Hopp til innhold

Vil ha asylboom i nord

Men kommunene sliter med å overbevise innbyggerne om at asylmottak er fornuftig.

Illustrasjonsbilde: asylsøkere

TRENGER FLERE PLASSER: Alle som søker asyl får tilbud om å bo i mottakt. Hittil i år er det opprettet 820 plasser i asylmottak.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

- Mottakssystemet er under press fordi det det har vært en økning i antallet asylanter det siste året. Derfor er det viktig at vi så raskt som mulig kan opprette nye plasser i kommunene. Alle må ha et ordentlig sted å bo mens de venter, sier direktør Ida Børresen i UDI.

I Region Nord (Nordland, Troms og Finnmark) er det behov for ytterligere ca. 400 plasser, skriver UDI i en pressemelding.

- Ikke kom hit

To av kommunene som er i ferd med å åpne nye asylmottak sliter med å overbevise innbyggerne om at dette er fornuftig. På Nesna er det satt i gang en underskriftsaksjon mot det planlagte mottaket og i Lødingen frykter det lokale næringslivet mer nasking.

Les også: - Legger ned når mottaket kommer

- Jeg mener ordføreren har gått for fort frem i Lødingen, kommunen er ikke klar for å få 130 mottaksplasser her, sier Dagfinn Olsen som sitter i kommunestyret for FrP.

Han mener kommunens ledelse burde sagt nei til det private mottaket som UDI vil legge til kommunen.

Ordfører i Lødingen, Vibeke Tveit

POSITIV: Ap-ordfører Vibeke Tveit i Lødingen sier fire av fem formannsskapsmedlemmer er positive til det nye asylmottaket. - Det vil gi mange arbeidsplasser i kommunen, sier hun.

Foto: Sander Andersen / NRK

- Legger ned butikken

- Verken legekontoret, lensmannskontoret eller helsesøster er bemannet for å kunne ta imot et mottak til den lille bygda vår, sier Olsen til NRK.

Narvesen-bestyrer Sigfred Olsen sier til Harstad Tidende at han allerede har varslet Narvesen-ledelsen at han vil avvikle driften når mottaket kommer.

Flere hundre underskrifter

I Nesna kommune er det planlagt et asylmottak med 150 plasser. Hos Nils Johansen, som driver bensinstasjonen, har det siden tirsdag ligget en underskriftsliste mot planene.

- Det er kommet inn flere hundre underskrifter så langt. Målet er å få til en folkeavstemming om mottaket. Jeg kan ikke se noe positivt i at Nesna igjen får et mottak. Heller tvert imot, sier Nils Johansen til Rana Blad.

- Gjenspeiler ikke folket

Varaordfører i Nesna, Halvor Hilmer (SV), var en av iniativtakerne til å åpne et kommunalt mottak i kommunen i løpet av en måned.

- Det er ikke bestandig slik at de som bråker mest har flertallet med seg. De som er for mottaket vil sannsynligvis ikke starte noen liste, sier Hilmer til NRK.

- Jeg har selvfølgelig forståelse for at folk kan være engstelige, 150 unge menn på en plass kan være en belastning. Men man kan ikke gå rundt å være redd for alle som ikke vet hva en kjøttkake er, sier Hilmar.

Han mener de 5-10 arbeidsplassene som kommer med asylmottaket er viktige for kommunen og at Nesna er i stand til å integrere asylantene på en god måte.

Saken skal opp i kommunestyret 23. april.