterpartiet 12. september 2008.

– Jeg har aldri fått være leder med ro rundt meg, sa Navarsete til NRK like før jul.

Skandalene

I forbindelse med de største «krisene» i partiet, ble det spekulert i om Navarsete kom til å trekke seg eller bli presset ut:

  • PARTISTØTTESAKEN I 2009/2010: Kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft ga før valgkampen i 2009 store beløp i pengestøtte til et fornybarprosjekt i regi av Senterpartiet. I ettertid kom det fram at mesteparten av pengestøtten ble brukt til å dekke andre utgifter i partiet. Bare en liten del av pengene ble brukt til å finansiere prosjektet. Ifølge Navarsete tok skandalen og avsløringen minst ett år av hennes tid som leder. – Også senere har vi hatt lekkasjer av ulik art som har skapt mye uro, og som tydeligvis har vært ment til å skade partilederen, sa Navarsete til NRK i fjor. Flere spådde at saken kom til å ende med et lederskifte i Senterpartiet.
  • Navarsetes armbånd

    GULLARMBÅND TIL 26.000: Da Liv Signe Navarsete døpte en ferje for Røkke-systemet i 2006, fikk hun et armbånd til 26.000 kroner. Navarsete brukte armbåndet i sin egen bryllupsfest.

    Foto: Odd Helge Brugrand / Scanpix
    ARMBÅND-SAKEN I 2010:
    I 2006 fikk daværende samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) et gullarmbånd til en verdi av over 26.000 kroner fra Røkke-eide Aker Yards i forbindelse med at hun døpte fergen MS Bergensfjord. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ba i februar 2010 regjeringsmedlemmene om å registrere alle sine økonomiske interesser og gaver, men Navarsete, som da var kommunal og regionalminister, oppga først denne gaven i september 2010, etter at oppmerksomhet rundt andre statsrådsgaver hadde aktualisert problemstillingen. Økokrim besluttet å ikke åpne etterforskning i saken, etter at Rød Ungdom anmeldte Navarsete for korrupsjon. Saken ga Navarsete ripe i lakken, og fire av ti mente at hun burde trekke seg som leder.
  • SKJELTE UT VELGER I 2011: Under et valgkampmøte på Nordfjordeid i Sogn og Fjordane mistet Navarsete besinnelsen da hun ble kritisert av en velger for Sps behandling av sykehusstriden i regjeringen. Sp tapte i forsøket om å frede fødeavdelingen i Nordfjord, Odda og Navarsetes hjembygd Lærdal. Navarsete ble svært opprørt av kritikken, noe hun beklaget i etterkant. Etter utskjellingen sa lokalsykehus-aktivisten Janne Endal Andersson at hun ikke angret på konfrontasjonen med Navarsete, men var ikke forberedt på reaksjonen. Andersson oppfordret Liv Signe til å trekke seg på bakgrunn av tapt kamp i sykehussaken, hvis ikke ville hun miste troverdigheten.
  • Sandra Borch

    LAGT DET BAK SEG: – Vi har lagt den saken død. Jeg tror ikke det er lurt av meg å kommentere dette nå, er det eneste tidligere leder i Senterungdommen Sandra Borch vil si.

    Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix
    SKJELTE UT UNGDOMSLEDER I 2012:
    Liv Signes temperament og lederstil dominerte nyhetsbildet etter at hun angivelig skal ha skjelt ut daværende leder av Senterungdommen Sandra Borch på et Sp-seminar. Utblåsningen mot Borch fikk flere av Ola Borten Moes støttespillere til å uttale at de ønsket lederskifte. Konflikten verserte i media i flere dager, og først på tredje forsøk godtok Sandra Borch unnskyldningen fra Navarsete. Navarsete red også av denne stormen.
  • SLAKT I INTERNRAPPORT OG JULEBORDTALE I 2013: En intern rapport som evalueringsutvalget i Sp stod bak, viste at flere av de spurte mente partiet manglet ledelse gjennom valgkampen. Navarsete ble kritisert for dårlige opptredener i mediene. Rapporten viste at under tre prosent av de spurte mener ledelsens mediehåndtering var svært bra. Navarsete sa hun ville røyke ut den som lekket evalueringsrapporten, men dagen etter mente hun uttalelsen kom som et resultat av en lang dag og sen natt på julebord. Sp-lederen bekreftet at det ble diskutert på oppvaskmøtet om partiet var best tjent med at hun trekker seg.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Liv Signe Navarsete eksploderte då ho møtte sjukehusforkjempar Janne Endal Andersson under eit Senterpartimøte på Nordfjordeid.

