NRK Meny
Normal

- Alle politimestrene fikk lekser

Etter et tre timer langt hastemøte med Norges polititopper legger en hardt presset politidirektør frem resultatet. - Tror det er et utslag av et ønske om å vise handlekraft, sier partileder Siv Jensen i Frp.

Politimestrene på møte på Gardermoen

Politimestrene tar seg en prat i pausen under krisemøtet på Gardermoen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

En hardt presset politidirektør hadde innkalt alle landets politimestre og andre polititopper til et hastemøte om den massive kritikken politiet har fått i 22. julikommisjonens rapport.

- Alle politimestrene har fått i hjemmelekse å ta med rapporten og gjennomgå rapporten lokalt. Vi er helt avengige av å forankre denne hos de ansatte ute i distriktene for å starte arbeidet på hvordan vi sammen skal løse den situasjonen vi står i, sa Mæland etter møtet.

Han sa omstillingen av politiet krever sammarbeid om både gjennomføring og oppfølging.

Rapporten kommer blant annet med forslag til hva politiet må gjøre for å bedre situasjonen. Blant annet:

  • at Politidirektoratet etablerer et tydelig målstyringssystem som dekker helhetens i etatens oppgaver.
  • at Politidirektoratet sørger for sammenheng mellom mål, prioriteringer, ressurs- og bemanningsplanlegging, ressursbruk og rapportering.
  • at den opperative virksomheten må forsterkes og at det kommer tydelige krav til responstid.
  • at Politidirektoratet tar sterkere ansvar for samordning, effektivisering og mer enhetlige løsninger for Politi-Norge.
  • at operasjonssentralene ute i distriktene må være rustet og bemannet til å fylle rollen sin.
  • at det blir etablert enhetlige løsninger for rask varsling mellom distrikter og mobiliering av egne mannskaper.
  • at kompetansen til å løse skarpe oppdrag økes i politistyrken.
  • at det etableres en sentral politioperativ sentral som er en skalerbar del av operasjonssentralen i Oslo, og som muligjør koordinert samhandling av hendelser som finner sted over flere distrikter.
  • at det etableres en robust politihelikoptertjeneste i Oslo politidistrikt.
  • at planene om et senter for politiets nasjonale beredskapsressurser bør gjennomføres.

Dette skal han gjøre

Mæland og polititoppene brukte blant annet møtet til å sette opp noen konkrete punkter for hvor veien går videre.

- Noe av det tydeligste som sies i rapporten er behovet for å jobbe med ledelse, holdninger og kultur, og jeg er glad vi allerede har en plattform ute. Den gir ikke alle svar, men den er et utgangspunkt for jobben videre. Denne plattformen er et veldig godt svar på dette, og som alle står samlet bak, sa Mæland.

Det andre punktet han nevnte var organisering.

- Vi har spilt inn ønsket om å redusere politidistriktene. Dette vil bli behandlet i stortingsmeldingen som blir lagt frem i høst. Det er et eksempel på områder der jeg som etatsleder gir råd til statsråden, men hvor sentrale myndigheter må gi rammebetingelsene for at det kan gjøres, sier Mæland.

Politidirektøren snakket om kravet om at Politidirektoratet tok større lederansvar innen etaten. Han snakket også om IKT innen politiet.

- Her er det godt kjent at vi har hatt problemer, og her er det i det siste gjort godt arbeid.

De to siste punktene var prioritering av beredskapsområdet og forebygging i et beredskapsperspektiv.

- Vi har begynt å se på hvordan vi kan vektlegge beredskap slik at det ikke kommer i skyggen av andre oppgaver, sier Mæland.

Han sa også at alle politidistrikter skal ha beredskapsplaner på plass innen kort tid.

NRK har tidligere fortalt hvordan bare halvparten av landets politidistrikter har oppdatert sine planer hvis terrorangrep skulle ramme Norge igjen.

Allerede i januar 2011 fikk politimesterne påpakning fra Politidirektoratet fordi de ikke hadde oppdaterte planer for hvordan de kan sikre steder og bygninger som er spesielt utsatte for terroraksjoner.

Ett år etter 22. juli mangler fortsatt oppdaterte planer i over halvparten av politidistriktene.
- Utslag av ønske om å vise handlekraft

Frp-leder Siv Jensen
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Frp-leder Siv Jensen mener hastemøtet til Mæland var på høy tid.

- Det burde vært gjort mye før. Igjen så tror jeg det er et utslag av å ønske å vise handlekraft. Det er det som kommer ut i den andre enden som betyr noe, og det hjelper ikke hvis alt skal fortsette som før. Her må man vise vilje til endring, man må vise vilje til å omorganisere og man må vise vilje til å bruke ressursene på en annen måte.

- Er Mæland rett mann til å gjøre den jobben?

- Jeg mener det er all mulig grunn til å se nøye på disse tingene, for litt av problemet med Stoltenbergs filosofi om at man tar mest ansvar ved å bli sittende, det er jo tilliten til det. Hvordan skal man ha gjennomgående tillit til at ledere som skal bære mye av ansvaret for at det gikk galt, hvordan skal man da tro på at har kraften og kompetansen til å forbedre noe de ennå ikke har klart å rydde opp i, spør Jensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger