Hopp til innhold

Her må alle børste av seg før de går av banen

Kunstgressbaner kan være årsaken til at 1500 tonn mikroplast årlig havner i naturen. Et idrettslag på Helgeland er blant de første i landet som setter i gang tiltak for å bremse miljøproblemet.

Bossmo og Ytteren IL setter i gang tiltak for å hindre spredning av gummi

Spillere på Bossmo & Ytteren IL med Serine Kristiansen og Viktor Edvardsen i front. Serine sier til NRK at hun synes det er fint at de som spiller fotball kan hjelpe miljøet.

Foto: Allan Berg / Bossmo og Ytteren IL

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Hvis du har spilt fotball på kunstgress vet du at det alltid følger med noe hjem fra banen: Små, sorte kuler dukker opp i bilen, på badegulvet og i klærne som kastes i vaskemaskinen.

Nylig ble det kjent at gummikulene som vandrer fra kunstgressbaner kan stå for så mye som 1500 tonn mikroplast per år. Det plasserer kunstgressbaner på en god andreplass over kilder til mikroplast på land, nest etter slitasje fra bildekk.

– Det er et miljøproblem, og vi som fotballklubb har et ansvar for å redusere mengden som forsvinner fra banen vår, sier Allan Berg som leder fotballgruppa til Bossmo & Ytteren IL.

– Forsvarlig lagring

Kunstgressbanen ved Frogn Videregående skole

Slik ser gummigranulat ut.

Foto: Thomas Hartnik / Miljødirektoratet

Fra én enkelt kunstgressbane forsvinner det årlig mellom tre og fem tonn gummi. Når kulene, som er laget av brukte bildekk, kommer ut i miljøet kan de bære med seg miljøgifter som absorberes av levende organismer.

For å hindre at såkalt gummigranulat sprer seg fra hjemmebanen deres setter idrettslaget nå i gang flere tiltak.

– Vi har kjøpt børster slik at spillerne får av seg mest mulig før de forlater banen. I tillegg skal vi informere spillere og foresatte om konsekvensene ved å vaske ut mikroplast i vannmiljøet, forteller Berg.

Det som vil gi størst effekt er at de skal finne en bedre løsning enn sekker for lagring av granulatet.

– Vi skal designe noe som hindrer at det spres.

Mye gummi forsvinner i forbindelse med snørydding og avrenning.

– Vi skal også bli bedre til å koste og holde gummien på området, sier Berg.

Kunstgressbane som er ryddet etter vinteren

Kunstgressbane som er ryddet etter vinteren. Den svarte haugen er egentlig en snøfonn, men viser noen av gummien som stammer fra banen.

Foto: Thomas Hartnik / Miljødirektoratet

Roses for initiativet

Peter Sundt

– Veldig mye tyder på at utslipp av mikroplast er svært alvorlig for livet i havet. Kulene kan reagere med andre miljøgifter og havne i fisken som vi spiser, sier Peter Sundt i Mapex Consult.

Foto: Erling Okkenhaug

– Dette er det første fotballaget vi har hørt om som tar tak i dette på eget initiativ. Det skal de ha all mulig ros for, sier Peter Sundt i Mepex Consult AS.

Konsulentselskapet har jobbet mye med å kartlegge hvordan mikroplast påvirker miljøet. På oppdrag fra Miljødirektoratet har de blant annet utarbeidet en rapport som kartlegger mulighetene for å redusere utslipp.

Det var Mepex som meldte at kunstgressbaner kan være skyld i at hele 1500 tonn mikroplast forsvinner ut i naturen hvert år. Av utslippskildene er kunstgressbaner blant dem det er enklest å gjøre noe med, forteller Sundt.

– Bedre lagring av gummigranulat er blant tiltakene vi har foreslått. Det er også flott at spillerne børster av seg slik at granulatet ikke kommer i vaskemaskinen og, i verste fall, ender i havet. ​

Håper å inspirere andre

Lederen i fotballgruppa til Bossmo & Ytteren håper flere fotballag vil følge deres eksempel.

– Dette er jo også holdningsskapende arbeid overfor barn og ungdom i fotballmiljøene, som kan føre til at det tas mer hensyn i fremtiden, sier Berg.