NRK Meny
Normal

Vil ha Super-Bodø: – Nærmer seg stormannsgalakap

Bodø-ordfører Ole Hjartøy ønsker å lage et super-Bodø sammen med 11 andre nabokommuner. På den måten blir Bodø større enn Tromsø og kan ta over hegemoniet som den største kommunen i Nord-Norge. Men hos nabokommunen er stemningen lunken.

Flytur med statsministeren

FLYR HØYT: Høyre-ordfører Ole Hjartøy i Bodø ønsker seg et stor-Bodø. Problemet er bare det at et overveldende flertall av listetoppene i Salten regionen synes dette høres ut som en dårlig ide.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Valglogo

– Det å være størst har mye å si for å være synlig og få nye etableringer til Bodø. Hvis vi får til Stor-Salten blir Bodø Norges største kommune og største by i Nord-Norge, har Hjartøy tidligere forklart til Dagens Næringsliv.

Problemet for Høyre-ordføreren i Bodø er bare det at et overveldende flertall av listetoppene i Salten regionen synes dette høres ut som en dårlig ide.

NRK har spurt listetopper i 11 kommuner og der sier 63 prosent at de er negative til ideen om en storkommune i Salten, med Bodø som kommunesentrum. Kun 11 prosent sier at de er positive.

– Stormannsgalskap

Petter Jørgen Pedersen, ordfører Gildeskål

– Jeg har ikke klart å finne ett eneste godt argument som tilsier at det blir bedre å bo og leve i Gildeskål dersom vil blir slått sammen med andre kommuner, sier ordfører Petter Pedersen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Gildeskål-ordfører Petter Pedersen (Ap) er blant de negative, han mener Hjartøys plan nærmer seg stormannsgalskap.

– Det er ikke noe galt med kommunereformen og vi har et nært og godt forhold til Bodø. Men Hjartøys drøm om å slå sammen 11–12 kommuner for å bli større enn Tromsø er borti natta. Han burde heller være konkret på hvordan vi skal bygge gode samfunn og hvordan oppgavene skal fordeles, sier Pedersen til NRK.

Han er ordfører i en kommune med 2000 innbyggere, som i dag grenser til Bodø i nord. Og slik vil han ha det også i framtiden, for han ser ingen grunner til å bli del av en storkommune i Salten.

I nord grenser Bodø til Sørfold. Der sitter Lars Kristian Evjenth – også han Ap-ordfører.

Lars Kristian Evjenth, ordfører Sørfold

Sørfold-ordfører Lars Evjenth (Ap) er bekymret for å miste arbeidsplasser.

Foto: Sørfold kommune

– Jeg sliter med å se plussidene. I teorien går det nok an å finne fordeler, men det er på begrensede områder som det fint vil gå an å løse med mer interkommunalt samarbeid.

Han er særlig bekymret for at kommunen han leder, skal miste arbeidsplasser.

– Jeg tror en kommunesammenslåing vil bli en gigantisk sentralisering av arbeidsplasser, hvor fagfolk flyttes fra utkantene og inn til sentrum. Det er hovedgrunnen til at jeg er veldig skeptisk.

Hjartøy: – En vinn-vinn-situasjon

Bodø-ordfører Ole Hjartøy mener nabokommunene er tjent med en sammenslåing, og tror ikke nabokommunene kommer til å miste arbeidsplasser til Bodø ved en eventuell sammenslåing.

– Det kan by på mange utfordringer å bli større, men vi jobber hardt for å få en bærekraftig økonomi i Bodø slik at vi kan bistå der vi kan. Når det gjelder arbeidsplasser gjelder det å finne riktig fordeling. Jeg skjønner at Sørfold er bekymret for sine offentlige arbeidsplasser. Det må vi finne ut av. Jeg ser ikke for meg at i en eventuelt ny storkommune at alt skal sentraliseres til Bodø, sier Hjartøy.