Hopp til innhold

Flere tusen strømløse i uværet «Ylva»

«Ylva» har allerede rammet trafikken over hele Nord-Norge. På Helgeland er flere tusen husstander uten strøm og politiet frykter flere hustak kan bli tatt av vinden.

Slik er været på Lurøy, i Vefsn og Mjåvatn. – Blir en frisk arbeidsdag, skriver tipser til NRK. VIDEO: Bjørn Madsen

Uværet «Ylva» har truffet Nord-Norge. Det var varslet vindkast i en styrke opp mot 180 kilometer i timen, og allerede nå har uværet skapt problemer.

Sør på Helgeland er om lag fortsatt 2400 husstander uten strøm etter et strømbrudd onsdag kveld.

Tidligere torsdag var 3650 hustander rammet av uværet, opplyser Helgeland Kraft, som jobber fortløpende med å rette feilene.

Fire flyplasser rammet av «Ylva»

Torsdag formiddag melder Meteorologisk institutt om mye vind lokalt i Nordland og Troms. Ved Helgelandsbrua er det rapportert om vindkast på 45 m/s.

Ingen av flyene til Widerøe får tatt av eller landet på flyplassene i Brønnøysund, Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana. I tillegg er flyet fra Bodø til Leknes via Røst kansellert i formiddag.

– Utover det planlegger vi trafikken som normalt, men det er på grensen, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Widerøe, Silje Brandvoll, til NRK.

Hun oppfordrer passasjerene til å møte som normalt, med mindre de har fått beskjed om noe annet.

Samtidig er hun klar på at passasjerene må forvente en del forsinkelser i dag.

– Vi vet hvor vi bor, for å si det sånn. Denne tiden av året kan være en utfordring, og vi har ikke så mye å stille opp med når vinden blir så sterk som den er nå. Widerøes passasjerer er vant til mye vær, og er tålmodige.

Rapport fra Bodø.

Martin Steinholt rapporterer fra Bodø.

Flere tak kan bli tatt av vinden

Nødetatene rykker ut til en buss som har havnet utenfor veien på grunn av sterk vind, ved Kattfjoreidet på Kvaløya.

Oppdragsleder Reinert Johansen sier at det kun er føreren som skal befinne seg i bussen, som har klaget over smerter. Bussen ligger helt utenfor veibanen.

Også flere bygninger sliter. På Finneid i Fauske er deler av et hustak blåst av gårde i stormen. Det skal være aluminiumsplater, melder politiet.

– Flere bygg står i fare for å miste tak i Fauske-området, opplyser politiet i Nordland torsdag formiddag.

Samtidig står en industrihall på Fauske i fare for å revne etter at den ble truffet av takplater, mens et industribygg i Straumen i Sørfold risikerer å miste taket.

Følg uværet fortløpende her:

Laster Twitter-innhold

– Småstein haglet over bilen

Plasthall i Lurøy fikk skader av Ylva

Denne hallen til maskinentreprenøren PNC, som bygger ny fylkesvei 17 i Lurøy har fått store skader.

Foto: Bjørn Madsen

Bjørn Madsen i Frost Kraftentreprenør, som driver feilretting på strømnettet for Nordlandskraft på Helgeland forteller om sterke krefter.

– Akkurat nå står vi på butikken på Kvina, men to kilometer lenger øst var vinden så sterk at vi ikke kunne stå oppreist. Det haglet småstein over bilen, forteller han.

Klokken 05.13 meldte politiet på Twitter at en person hadde kjørt på et tre som hadde ramlet ned få meter foran bilen hans på E6, 5 kilometer nord for Majavatn. Det skal kun være materielle skader. Treet sperrer E6 ved Kvænfloghøgda.

På E6 ved /Kvænfloghøgda, sør om Fauske har et tre blåst over ende. Det sperrer nordgående kjørefelt.

Tre falt over veien
Foto: Politiet i Nordland / Twitter

– Har ikke sett det verste

– Det er nok litt tidlig, uværet er nok ikke på sitt kraftigste ennå. Det er fortsatt økning i vinden, sa vakthavende meteorolog i Nord-Norge Tore Vassbø til NRK like før klokka fem i morges.

Vassbø sier at det foreløpig er områdene sør for Bodø, som Sør-Salten og Helgeland som har fått merke «Ylva» på kroppen. Der er det målt vindkast på 40 meter i sekundet.

Han sier at det også er observert sterk storm i fjellet sør for Bodø.

Stengt fjellovergang

Siden «Ylva» kommer fra øst, noe som er sjeldent, var det forventet at uværet ville føre til en god del skader.

Meteorologisk institutt sendte ut et ekstremvarsel onsdag hvor de advarte om full storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast på 40–50 m/s

I varselet skriver meteorologene at det blir stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Meteorologene varslet også at fjelloverganger i Nordland kunne bli stengt.

Natt til torsdag ble fergestrekningen på E6 mellom Bognes og Skarberget innstilt rundt midnatt på grunn av sterk vind. E10 over Bjørnfjell ble stengt onsdag kveld, mens det store deler av natta har vært kolonnekjøring på E6 over Saltfjellet.

Noen fjelloverganger i sør åpnet

I Sør-Norge er noen av fjellovergangene som var stengt i går kveld åpnet igjen i løpet av natten. Både riksveg 7 over Hardangervidda og E134 over Haukelifjell ble åpnet for trafikk i natt.

Rv7 over Hardangervidda ble imidlertid stengt igjen for personbiler like før klokka 6.

Laster Twitter-innhold

I løpet av dagen er det varslet at et kraftig lavtrykk vil herje med Vestlandet. I den forbindelse kan det komme ekstremt mye nedbør i Sunnhordland og i Rogaland, og sterk vind fra sør utenfor kysten av Hordaland og Sogn og Fjordane.

Laster Twitter-innhold
Kl. 05.20

Meteorologen sier at det foreløpig er områdene sør for Bodø, som har fått merke «Ylva» på kroppen. Der er det målt vindkast på 40 meter i sekundet.

Foto: Skjermdump