NRK Meny
Normal

Vinteren gjør «comeback» i Nord-Norge

Det blir «skitvær» i Nord-Norge Kristi himmelfartsdag, melder meteorologene, som har sendt ut OBS-varsel på grunn av vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene. Men været blir bedre frem mot 17. mai.

Dårlig vær i Nord-Norge

«På torsdag gjør vinteren et comeback i #NordNorge», skriver Meteorologene under dette bildet på Twitter.

Foto: MET

Unni Thomsen

Statsmeteorolog Unni Thomsen.

Foto: Meterologisk institutt

Skal du over fjelloverganger i løpet av morgendagen, bør du passe på. Meteorologisk institutt har nemlig sett ut OBS-varsel på grunn av vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene.

Varslet gjelder for både Nordland, Troms og Finnmark. Vakthavende meteorolog Unni Thomsen ved Vervarslinga for Nord-Norge forteller at årsaken er at det ventes nedbør i form av snø.

– For Nord-Norge sin del ser det ut til å bli ganske vinterlig i morgen. Vinden dreier over på nord, med liten og stiv kuling på utsatte steder i Nordland. Det blir et ordentlig ruskevær, med regnbyger og periodevis sludd, sier hun.

Snøgrensen vil ligge på mellom 200 og 500 meter, ifølge meteorologen.

– Det kan hende det legger seg snø på fjellovergangene. Man bør derfor tenke seg om og sjekke forholdene før man legger i vei på sommerdekk.

Kaldt

Trøsten er at det ikke ser ut til å være snakk om store nedbørsmengder. Kartet som meteorologene har lagt ut på Twitter viser at det er snakk om opptil 15 mm nedbør, litt avhengig av hvor i landsdelen en befinner seg.

– Nedbøren kommer i byger. Verst blir det fra Bodø og nordover, sier Thomsen.

– Enn temperaturene?

– Dagtemperaturen torsdag og fredag ser ut til å ligge på mellom tre og fem grader, så det blir ganske kaldt.

Bedre mot helga

Fredag ser det imidlertid mye lysere ut. Et høytrykk vest for Nordland kommer inn over land i løpet av fredagen, og legger seg over Finnmark etter hvert, noe som gir fralandsvind i Nordland.

– Temperaturene stiger sakte, men sikkert. Lørdag og søndag ser ut til å bli bra. Det er en viss sjanse for nedbør på Helgeland 17. mai, men ellers ser det lovende ut, sier Thomsen.

Hun spår temperaturer på 10–12 grader i Nordland i helgen.

– Det ser ut til å bli vårlig og fint, avslutter hun.

Laster Twitter-innhold

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.