SE KLIPPET: Liv Signe Navarsete blir sint på en lokalsykehusaktivist på Nordfjordeid.

– Hakkekylling

Magnus Stangeland

SP-VETERAN STØTTER NAVARSETE: Magnus Stangeland mener Liv Signe Navarsete har stått stødig som et fjell under mange tak.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Sp-veteranen Magnus Stangeland synes det er trist å se at Liv Signe Navarsete har blitt en «hakkekylling».

– Jeg var også ofte i media, og avisene elsker uttalelsene som de kan tolke i en retning. Finner de en hakkekylling, går de samlet mot den. Liv Signe Navarsete er blant dem, sier Stangeland til NRK.no.

– Hvorfor tror du hun opp til flere ganger har blitt bedt om å gå, både av egne partifeller og andre?

– Det er vanskelig å si. Jeg synes hun har stått oppreist under mange tak. Mange av mine kollegaer som har vært frustrert over dårlige resultater har gått ut til pressen med kritikk av egen leder. Det smaker feil for meg. De må heller gå inn i seg selv, brette opp ermene og gjøre en jobb. Heksejakt funker ikke, sier Stangeland.

– Noen ønsker å skade henne

– Bør en partileder vise så mye temperament?

– Det er ikke enkelt når man står midt oppi det. Ikke alle klarer å kamuflere sine følelser, og det synes jeg er rent menneskelig. Men mange politikere blir sinte, et annet eksempel på det er jo Carl I. Hagen. Det er klart at det har skjedd noen uheldige ting, men hun har beklaget seg og stått oppreist, sier Stangeland.

– Det er tydelig at noen innad i partiet ønsker å skade Liv Signe, fortsetter Stangeland.

Fra 1985 til 1997 satt Stangeland på Stortinget. Han sier han har hatt et godt samarbeid med Navarsete i mange år.

– Hun har vært på topp i så mange år, og det kan ikke være enkelt. Heldigvis vet vi at mange politikere har gått samme skole som Liv Signe, og de har reist seg etterpå.

– Viktig at hun signaliserer at hun vil trekke seg

En av to fylkesordførere i Senterpartiet, Dag Rønning, har vært åpent kritisk til Liv Signe Navarsete som leder. Han synes det var hensiktsmessig at Navarsete på Senterkonferansen i Kongsberg uttrykte at hun er villig til å trekke seg i april.

– Det hun gjorde var nødvendig og bidrar til å skape ro i partiet. Uroen hadde ikke gått over av seg selv, sier Dag Rønning, fylkesordfører i Hedmark, til NRK.no.

Rønning mener at ledelsen særlig begynte å falle fra hverandre i perioden etter valget.

– Da synes jeg Liv Signe og sentralledelsen var fraværende. Det er vanskelig å se at de har lagt seg i selen for å ta partiet videre og de virker passive. Det var uheldig at evalueringsrapporten ikke ble håndtert slik som den burde. Fokuset lå på hvem som hadde lekket hva. Det er feil fokus, mener han.

– Trygve stiller sterkt

Dag Rønning

Dag Rønning, fylkesordfører i Sp.

Foto: Senterpartiet

– Liv Signe har flere ganger blitt bedt om å gå, hvorfor tror du det?

– Hun har vært uheldig med flere uttalelser. Folk har festet seg et bilde av at hun har et temperament. Det er litt ufortjent. Jeg kjenner henne som blid og positiv.

Han mener at Liv Signe fikk ufortjent mye negativ omtale i forbindelse med tunnel-saken.

– Hadde det vært en annen politiker, tviler jeg på at saken hadde fått samme fokus. Det skulle bare mangle at en politiker setter søkelys på så store saker. Det er derfor vi er her, ikke for å pleie våre egne egoer, sier Rønning.

Rønning håper at Sp så snart som mulig kan begynne å tenke på politikk igjen.

– Mye har gått på lederdebatten. Framover håper jeg vi får en leder og en nestleder som utfyller hverandre og som samler partiet, sier han.

– Flere peker på Trygve Slagsvold Vedum. Jeg mener han stiller sterkt, sier Rønning.

– Det skjer ting i alle partier. Sp har egentlig vært skånet for andre typer hendelser som har rammet andre partier, som seksuell trakassering.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Navarsete vil beklage overfor Borch

SE KLIPPET: Navarsete vil beklage seg overfor Sandra Borch, leder i Senterungdommen.

– Ikke maktet å skape ro rundt lederrollen

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier Navarsetes tilhengere mener de har vært utsatt for illojalitet fra kretsen rundt Borten Moe.

– Hva sier det om partikulturen i Sp når Navarsete hele tiden har sittet utrygt?

– At det har vært usikkerhet om Navarsetes posisjon, er uttrykk for at Borten Moe og Navarsete seg i mellom ikke har maktet å skape ro rundt lederrollen. Beskyldningene går begge veier. Borten Moes tilhengere mener Navarsete i alt for stor grad har politisert konflikten, og vært redd for at Borten Moes mål har vært å kaste henne og dreie partiets kurs mot Høyre og lest alle utspill inn i en slik kontekst.

– Navarsetes tilhengere mener hun hele tiden har vært utsatt for undergravende virksomhet fra kretsen rundt Borten Moe med lekkasjer og illojalitet, sier Takvam.

Magnus Takvam

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Foto: NRK

Takvam sier at Senterpartiet ikke er enestående når det kommer til kriser og at de ofte er knyttet til enkeltpersoners opptreden.

– SV har nylig opplevd en intern krise da Lysbakken måtte gå som statsråd, for eksempel. Karakteren av partikrisene er forskjellige og gjør det vanskelig å sammenligne. Ap opplevde vanskelige saker med Rune Øygard og Roger Ingebrigtsen, men de var ikke av politisk karakter. KRF måtte skifte partileder etter Mehaugsaken i 2003, som gjorde at Valgerd Svarstad Haugland måtte gå.

– Veldig ofte er krisene knyttet til enkeltpersoners opptreden ,etikk og moral og det rammer de fleste partier fra tid til annen, sier Takvam.

Hvilke Sp-kriser har det vært mest fokus på?

– Sakene som er nærmest i tid som kommer øverst, knyttet til Navarsetes utbrudd i lokalsykehussaken i Nordfjordeid, og den aller siste reaksjonen på evalueringsutvalgets rapport, der Navarsete varslet jakt på dem som lekket informasjon til mediene, og måtte trekke det tilbake dagen etterpå. Uten denne siste episoden kunne muligens partiet ha fortsatt med ledervalg på det ordinære landsmøtet i 2015 og ikke fått den krisen partiet nå må takle, sier Takvam.

Hvorfor tror du Navarsete har blitt bedt om å gå så mange ganger?

– Fordi hun har vært omstridt men det er heller ikke slik at hun eksplisitt og åpent har vært bedt om å gå så mange ganger, det er mer et inntrykk som har festet seg.

NRK har ikke lyktes med å få Liv Signe Navarsete i tale etter gjentatte forsøk i forbindelse med denne saken.

AKTUELT NÅ