NRK Meny
Normal

Victoria (17) fikk anonymt brev i postkassa etter å ha kritisert Listhaug

«Hva vet dere om livet 16 åringer? Dere er bortskjemte unger som ikke har peiling på hva livet går ut på og ansvar har dere aldri hatt».

Victoria fikk anonymt brev i postkassa etter leserinnlegg

Dette brevet fikk mottok Victoria Chruickshank Langø (17) i postkassa, etter å ha skrevet et leserinnlegg i kjølvannet av medieoppslagene mellom Sylvi Listhaug, Kristoffer Joner og NOAS.

Foto: Privat

«Hva vet dere om livet 16 åringer? Dere er bortskjemte unger som ikke har peiling på hva livet går ut på og ansvar har dere aldri hatt.»

Slik innledes andre avsnitt i det anonyme brevet som Victoria fikk i postkassa, etter å ha kritisert innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug (Frp) i et leserinnlegg i lokalavisa Helgelands blad.

Det anonyme brevet Victoria fikk i postkassa.

Dette er brevet Victoria fikk i postkassa si. Avsenderen er anonym.

Foto: privat

– Det blir for dumt når noen skal fortelle at ungdom ikke har noe ansvar, og at de ikke kan noe om livet, sier Victoria Chruickshank Langø (17).

Jenta fra Sandnessjøen synes det er trist at noen bruker hersketeknikk og truende atferd for å argumentere mot meningene hennes.

Hun forteller at hun ikke føler seg truet av det anonyme brevet, men at det kan være truende for ytringsfriheten blant unge. Det er en kjent utfordring for ungdom å ikke bli tatt på alvor når de engasjerer seg i samfunnsdebatten.

Ungdomsgenerasjonen generaliseres

Ifølge Leder i Press, Karoline Steen Nylander er hersketeknikk og usaklig kritikk rettet mot ungdom et stort og velkjent problem.

Karoline Steen Nylander

Karoline Steen Nylander mener at når voksne tyr til argumenter om at man er for ung, er det de voksne som har tapt. Hun anbefaler de som blir utsatt for det å heve seg over det. Prøv å drei debatten over til sak igjen, og bort fra ytre faktorer.

Foto: Andris Søndrol Visdal

– Det er et kjempeproblem. Man kan møte det overalt når man er ung og samfunnsengasjert. Det kan både være seg rundt middagsbordet, og i det offentlige ordskiftet, sier hun.

Hun forklarer at det er ofte engasjert ungdom mottar kritikk av voksne som tar fra dem deres mening, og bruker alderen som motargument. Hun har også selv mottatt slik kritikk.

– Å få brev i postkassa som dette tilfellet høres helt hårreisende ut. Det er skuffende å høre at noen velger å bruke tiden sin på det.

Det er viktig å si ifra

Leder i Sosialistisk Ungdom, Andrea Sjøvoll kjenner seg godt igjen og forklarer at det er typisk å få denne typen nedlatende tilbakemeldinger som ung samfunnsdebattant.

Andrea Sjøvoll.

Andrea Sjøvoll mener det er viktig at det blir rettet oppmerksomheten mot slike saker, og at man står sammen mot sånn type hets.

Foto: Privat

– Jeg synes det er ekstremt skummelt, ikke bare fordi man begrenser friheten til å delta i den offentlige debatten, men også fordi det er sendt til henne på hjemadressen, og kan oppfattes som truende.

Når enkelte blir møtt av denne typen usaklige og skremmende trusler og hersketeknikker, tør de ikke å løfte stemmen igjen. Det gjør også at andre ungdommer ikke tør å delta i samfunnsdebatten.

– Man må si tydelig ifra om at sånn skal vi ikke ha det. Fordi dette er den største trusselen mot ytringsfrihet i vårt land.

Victoria Langø ble ikke skremt av brevet, og bestemte seg for å dele brevet på Facebook, for å løfte frem debatten. Hun håper at slike hendelser ikke gjør at andre ungdommer blir redd for å engasjere seg i politikken.

– Det er et godt eksempel på hvorfor det er viktig med engasjert ungdom. For min del blir jeg mer engasjert av slike tilbakemeldinger, for da vet jeg at noen har reagert på meningene mine.