Hopp til innhold

Velgerne snur i omstridt oljespørsmål: Over halvparten sier klart nei

Flertallet av arbeiderpartivelgerne i Nordland sier nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, viser en ny meningsmåling. Neste måned skal fylkespartiet ta stilling til saken.

Oversiktsbilde fra Reine i Lofoten.

Nå snur over halvparten av Ap-velgerne i oljespørsmålet. De ønsker ingen konsekvensutredning i Lofoten.

Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

På Arbeidspartiets landsstyremøte i vår ble det vedtatt å åpne områdene sør for Lofoten for en konsekvensutredning, men ikke områdene nord i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Men i august snudde flere lokallag i Nordland Arbeiderparti i saken, og vil nå nekte all konsekvensutredning, også sør for Lofoten.

Nå viser en ny undersøkelse gjort av Norstat for NRK, at partiet har støtte blant sine egne velgere. Over halvparten av Ap-velgerne sier nå nei de også.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran

Over halvparten av Ap-velgerne ønsker nå en stopper for all konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja, viser en ny undersøkelse. Men Bjørnar Skjæran vil ikke si at partiet vingler.

Foto: Arbeiderpartiet

– Det bekrefter det inntrykket jeg har om at det er delte meninger i partiet, sier fylkesleder Bjørnar Skjæran (Ap).

NRKs politiske kommentator, Lars Nehru Sand tror velgermassen til Arbeiderpartiet har endret seg.

– Dette viser kanskje at det ikke er blant velgerne sine partiet må jobbe ekstra for å få tilslutning, men snarer inn i sterkere LO-miljøer og andre steder hvor det fortsatt er en betydelig tilhengerskarer, sier han.

Klar til å ta standpunkt

Av de om lag 1000 spurte i undersøkelsen svarer 52 prosent av Ap-velgerne i Nordland nei til en konsekvensutredning. Av alle de spurte fra alle partier sier 53 prosent sier nei, mens 34 prosent sier ja.

Det er kun Høyre og Fremskrittspartiet som har flertall for et ja. Det overrasker ikke Nehru Sand.

– Det kan man gjette på forhånd. Både for Høyre og Frp har det vært viktig å være tydelig på dette over tid. Frp har hatt flere olje- og energiministere som har løftet denne saken som viktig for partiet, sier han.

– Både fordi man ønsker å være positive til oljenæringen, men også fordi man ikke ønsker at man skal legge Lofoten, Vesterålen og Senja død før man flytter debatten til et annet sted.

Skjæran vil ikke si at partiet vingler i saken. Han mener forklaringen på at så mange Ap-velgere nå snur og er helt imot en utredning, er at regjeringen har lagt bort spørsmålet i to omganger.

– Vi er klare til å ta et standpunkt, men denne saken har en spesiell historie. Vi løftet opp saken både i 2013 og i 2017, mens så tapte vi valget begge gangene, og da ble det lagt bort, sier han.

– Jeg tror folk ser at dette med all sannsynlighet ikke kommer til å skje, og det gjør noe med folk, sier Skjæran.

– Vi sier nei til kunnskap og arbeidsplasser

Torsdag møter Fellesforbundet i Nordland, Ap-leder Jonas Gahr Støre for å drøfte saken.

Lars Nehru Sand

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK tror velgermassen til Ap har endret seg.

Foto: NRK

– Jeg tror dette er en sak Gahr Støre ønsker å samle partikollegaene sine rundt. Det er til enhver tid krevende for en Arbeiderparti-politiker å navigere i klimapolitikk-landskapet. Hvis nå tidens tann gjør det enklere for Ap å konkludere med et nei, så vil jo landsmøtet være klar til å gjøre det, sier Nehru Sand.

Fellesforbundet organiserer mange næringer tilknyttet oljeindustrien, og leder Per Kristian Jacobsen, mener et nei til utredning vil bety at Nordland går glipp av kunnskap og arbeidsplasser.

– Vi frykter at vi nå faktisk sier nei til ny kunnskap, og mulige tusen nye arbeidsplasser i Nordland. Det gjør det vanskelig for oss å forholde oss til et nei, sier Jacobsen.

Sammen med Høyre og Frp kunne landsmøtevedtaket til Ap ha lagt til rette for å åpne en bit av det omstridte området for oljevirksomhet i neste stortingsperiode. Til nå er det KrF og Venstre som har satt en stopper for en utredning, men nå har altså både Ap-topper og velgere i nord også snudd i saken.